Facebooktwitterlinkedinmail

Την ώρα που η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διαψεύδει με εξώδικο το προχθεσινό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» με τίτλο «Ετσι έστησαν τη Novartis», η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υιοθετούν τη θεωρία της «συνωμοσίας». Ευθείες απειλές από τον Α. Σαμαρά που κάνει λόγο για «εγκληματίες και επίορκους εισαγγελείς».
Με εξώδικο που έστειλε στις εφημερίδες «Πρώτο Θέμα» και «Αποψη» αντέδρασε σε πρώτη φάση η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας διαψεύδει όλα όσα δημοσιεύτηκαν στο «Πρώτο Θέμα» με τον τίτλο «Ετσι έστησαν τη Novartis». Χαρακτηρίζει «άκρως ανεπέρειστο (σ.σ. αστήρικτο), απολύτως αναληθές και κατάφωρα συκοφαντικό σε βάρος μου άρθρο, συνταχθέν από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας σας αναφορικά με δήθεν “βάσιμες” καταγγελίες του τέως επόπτη Εισαγγελέως Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Αγγελή, αναφερόμενες σε επιστολή παραίτησής του ήδη από τον Ιανουάριο, σχετικά με δήθεν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και κατάχρηση εξουσίας από δικαστικούς λειτουργούς (ήτοι από εμένα) στους χειρισμούς της υπόθεσης Novartis».

Επισημαίνει την πολλαπλή αναπαραγωγή του δημοσιεύματος και στην απόφασή της να προασπίσει τα θεμελιώδη δικαιώματά της «ως ανεξάρτητης και αμερόληπτης εισαγγελικού λειτουργού, τα οποία (σ.σ. δικαιώματα), ανερυθρίαστα και επαίσχυντα, βάλλονται διαρκώς από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους». Ζητά από τις εφημερίδες επανόρθωση και δημόσια δήλωση συγγνώμης.

Οπως αναφέρει η Ελ. Τουλουπάκη: «Πρωτίστως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην προκείμενη περίπτωση, όλα τα εξιστορούμενα από τον κ. Αγγελή έχουν ήδη κριθεί και αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ως απολύτως αβάσιμα και αναξιόπιστα. Ειδικότερα, εν όψει των καταγγελλομένων, κληθήκαμε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου σε παροχή εγγράφων εξηγήσεων, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά το πέρας της οποίας η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, δικαιώνοντας πλήρως τη δική μας πλευρά για τα όσα αναληθή και συκοφαντικά ανέφερε ο κ. Αγγελής σε βάρος μου, για τα οποία έχω επιφυλαχθεί να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου. Περαιτέρω, οι ανυπόστατες ως άνω καταγγελίες διαψεύστηκαν πλήρως, ενώ αντιθέτως αναδείχθηκε και επικυρώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών μου στην εν λόγω έρευνα, εμμέσως, και με την ανανέωση της θητείας μου ως προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου».

Η Ελ. Τουλουπάκη αναφέρει ότι η τωρινή επιλεκτική αναπαραγωγή εγγράφων που έχουν ήδη τεθεί στο αρχείο δεν είναι τυχαία, υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις. Επισημαίνει ότι η ίδια δεν ρωτήθηκε, όπως επιβάλλει η στοιχειώδης δεοντολογία.

Δηλώνει ότι προφανώς λόγω της νευραλγικής θέσης της δεν μπορεί να συμμετάσχει σε δημόσιο διάλογο, ενώ η «οποιαδήποτε ενέργεια ή άλλη διευκρίνιση από τη μεριά μου δίνεται αρμοδίως στα οριζόμενα από τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων όργανα, που κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα είναι σε θέση να κρίνουν ενέργειες και συμπεριφορές καταγγελλομένων και καταγγελλόντων. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο καθήκον μας, πλήρως αποξενωμένοι από πολιτικές σκοπιμότητες από όπου κι αν προέρχονται».

Η τωρινή δημοσίευση επιλεκτικών αποσπασμάτων από το υπόμνημα του Ι. Αγγελή που είχε κατατεθεί μετά την παραίτησή του τον Ιανουάριο του 2019 από τη θέση του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς ασφαλώς και δεν είναι συμπτωματική.

