Facebooktwitterlinkedinmail

«Η κυβέρνηση έχει ροπή στα πανηγύρια, την εκδικείται όμως η ίδια η πραγματικότητα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα που βγαίνουμε από τα μνημόνια με βάση τη λογική της κυβέρνησης οι συνταξιούχοι δεν θα δουν τις συντάξεις τους να κόβονται το ‘19, οι μισθωτοί δεν θα χάσουν ένα μισθό λόγω της μείωσης του αφορολόγητου το 2020, οι φορολογούμενοι να μη συνεχίσουν να πιέζονται έως το 2060 για την κάλυψη των πρωτογενών πλεονασμάτων και όλοι οι Έλληνες θα δουν το Υπερταμείο να απομακρύνεται και όχι να παραμένει στη χώρα με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου έως το 2115».

«Η δική μας κυβέρνηση τα κατάφερε έτσι ώστε μετά το 3ο μνημόνιο να ακολουθήσει ένα 4ο μνημόνιο με μια σειρά από βαριές δεσμεύσεις για τη χώρα και ως αντάλλαγμα να δοθεί στην Ελλάδα ένα κομπόδεμα από την τρόικα για να έχει να πορεύεται μέχρι το τέλος του 2021. Ο λόγος; Επειδή δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την οικονομία και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες στην πλευρά των πιστωτών ως προς το κατά πόσον η χώρα θα μπορέσει να βγει πράγματι στις αγορές», σημείωσε επίσης ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως πανηγυρίζει για την έξοδο από το πρόγραμμα την ώρα που έχει δεσμευτεί με σκληρά μέτρα για πολλά ακόμα χρόνια.

«Η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια εδώ και τρία χρόνια, αν δεν είχε επικρατήσει ο αντιμνημονιακός λαϊκισμός της Πρώτης Φοράς Αριστεράς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης. Στο ίδιο ύφος με τον κ. Χατζηδάκη, ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τους κυβερνώντες για εξαπάτηση του ελληνικού λαού, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Οι υποκινητές του διχασμού, σήμερα, πανηγυρίζουν. Όχι, όμως για πολύ. Το κόστος από την καταστροφική διακυβέρνησή τους τιμολογείται από 86 έως 200 δισ. ευρώ».

Η έξοδος από τα προγράμματα «ούτε καθαρή είναι, ούτε βιώσιμη», υποστηρίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως σημείωσε, «η ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος προσαρμογής βρίσκει την ελληνική οικονομία σε κατάσταση παραλυτικής στασιμότητας, με ασθενική αναπτυξιακή δυναμική, με διογκωμένο το χρέος των πολιτών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, με κεφαλαιακούς περιορισμούς ακόμη σε ισχύ, με νέα μέτρα λιτότητας προ-νομοθετημένα για τα προσεχή έτη, με δεσμεύσεις για επί πολλά χρόνια υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, με δεσμευμένη τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα, με τις ρυθμίσεις για το χρέος να τελούν υπό όρους και προϋποθέσεις, με τη συστηματική και ασφαλή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές να μην είναι εξασφαλισμένη, με τη χώρα να εντάσσεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ιδιαίτερα αυστηρό, που για πρώτη φορά ενεργοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Τα προγράμματα διάσωσης τελειώνουν, όχι όμως κι ο πόνος. Κι αυτό γιατί δεν βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια, όπως βγήκαν άλλες χώρες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, απευθύνοντας παράλληλα τα παρακάτω ερωτήματα:

Για ποια έξοδο από τα μνημόνια συζητάμε; Tι ακριβώς γιορτάζουμε; Την οπισθοχώρηση της χώρας τα 3 τελευταία χρόνια; Ότι η κυβέρνηση μας “φόρτωσε” ένα τρίτο και τέταρτο μνημόνιο; Ότι χρεωθήκαμε άλλα 200 δισ. από την αφέλεια Τσίπρα; Το ιστορικό δημοψήφισμα και τη μεγαλύτερη εξαπάτηση του ελληνικού λαού;
«Το μνημόνιο που εφάρμοσαν είναι δικό τους και δεν χρειαζόταν όταν ανέλαβαν την εξουσία», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος υποστήριξε πως «ενώ εξέπνευσε το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, το μνημόνιο συνεχίζεται με δεσμεύσεις για νέα μέτρα 5,1 δισ. ευρώ, περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου».

«Αυτοί που πήραν την εντολή να κυβερνήσουν τον τόπο και που ισχυρίζονται ότι σήμερα περνάμε μέσα από μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια στην κανονικότητα, αυτοί σήμερα πρέπει να μας πουν τι από αυτά τα προβλήματα που αποσκοπούσε να λύσει το τρίτο μνημόνιο έχουν επιλυθεί», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», υπογραμμίζοντας πως «δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει επιλυθεί κανένα».

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, είχε σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προβεί σε δήλωση από την Ιθάκη για το τέλος του μνημονιακού προγράμματος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το τρίτο μνημόνιο «δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η καταστροφική διακυβέρνηση» του σημερινού πρωθυπουργού.

Η απάντηση του Μαξίμου
Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού βάζει στο στόχαστρό του τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «την απόλυτα πολιτική ακύρωση». Η δήλωση έχει ως παρακάτω:

Ο κύριος Μητσοτάκης που

Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α’ αξιολόγηση
Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης
Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση
Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β’ αξιολόγηση
Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης
Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα
Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο
Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις
είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι’ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι’ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει.