



Τα ανθελληνικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «χάθηκαν» 1,61 δισ. ευρώ.
Ομως τα 1,61 δις είναι το σύνολο που δικαιούνται κι όχι όσα εκταμιεύθηκαν!
Οι Ελλάς δικαιούται 763 εκατ. ευρώ αλλά έχει παραλάβει μόλις 153 εκατ. ευρώ!
Τα υπόλοιπα 847 εκ πάνε απευθείας σε Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ, χωρίς να εμπλέκονται οι ελληνικές αρχές
ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΓΙΑΤΙ Η ΜΚΟ ΤΟΥ GEORGE SOROS (ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΠΕΤΑΞΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΦΩΝΑΖΕΙ; ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!
ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ «ΤΥΧΑΙΑ» ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΑΝ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΥΝΕΛΑΒΕ 30 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΜΚΟ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ;
ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΓΞΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ C€ΝΤ TΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΙ;
Ποιος ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Ελλάδας;
Ποιον εξυπηρετεί;
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:
Συνολική βοήθεια, ύψους 1,61 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2018.
Από τα συνολικά ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση του προσφυγικού, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, οι ελληνικές Αρχές έχουν να λαμβάνουν 763 εκατ. ευρώ(561 εκατ. ευρώ +202 εκατ. ευρώ έκτακτης ανάγκης) και οι Διεθνείς Οργανισμοί μαζί με τις ΜΚΟ έχουν να λαμβάνουν 847 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 1,61 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα κατανέμονται ως εξής:
Πρώτον, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, η Ελλάδα δικαιούται 561 εκατ. ευρώ (322,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης και 238,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας).
Από τα 561 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί έως τον Ιούνιο του 2018 τα 153 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον, για να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές καθώς και διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής και της ανθρωπιστικής κρίσης, η Επιτροπή έχει εγκρίνει, από το 2015 ως σήμερα, έκτακτη βοήθεια, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Εξ’ αυτών, 202 εκατ. ευρώ χορηγούνται απευθείας προς τις ελληνικές Αρχές και 197,4 εκατομμύρια ευρώ προς Διεθνείς Οργανισμούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς (ΙΟΜ, UNHCR, EASO).
Τα έκτακτα κονδύλια προς τις ελληνικές Αρχές, χορηγούνται μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), από τα οποία το Υπουργείο Άμυνας έχει να λαμβάνει συνολικά 99,8 εκατ. ευρώ.
Τρίτον, από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα από το Μάρτιο του 2016 , 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 605,3 εκατ. είναι ήδη συμβάσεις.
Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης είναι μόνο διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και όχι οι ελληνικές Αρχές.
Οι εταίροι της ΕΕ, διά μέσου των οποίων χορηγείται η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα είναι: η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ), ο Iσπανικός Ερυθρός Σταυρός, η UNICEF και οι εξής ΜΚΟ: International Rescue Committee, Danish Refugee Council, Smile of the Child, Medecins du Monde, OXFAM, Save the Children, Arbeiter-Samariter-Bund, Norwegian Refugee Council, Mercy Corps, CARE Germany, Terre des Hommes, ΙFRC και Metadrasi.
26 Σεπτεμβρίου 2018 14:19
Δύο φορές έχει ελέγξει η Κομισιόν τις υπηρεσίες catering και τον τρόπο που ξοδεύονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά δε διαπίστωσε ατασθαλίες στη διαχείριση των κονδυλίων για τη σίτιση των μεταναστών. Ωστόσο υπήρχαν κάποιες καταγγελίες και γι’ αυτό ζήτησε από τον OLAF να διερευνήσει το θέμα.
Αυτό διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. «Επισκεφθήκαμε δύο φορές το project και δεν εντοπίσαμε κάποια ατασθαλία στον τρόπο που ξοδεύονταν τα κονδύλια για τη σίτιση. Γι’ αυτό και συνεχίσαμε να την χρηματοδοτούμε», είπε.
Οι αναφορές που υπήρξαν στον Τύπο για κακοδιαχείριση, ωστόσο, έπρεπε να ελεγχθούν. «Και γι αυτό, ζητήσαμε από τον ανεξάρτητο φορέα του OLAF να ελέγξει σε βάθος την υπόθεση». «Οι υποθέσεις που ελέγχονται αφορούν τα χρήματα για τη σίτιση μεταναστών από έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία έχουν διαφορετικό τρόπο ελέγχου από τα τακτικά κονδύλια για τη μετανάστευση, τα οποία υπόκεινται σε ενδελεχή έλεγχο», εξήγησε η Ν. Μπερτό.
Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση προέρχονταν και τότε από τον Τύπο. Σύμφωνα με τον οργανισμό των «Ευρωπαίων αδιάφθορων», η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και άρα δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν στοιχεία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν διαπράξει παρατυπία ή απάτη», διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου.
Αναλυτικά η δήλωση της Ν. Μπερτό:
«Η Επιτροπή έχει πολύ σαφείς κανόνες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ και ένα πολύ αυστηρό και λεπτομερές σύστημα παρακολούθησης για να εξακριβωθεί ότι όλα τα κονδύλια έχουν δαπανηθεί σωστά. Για παράδειγμα, διεξάγουμε κάθε χρόνο πλήρη ετήσια εκκαθάριση των λογαριασμών για όλη τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που παρέχεται στα κράτη μέλη και πραγματοποιούμε τακτική παρακολούθηση των έργων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις έκτακτης ανάγκης. Η Επιτροπή δεν έχει διαπιστώσει μέχρι σήμερα στοιχεία ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν κακοδιαχειριστεί τα κονδύλια. Όσον αφορά το εν λόγω συγκεκριμένο έργο – μια επιχορήγηση βοήθειας έκτακτης ανάγκης που χορηγήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας για παροχή τροφίμων- η Επιτροπή διενήργησε επίσκεψη παρακολούθησης (όχι ελέγχου) στα τέλη του 2016 και ακόμη μία επίσκεψη τον Ιούνιο του 2017. Διαπιστώσαμε ότι το φαγητό ήταν πράγματι στο πλαίσιο των συμφωνιών επιχορήγησης, πράγμα που μας επέτρεψε να καταβάλουμε τα κεφάλαια το 2018 (για την επιστροφή του κόστους). Δεδομένου ότι οι ισχυρισμοί – οι οποίοι δεν έγιναν από εμάς – σχετικά με τα παράνομα κέρδη που πραγματοποιούν οι εταιρείες τροφοδοσίας δεν μπορούν να ελεγχθούν από επίσκεψη παρακολούθησης, η Επιτροπή άφησε το θέμα αυτό στα χέρια του OLAF. Ο OLAF είναι ο μοναδικός φορέας της ΕΕ που έχει εντολή να διερευνήσει την απάτη για τα κονδύλια της ΕΕ».
netakias.com