Facebooktwitterlinkedinmail

Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

Η παραίτηση ακολουθεί τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα.

Δημοσιεύματα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» αναφέρθηκαν σε νέες συνδέσεις που ξεκινούν από τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γενικού γραμματέα (και ανιψιού) του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και φτάνουν σ’ ένα πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης:

Tον Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος συμμετείχε στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa στην Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο που το παράνομο λογισμικό της εταιρείας, το Predator, αποπειράθηκε να χακάρει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του κ. Δημητριάδη στην υπόθεση.

«Μετά την παραδοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ στη Βουλή πως παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη όταν ερευνούσε σκάνδαλα διαφθοράς, τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει η έρευνα της ΕφΣυν και των ReportersUnited δείχνουν πως πίσω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κρύβεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας: «Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη τελικά αντί να ακούει και να λύνει τα προβλήματα των πολιτών, φτιάχτηκε για να ακούει τις συνομιλίες τους.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις σε όλα τα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα σε σχέση με τη δραστηριότητα του Γενικού του Γραμματέα κ. Δημητριάδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γρηγόρης Δημητριάδης
Γρηγόρης Δημητριάδης

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι η παραίτηση του κ. Δημητριάδη δεν έχει σχέση με την υπόθεση Predator και τις παρακολουθήσεις.

Όπως έλεγαν «μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό υπέβαλε την παραίτησή του».

Θέμα παράνομων παρακολουθήσεων στρατιωτικών θέτει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών και ζητά απαντήσεις από το ΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΕΘΑ.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει·

ΘΕΜΑ:   Παράνομες Παρακολουθήσεις Στρατιωτικών

Κύριε Υπουργέ.

Ένα από τα θέματα που έχουν, σχεδόν ,μονοπωλήσει την επικαιρότητα είναι και αυτό των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω συγκεκριμένου λογισμικού, θέμα που υπό άλλες συνθήκες θα προσπερνούσαμε ως μη έχων συνδικαλιστικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, πρόσφατα ο ιστότοπος armyvoice με άρθρο του («Υπόθεση Predator: Στόχος και στρατιωτικοί με δόλωμα το kranos gr», 2/8/22) προέβη στην αποκάλυψη ότι το προαναφερθέν blog φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί από το ίδιο λογισμικό παρακολούθησης. Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως ότι το ρεπορτάζ μέχρι σήμερα δεν έχει διαψευστεί.

Θεωρούμε περιττό να αναφέρουμε ότι μια σελίδα στρατιωτικού ενδιαφέροντος είθισται να παρακολουθείται κυρίως από στρατιωτικούς. Το εξειδικευμένο ρεπορτάζ τέτοιων ιστοσελίδων καθιστά εύλογο το ερώτημα, εάν μια τέτοια ενέργεια μπορεί να έγινε κατά τύχη. Το γεγονός αυτό καθιστά προφανές ότι στρατιωτικοί ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης.

Κύριε Υπουργέ.

Προσφάτως κάνατε λόγο για ελβετικό τυρί, αποδίδοντας διαρροές πληροφοριών σε στρατιωτικούς -στο προσωπικό που κατ΄ επανάληψη έχετε αποκαλέσει συντελεστή ισχύος, ενδεχόμενο για το οποίο έχουμε αντιδράσει εντόνως. Η ανωτέρω δημοσιογραφική αποκάλυψη γεννά, ωστόσο, πολύ σοβαρά ερωτήματα:

α.   Μήπως τελικά η πληροφορία είναι προσβάσιμη σε όλους, όχι επειδή μιλάνε τα στελέχη αλλά επειδή παρακολουθούνται;

β.   Ποια η πιθανή ιδιότητα όσων ενδέχεται να παρακολουθούνται; Αρχηγοί; Διοικητές κρίσιμων Μονάδων; Κυβερνήτες Πολεμικών Πλοίων; Διευθυντές κρίσιμων Τμημάτων (πχ εξοπλιστικών); Συνδικαλιστές; Απλά στελέχη; Στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο;

γ.   Τι μηχανισμούς διαθέτει το ΥΠΕΘΑ για να προστατέψει τα στελέχη των ΕΔ από τυχόν παρακολουθήσεις;

δ.   Μήπως τελικά πίσω από το ελβετικό τυρί βρίσκονται άλλοι φορείς, η δράση (και έκταση) των οποίων βρίσκεται υπό διερεύνηση;

ε.    Μήπως το ξέσπασμά σας περί διαρροών πληροφοριών δεν ήταν, τελικώς, αβάσιμο, ωστόσο στράφηκε κατά εσφαλμένων αποδεκτών; Μήπως δεν φταίνε οι στρατιωτικοί; Μήπως το συγκεκριμένο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί συνομιλίες και δίχως την ύπαρξη τηλεφωνικών κλήσεων;

Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι σοβαρότατο και το θέτουμε εις γνώσιν σας προκειμένου να διερευνηθεί αρμοδίως εξονυχιστικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων και η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Οι δικαιολογίες μοιάζουν αστείες…Ο κ.Κοντολέων ήταν εξ απορρήτων του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος για να τον τοποθετήσει διοικητή της ΕΥΠ είχε αλλάξει το νόμο!!!

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Τσίπρας: Ομολογία ενοχής Μητσοτάκη η παραίτηση Δημητριάδη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

«Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για την παραίτηση του ΓΓ του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, εξερχόμενος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Και σε κάθε περίπτωση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας». «Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Όλα θα έρθουν στο φως».

ΚΚΕ: Οι παραιτήσεις του ΓΓ του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα έρευνας

«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Με «νόμιμη εντολή» παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επί 3μηνο!

Οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές είναι ραγδαίες και ουδείς πλέον μπορεί να προβλέψει τη δυναμική των εξελίξεων που θα προκαλέσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ήταν σε παρακολούθηση επί 3 μήνες (δεν έγινε με το λογισμό Predator), η οποία διακόπηκε 2 μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ!

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρακολούθηση γινόταν για λόγο που είχε να κάνει με την Κίνα…

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, «η διαδικασία των επισυνδέσεων για να είναι νόμιμη δεν είναι απλή. Απαιτείται εισαγγελική έγκριση για την παρακολούθηση, η οποία προφανώς υπήρξε». Επισημαίνεται ωστόσο πως δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση.

Την πόρτα του νέου διοικητή, πλέον, της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, θα περάσει σύντομα ο Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.