Ο κ. Αγγελής είχε αρχικά τον Ιανουάριο κάνει αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία άμεσα είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκείμενου να διαπιστωθεί αν υπήρχαν πειθαρχικές ευθύνες στον τρόπο που οι εισαγγελείς Διαφθοράς διεξάγουν τις έρευνες για τη φαρμακευτική εταιρεία.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη του πρώην συμβούλου των υπουργών Υγείας (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) καθηγητή Μανιαδάκη, την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει στο εξωτερικό. Και τότε όπως και τώρα εκδόθηκαν ανάλογες ανακοινώσεις από την αντιπολίτευση, παρά τις δικογραφίες των χιλιάδων σελίδων, τα στοιχεία, τις μαρτυρίες και τις καταθέσεις υπόπτων. Ολα χαρακτηρίζονται όμως κατασκευές και σκευωρίες από την αντιπολίτευση.

Οι δήθεν υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης διαπράττουν ευθεία παρέμβαση στο έργο των εισαγγελέων, εκφοβίζοντάς τους και αποκαλώντας τους σήμερα «εγκληματίες». Και το κάνουν αυτό επικαλούμενοι μια αναφορά που πέρα από τα όποια λάθη ή ευθύνες που κακώς ή καλώς εντοπίζει ο εισαγγελέας, ο ίδιος δηλώνει ξεκάθαρα ότι και το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και ότι υπάρχουν ακόμα πολλές δικογραφίες ανοιχτές που αφορούν πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με το συγκεκριμένο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας.

Οι τωρινές αντιδράσεις μετά το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος»:

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «[…] Οσα γράφει για την πολιτική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι συγκλονιστικά. Για άλλη μία φορά γίνεται λόγος για τον επονομαζόμενο “Ρασπούτιν” και το σκοτεινό ρόλο του στην υπόθεση. Κύριε πρωθυπουργέ, ποιος υπουργός είναι ο Ρασπούτιν; Κυρία Ράικου, ποιος υπουργός είναι ο Ρασπούτιν; Κύριε Αγγελή, ποιος υπουργός είναι ο Ρασπούτιν; Εφθασε ο καιρός να βγει η αλήθεια στο φως, καθώς και οι υπεύθυνοι για τη σκευωρία».

Φ. Γεννηματά: «Οι αναφορές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στο “Πρώτο Θέμα” δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την πολιτική σκευωρία που στήθηκε στην υπόθεση Novartis κατά πολιτικών προσώπων και στελεχών της παράταξής μας […]».

Ν.Δ.: «Το υπόμνημα ενισχύει τη διάχυτη πλέον πεποίθηση των πολιτών ότι στην υπόθεση Novartis υπήρξε μια οργανωμένη πολιτική σκευωρία με στόχο τη σπίλωση συγκεκριμένων πολιτικών, ανάμεσα στους οποίους είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος».

Οι ανακοινώσεις συνεχίστηκαν με την κατ’ επανάληψη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά : «[…] Εχω πει, και το επαναλαμβάνω, ότι θα τους πάω μέχρι τέλους». Αυτή τη φορά ο πρώην πρωθυπουργός κάνει άλλο ένα βήμα και εμφανίζεται βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αυτοκάθαρσή της από τους εγκληματίες και επίορκους εισαγγελείς.

Η συγκεκριμένη επαναφορά προφανώς οφείλεται στον «αέρα της νίκης» και καθόλου τυχαία συμπίπτει με την άσκηση πολλαπλών απειλητικών πιέσεων στον ΠτΔ, προκειμένου ο ίδιος να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για την εκλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Οσοι σήμερα βλέπουν συντονισμένα παντού σκευωρίες, θα είχε ενδιαφέρον να θυμηθούν την απαξίωση και τη σιγήν ιχθύος που είχαν επιφυλάξει σε προηγούμενο υπόμνημα του ίδιου εισαγγελέα (το 2014) που αφορούσε τις παραλείψεις, τα λάθη, ακόμα και τις συγκαλύψεις που ο ίδιος απέδιδε όχι μόνο στην Ελ. Ράικου αλλά και σε άλλους εισαγγελείς που έκλεισαν άρον άρον την υπόθεση Βγενόπουλου. Τότε όμως η λέξη σκευωρία δεν είχε ακόμα… ανακαλυφθεί!