Facebooktwitterlinkedinmail

Η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με αφορμή την τοποθέτησή της σχετικά με το κατατεθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Τρίτη 20/7/2021, έθεσε τον έντονο προβληματισμό της για τα σοβαρά ζητήματα που απορρέουν από τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται επί των ημερών της Υπουργού κ. Κεραμέως.Αλλαγές αναχρονιστικές, όπως τόνισε,οι οποίες στην ουσία απορυθμίζουν αντί να αναβαθμίζουν την λειτουργία των Εκπαιδευτικών Δημόσιων Ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων, και την προσφερόμενη σεαυτά ποιότητα τηςεκπαιδευτικής διαδικασίας. Επίσης άσκησε έντονη κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για μια σειρά ζητημάτων, όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και ο αποκλεισμός χιλιάδων υποψηφίων, ζητήματα γιατα οποία όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Σκούφα, η υπουργός τηρεί σιγήν ιχθύος.

Όσο για το νέο κατατεθέν νομοσχέδιο χαρακτηριστικά ανέφερε «Με το παρόνθεσμοθετείτε ένα άκρως συγκεντρωτικό, εξεταστικοκεντρικό, άκρως γραφειοκρατικό σχολείο. Ένα σχολείο που δεν θα αποτελεί πια ζωντανό, αλλά απονεκρωμένο κύτταρο της κοινωνίας».

 

Εκτός ΑΕΙ χιλιάδες παιδιά

Αναφερόμενη στο θέμα στην ελάχιστης βάσης εισαγωγής η βουλεύτρια Πιερίαςσημείωσε χαρακτηριστικά ότιπριν λίγους μήνες, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ακόμη τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣείχετονίσει και επανειλημμένως ζητήσει να αποσυρθεί ηδιάταξη περί της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. «Σας είχαμε τονίσει πολύ συγκεκριμένα πόσο βλαβερό και επιζήμιο μέτρο θα είναι για όλο το κοινωνικό σώμα, ιδιαίτερα σε μια εποχή παρατεταμένης πανδημίας, στην οποία, τα σχολεία δεν λειτούργησαν διά ζώσης, παρά ελάχιστο χρονικό διάστημα και τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς προσπαθούσαν με τα μύρια όσα προβλήματα να κάνουν «μάθημα» διά της τηλεκπαίδευσης.Τηλεκπαίδευση, λοιπόν, σε μια εποχή παρατεταμένης πανδημίας και τεράστιας οικονομικής ανασφάλειας, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να είναι εξαιρετικά επιβλαβής στην τρυφερή ψυχή, όπως καταλαβαίνετε, τόσο των παιδιών όσο και των υποψηφίων εφήβων για τις πανελλαδικές. Ήρθατε μέσα σε αυτό το κλίμα σε μία επιπλέον τεράστια οικονομική δυσκολία και θεσμοθετήσατε την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια που αφήνει εκτός δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για πρώτη φορά 25.000-30.000 παιδιά», είπε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα και κάλεσε την υπουργόμετά την καταβαράθρωση, μετά το τσεκούρωμα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ναμην λειτουργείμε αναλγησία και να αποσύρειτην ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Τα προγράμματα που κατάργησε η Ν.Δ και η ντροπιαστική εξίσωση

Δριμύτατη κριτικήάσκησε η βουλεύτρια Πιερίας στις αποφάσεις της υπουργούνα καταργήσειταδιετή προγράμματα φοίτησης στα πανεπιστήμια που θεσμοθετήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,τα διετή προγράμματα Τριτοβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης που προορίζονταν για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, χαρακτηρίζοντας επιπλέον«ντροπιαστική»την εξίσωση που νομοθέτησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας , χωρίς προϋποθέσεις, των πτυχίων των Ιδιωτικών Κολεγίων με αυτά των Δημοσίων Πανεπιστημίων.

«Να παγώσετε άπαξ διαπαντόςτο αναχρονιστικό μέτρο της Τράπεζας των Θεμάτων»

Η κα Σκούφα αναφέρθηκε επίσης στην θεσμοθέτηση τηςΤράπεζα Θεμάτων, μεσούσης της πανδημικής κρίσης, χαρακτηρίζοντάς τη ως «ένα αναχρονιστικό μέτρο το οποίο κατά μετρήσιμα αποτελέσματα οδηγεί σε ένα ακόμη πιο ταξικό σχολείο, σε ένα σχολείο όχι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, που δεν δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. Την Τράπεζα Θεμάτων ευτυχώς την «παγώσατε» τουλάχιστον για φέτος. Εμείς, σας καλούμε να την «παγώσετε» άπαξ δια παντός», τόνισε η βουλεύτρια Πιερίας.

Η κατάργηση του 1% των εισακτέων από τα Εσπερινά και τα ΕΠΑΛ

Ειδική αναφορά έκανε η κα Σκούφα στην απόφαση που πήρε η υπουργός Παιδείας «με περισσή κοινωνική αναλγησία», όπως τόνισε χαρακτηριστικάνα καταργήσειτο επιπλέον ποσοστό θέσεων 1% για τους εισακτέους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Εισακτέοι που προέρχονται από τα Εσπερινά Λύκεια. «Έχετε αναλογιστεί καθόλου, ποιοι είναι οι μαθητές και μαθήτριες των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ; Ότι είναι άνθρωποι που αναγκάστηκαν για ταξικούς και κοινωνικούς και οικονομικούς πρωτίστως λόγους, να διακόψουν τη φοίτησή τους σε δημόσιο σχολείο, να ξεκινήσουν δουλειά, κάποιοι από αυτούς να δημιουργήσουν οικογένεια και παίρνουν πολύ σωστά την απόφαση ενήλικες πλέον, να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα Εσπερινά Λύκεια; Για ποιο λόγο, κυρία Υπουργέ, κόψατε την πρόοδο και την εξέλιξη και αυτών των πιο αδικημένων συνανθρώπων μας;», είπε ηβουλεύτρια απευθυνόμενη στην υπουργό.

Ταολιγομελή σχολικά τμήματα

Η κα Σκούφα επανέλαβε το αίτημα και την ανάγκη που έχει προκύψειγια μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα, βάσει της λογικής και της επιστήμης και βάσει του γενικού αιτήματος της σχολικής, εκπαιδευτικής και γονεϊκής κοινότητας, διατυπώνοντας το επιτακτικό ερώτημα εάν θα γίνει πράξη από τη νέα σχολική χρονιά σε ενάμιση μήνα, όπως επίσης και για το εάν θαυπάρχουν κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ για διενέργεια rapid test, έξω από κάθε σχολική μονάδα.

 

Το βίντεο από την ομιλία μπορείτε να δείτε εδώ: https://bit.ly/3eHrEz8