Facebooktwitterlinkedinmail

Διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της Bank of America Merrill Lynch και στελέχη της Morgan Stanley θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη.

Όπως έχουν προαναγγείλει πηγές της κυβέρνησης, στη σειρά επαφών του Αλ. Τσίπρα με κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ «θα παρουσιαστούν τα δεδομένα και η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, καθώς και οι δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για σταθερή και απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές».

Στη σύνοδο του Concordia

«Η χώρα μου έχει ήδη γυρίσει σελίδα. Οι άσχημες μέρες έχουν τελειώσει. Αλλά οι προκλήσεις παραμένουν σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει», τόνισε χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ετήσια σύνοδο του «Concodia».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη νέα γενιά ανθρώπων που έφυγαν από την Ελλάδα και στους οποίους συμπεριφέρθηκαν, όπως είπε, σαν να ήταν καταδικασμένοι. «Καταδικασμένοι να ζήσουν χειρότερα από ό,τι οι γονείς τους, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους εγκαταλείποντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι αυτή η χώρα θα μπορεί μια μέρα να χτιστεί ξανά σε σταθερά θεμέλια αυτή τη φορά».

«Είμαι υπερήφανος που μπορώ να πω σε όλα τα μέλη της νέας γενιάς που έφυγαν από τη χώρα ότι τα πράγματα αλλάζουν», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Δεν είστε καταδικασμένοι. Είστε το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο μιας χώρας που τώρα στέκεται στα πόδια της έπειτα από χρόνια λιτότητας, ύφεσης και -κυρίως- συλλογικής απελπισίας».

«Αλλά τώρα», πρόσθεσε, «έχει έρθει η ώρα να εμπιστευθούμε το μέλλον της πατρίδας μας σε εκείνους που τολμούν να το οραματίζονται. Θα κάνω ό,τι περνά απ’ το χέρι μου να διασφαλίσω ότι αυτή η γενιά δεν θα καταλήξει ως η “χαμένη γενιά” αλλά ως οι πρωτοπόροι μιας νέας εποχής της Ελλάδας».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνησή μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε με τους φίλους και συμμάχους μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας» και έστειλε μηνύματα αναφορικά με τις προοπτικές και τις δυνατότητες της χώρας».

Τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και απηύθυνε κάλεσμα για περαιτέρω στήριξη της ελληνικής οικονομίας σ’ αυτή τη νέα εποχή μέσω νέων επικερδών επενδύσεων, κάτι που θα ενίσχυε περαιτέρω τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι «η ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ο ιστορικός της ρόλος είναι να αναλάβει δράση να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή σε μια εποχή συνεργασίας, σταθερότητας και ευημερίας».

«Η διαμάχη μας με την ΠΓΔΜ φτάνει στο τέλος. Με σεβασμό στην Ιστορία μας. Με σεβασμό στους λαούς μας», είπε αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις φωνές των ελίτ»

Συνέχισε λέγοντας ότι «πέρα από αυτούς τους δημαγωγούς, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις φωνές των ελίτ. Τις φωνές που προήλθαν από ένα πεισμωμένο στάτους κβο που αρνείται την ευθύνη για τις στρεβλώσεις της περασμένης δεκαετίας, που ισχυρίζονται ότι οι μόνοι που ευθύνονται είναι οι πολίτες και οι επιλογές τους».

«Πήραμε πρωτοβουλίες», τόνισε ο πρωθυπουργός, «για να κάνουμε τα Βαλκάνια ένα σταθερό, ασφαλές και ευημερούν κομμάτι της Ευρώπης».

Σ’ αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η χώρα αξιολογεί ως πολύ σημαντική τη στρατηγική συνεργασία της με τις ΗΠΑ, σχολιάζοντας ότι η 83η ΔΕΘ ήταν ένα κομβικό σημείο στις σχέσεις των δύο χωρών, «με τις ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα και να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και κυρίως σε τομείς που είναι εξαιρετικά σημαντικοί γεωπολιτικά».

Τετ α τετ με Μοράλες

Χθες βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βολιβίας, με τον οποίο συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο.

Αναφέρθηκαν στις μεγάλες προκλήσεις της περιόδου για το «στρατόπεδο» της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων, συμφωνώντας ότι «η πυξίδα θα πρέπει πάντα να είναι η στήριξη των ασθενέστερων, των φτωχών, των εργαζομένων, της νεολαίας» και τονίζοντας ότι χρειάζεται συντονισμένη απάντηση απέναντι στις δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

efsyn