Facebooktwitterlinkedinmail

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία μετά από την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των Όλαφ Σολτς και Μαχμούντ Αμπάς. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης μίλησε για Ολοκαύτωμα του Ισραήλ κατά Παλαιστινίων με τον καγκελάριο να μην απαντά και να δέχεται σφοδρά πυρά.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις, στο Νταΐρ Γιασίν, στην Ταντούρα, στο Καφρ Κάσιμ και σε πολλά άλλα. 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα. Ως και σήμερα έχουμε καθημερινά νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό. Η απαίτησή μας είναι: Σταματήστε! Αρκετά! Αφήστε μας να βρούμε ειρήνη! Ας κοιτάξουμε μπροστά, την ασφάλεια, τη σταθερότητα!».

Τα λόγια του Παλαιστίνιου ηγέτη έμειναν αναπάντητα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμανε το τέλος της συνέντευξης Τύπου, όπως επιτάσσει η διαδικασία στην καγκελαρία έπειτα από τέσσερις ερωτήσεις. Ο καγκελάριος, εμφανώς ενοχλημένος, έδωσε βιαστικά το χέρι στον κ. Αμπάς και προπορεύτηκε του φιλοξενούμενού του, πράγμα που δεν συνηθίζει.

Πυρά κατά Σολτς και καθυστερημένη καταδίκη

Αμέσως μετά, όμως, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με τα γερμανικά ΜΜΕ να εκτοξεύουν πυρά κατά του Αμπάς, αλλά και να βάζουν στο στόχαστρο τον ίδιο τον Όλαφ Σολτς, κατηγορώντας τον πως δεν απάντησε.

Για «σκάνδαλο αντισημιτισμού στην καγκελαρία» έκανε λόγο σε σχόλιο της σύνταξής της η Bild, καταδικάζοντας τη στάση του καγκελάριου. «Ακόμη και στους μαθητές λέμε να μην σιωπούν όταν κάποιος αρνείται το Ολοκαύτωμα», υπογράμμισε η εφημερίδα. «Ο Αμπάς κατηγορεί το Ισραήλ για ολοκαύτωμα – Ο Σολτς σιωπά», ήταν το σχόλιο του περιοδικού Der Spiegel.

Ο καγκελάριος αναγκάστηκε, αργότερα, να καταδικάσει τις δηλώσεις αυτές και να εκφράσει τον εκνευρισμό του και με δήλωσή του έκανε λόγο για αηδιαστικές δηλώσεις για να συμπληρώσει ότι «ειδικά για εμάς τους Γερμανούς, οποιαδήποτε μετατροπή του Ολοκαυτώματος σε κοινοτοπία είναι αφόρητη και απαράδεκτη».

Ακόμη και πριν όμως από την επίμαχη δήλωση του κ. Αμπάς, είχε γίνει εμφανής η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών. Όταν ο παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε σε «σύστημα απαρτχάιντ» από το Ισραήλ, ο κ. Σολτς απάντησε ότι δεν υιοθετεί τον όρο «απαρτχάιντ» και δεν θεωρεί ότι περιγράφεται έτσι η κατάσταση, ενώ τάχθηκε και κατά της πλήρους ένταξης των Παλαιστινίων στα Ηνωμένων Έθνη, όπου σήμερα έχουν καθεστώς παρατηρητή.

Όλες οι ευθύνες στον εκπρόσωπο

Σήμερα, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να βγει από το στόχαστρο ο Όλαφ Σολτς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το φιάσκο.

Ο Στέφαν Χεμπεστράιτ δήλωσε σχετικά με το περιστατικό:Λυπάμαι πολύ (….) Δεν ήμουν αρκετά προσεκτικός και δεν αντέδρασα αρκετά γρήγορα. Αυτό ήταν το λάθος μου και για αυτό πρέπει να αναλάβω την ευθύνη».

Φεύγοντας, ο κ. Σολτς του επισήμανε, δήλωσε ο κ. Χεμπεστράιτ, ότι βιάστηκε λίγο και ότι θα ήθελε να είχε πει κάτι παραπάνω.

«Ο καγκελάριος λυπάται που δεν μπόρεσε να παρέμβει για δεύτερη φορά στη συνέντευξη Τύπου και να αντιδράσει διαφορετικά στους ισχυρισμούς» του παλαιστίνιου ηγέτη, ωστόσο το έκανε πολύ γρήγορα μετά, δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος δέχθηκε σήμερα καταιγισμό σχετικών ερωτήσεων κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών. Ο κ. Σολτς «είναι εξοργισμένος και αποτροπιασμένος από τις απερίγραπτες δηλώσεις» του Μαχμούντ Αμπάς. «Η σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος είναι εντελώς απαράδεκτη και το να γίνεται σε γερμανικό έδαφος είναι ασυγχώρητο», πρόσθεσε ο κ. Χεμπεστράιτ.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στο Βερολίνο εκλήθη στην καγκελαρία, όπου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, του κοινοποιήθηκε «πέρα από κάθε αμφισβήτηση», η θέση της γερμανικής κυβέρνησης. «Ο καγκελάριος αναμένει από τον κ. Αμπάς να αναγνωρίσει χωρίς επιφυλάξεις τη μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος», τόνισε ο Στέφεν Χεμπεστράιτ και σημείωσε ότι «ο εκτροχιασμός του παλαιστίνιου προέδρου ρίχνει μια σκοτεινή σκιά στις σχέσεις της Γερμανίας με την Παλαιστινιακή Αρχή». Ο καγκελάριος αναμένεται εντός της ημέρας να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, προκειμένου «να του μιλήσει απευθείας για το περιστατικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «αποδίδει τη μέγιστη σημασία στη στενή και σε κλίμα εμπιστοσύνης σχέση με το Ισραήλ».

Προηγουμένως η επικεφαλής της Επιτροπής ‘Αμυνας της Bundestag Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP) είχε αμφισβητήσει ευθέως την καταλληλότητα του κ. Χεμπεστράιτ για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς, όπως δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel, «το γεγονός ότι έκλεισε έτσι την συνέντευξη Τύπου, πριν ο καγκελάριος προλάβει καν να πάρει ανάσα, δείχνει έλλειψη πολιτικού ενστίκτου». «Έχει ζημιώσει το αφεντικό του και τη χώρα και πρέπει να τεθεί το ερώτημα εάν είναι ο σωστός άνθρωπος για τη θέση», πρόσθεσε η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν.