Facebooktwitterlinkedinmail

Ο εκλεγείς δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου συναντά σήμερα ηγέτες της αντιπολίτευσης για να καθορίσει τη στρατηγική του μετά τη χθεσινή ακύρωση της νίκης του στις δημοτικές εκλογές, την οποία είχε ζητήσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε ήδη τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν σε διεθνείς παρατηρητές να επιβλέψουν τη νέα ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.

Μιλώντας χθες το βράδυ μπροστά σε χιλιάδες οπαδών του, ο Ιμάμογλου τόνισε πως «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ» τη μάχη.

«Η εγγύηση μιας ελεύθερης, δίκαιης και διαφανούς εκλογικής διαδικασίας είναι ουσιαστικής σημασίας για κάθε δημοκρατία και βρίσκεται στην καρδιά των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία», υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

«Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή ήταν η καλύτερη για να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του δικαίου και για να πρυτανεύσει η λαϊκή βούληση», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον βουλευτών του κόμματός του. «Πιστεύουμε πως υπήρξε οργανωμένη διαφθορά και πλήρης παρανομία στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», υπογράμμισε.

Η απόφαση να διεξαχθούν νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη προκαλεί εξάλλου την ανησυχία των αγορών, οι οποίες ασκούν πίεση στην τουρκική κυβέρνηση να αφιερώσει όλες τις δυνάμεις της στην ανάκαμψη της οικονομίας που διέρχεται ύφεση, με πληθωρισμό στο 20% και πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Η τουρκική λίρα, η οποία πέρασε χθες το βράδυ το συμβολικό όριο των 6 έναντι του δολαρίου, έχανε σήμερα στις 10:15 (ώρα Ελλάδας) περίπου 1,6% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

«Πραξικόπημα κατά της κάλπης»

Λίγο πριν από τη συνάντηση του επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τον Ιμάμογλου, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, καταδίκασε έντονα την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη καταγγέλλοντας«πραξικόπημα κατά της κάλπης» και εκτιμώντας πως η Τουρκία βυθίζεται «στη δικτατορία».

Ο 48χρονος Ιμάμογλου συναντάται και με την επικεφαλής του δεξιού κόμματος Ιγί, την Μεράλ Ακσενέρ, η οποία συμμετέχει στον συνασπισμό ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της 31ης Μαρτίου με μικρή όμως διαφορά (14.000 ψήφων) από τον υποψήφιο του προεδρικού ισλαμοσυντηρητικού κόμματος AKP, τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Τρία αριστερά κόμματα ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τους υποψηφίους τους από τις επαναληπτικές εκλογές, για να στηρίξουν τον  Εκρέμ Ιμάμογλου

Στη χώρα βρίσκεται από χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα με αφορμή την αγορά των S-400.

Χθες η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας (YSK), έδωσε εντολή να διεξαχθούν νέες εκλογές στις 23 Ιουνίου, αφού ο Ερντογάν κατήγγειλε «παρατυπίες» και ζήτησε την ακύρωση των εκλογών.

Oι ΗΠΑ

Τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων» δημοτικών εκλογών στην Τουρκία ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωση της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

«Καταγράψαμε την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», σημείωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να σχολιάσει τις εξελίξεις.

«Ευχόμαστε μια ελεύθερη, δίκαιη και διαφανή εκλογική διαδικασία που θα γίνει σεβαστή πλήρως από όλους τους παράγοντες ώστε η βούληση των ψηφοφόρων να εκφραστεί στα αποτελέσματα. Μια υγιής τουρκική δημοκρατία είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και των εταίρων της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και βοηθά να έχουμε έναν σταθερό, ακμάζοντα και αξιόπιστο σύμμαχο», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP ηττήθηκε στις εκλογές της 31ης Μαρτίου στο προπύργιό του, την Κωνσταντινούπολη. Υποστήριξε όμως ότι διαπράχθησαν πολλές παρατυπίες και τελικά, μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές, δικαιώθηκε από το YSK.

Μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων και την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 23 Ιουνίου, η αντιπολίτευση κατήγγειλε ένα «πραξικόπημα στις κάλπες». Από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η Γερμανία έκανε λόγο για μια «αδιαφανή» και «ακατανόητη» απόφαση ενώ η Γαλλία σημείωσε ότι προκαλεί «ερωτηματικά».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Ανταπόκριση Αρ. Φερεντίνου