Facebooktwitterlinkedinmail

Η αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στο αστυνομοκρατούμενο κέντρο ξεκίνησε περίπου στις 5 το απόγευμα από την πλατεία Κλαυθμώνος με τους χιλιάδες διαδηλωτές να παρακολουθούνται στενά από 6.000 αστυνομικούς, 3 ελικόπτερα με έντονους προβολείς, διάφορα drones και πολλές κάμερες. Αυτή ήταν η υποτιθέμενη «διακριτική» παρουσία της ΕΛ.ΑΣ., που προέβη σε 19 προληπτικές προσαγωγές πριν από την πορεία.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είδε στο Πολυτεχνείο μια «γιορτή» που ενώνει τη νεολαία, δήθεν μακριά από τις «όποιες κομματικές ή πολιτικές προτιμήσεις». Και όλα αυτά ενώ τις τελευταίες μέρες ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας στο διαδίκτυο επιδίδεται σε ένα οχετό ψευδών ειδήσεων για το Πολυτεχνείο του ’73.

Αξιοσημείωτη στη χθεσινή διαδήλωση, εκτός από τη δυναμική και μαζική παρουσία φοιτητικών συλλόγων («Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», «Κούλη-Κεραμέως ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά» – για την πανεπιστημιακή αστυνομία), όλων των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, ήταν και η παρουσία των μπλοκ κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων. Το ΚΚΕ είχε βέβαια τη μερίδα του λέοντος, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ όμως να διαθέτουν πολύ κόσμο στις τάξεις τους.

Στο συλλαλητήριο προπορεύτηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό». Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Φαντάροι και φοιτητές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πορείας. Σύμφωνα με την αριθμητική της αστυνομίας ο κόσμος ξεπέρασε τις 20.000, στην πραγματικότητα όμως ήταν τουλάχιστον διπλάσιος.

Οι διαδηλωτές πέρασαν από τα σημεία που η αστυνομία δολοφόνησε τους Κουμή – Κανελλοπούλου φωνάζοντας τα ονόματα κι άλλων δολοφονημένων από την ΕΛ.ΑΣ. Νωρίτερα κόσμος συναντούσε και αγκάλιαζε τον Γιάννη Μάγγο, πατέρα του δολοφονημένου Βασίλη. «Φέρτε ελικόπτερα, φέρτε και το ΝΑΤΟ, με οργάνωση κι αγώνα θα ’ρθουν τα πάνω-κάτω» φώναζαν μέλη του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ. «Ηρθε η ώρα της ανατροπής. Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ’ τους μπάτσους σου και μπρος» ακούστηκε πολλές φορές από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που η προπορευόμενη πορεία των φοιτητών, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των αναρχικών έφτανε στο Πολεμικό Μουσείο, η ουρά της έφτανε στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Την ίδια ώρα τα μπλοκ του ΠΑΜΕ βρίσκονταν επί της Πανεπιστημίου, από το ύψος της Βιβλιοθήκης μέχρι τη Βουκουρεστίου.

«Εσείς αυθαιρεσία και υποκλοπές, εμείς για της γενιάς μας τις ανατροπές» και «Οι νέοι δεν ξεχνούν εκείνο τον Νοέμβρη, παλεύουν με τις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη», φώναζαν υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν χθες τη μαζικότερη παρουσία σε πορεία Πολυτεχνείου από το 2009. «Δυστυχώς, σήμερα, 50 χρόνια μετά, έχουμε την ίδια απειλή. Οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να αντισταθούν. Επειδή τα αιτήματα είναι και πάλι επίκαιρα, το ΠΑΣΟΚ είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης.

Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 χωρίς επεισόδια, με αρκετούς διαδηλωτές να κατηφορίζουν προς την Αλεξάνδρας και ενώ στα Εξάρχεια υπήρχε έντονη παρουσία της αστυνομίας, η οποία… περιφρουρούσε το εργοτάξιο του μετρό στην πλατεία.

Ηρώ, 20, φοιτήτρια ΕΜΠ

ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Η γενιά μου ξέρει τη σημασία του Πολυτεχνείου, παρά τα όσα μας καταλογίζουν. Νιώθουμε την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την επιβίωση με 400 και 500 ευρώ στο πετσί μας. Είναι μια μαζικότατη πορεία, με δυναμικό αντικυβερνητικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντινατοϊκό στίγμα. Φωνάζουμε γιατί μας στερούν διαρκώς δικαιώματα τόσο στον εργασιακό χώρο, όσο και στο πανεπιστημιακό περιβάλλον, γιατί θέλουν να διαλύσουν το δωρεάν δημόσιο Πανεπιστήμιο και να κατακερματίσουν τα γνωστικά μας αντικείμενα. Φωνάζουμε ενάντια στην καθημερινή καταστολή στις πλατείες και στις σχολές μας».

Ιρανή διαδηλώτρια

ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Η εξέγερση μπορεί να επιτευχθεί παντού, από το Ιράν ώς την Ελλάδα. Οι άνθρωποι στο Ιράν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, να κάνουν επανάσταση. Σήμερα φωνάζω και γι’ αυτούς, αλλά και για τις διεκδικήσεις των Ελλήνων. Κάθε χώρα πρέπει να διεκδικεί και να επιμένει για περισσότερα. Για τις γυναίκες, για τη ζωή, για την ελευθερία».

Δημήτρης Μαριόλης, πρόεδρος του Α’ Συλλόγου Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και τη μεγαλύτερη επίθεση μεταπολιτευτικά στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων, η πορεία γίνεται φέτος σε μία ξεχωριστή συγκυρία. Το μήνυμα του αγώνα το περνάμε στα σχολεία εδώ και δεκαετίες. Μετά τη μαζικότατη πορεία στις 9 Νοέμβρη, η σημερινή δείχνει ότι θα υπάρχει συνέχεια για έναν λαϊκό ξεσηκωμό».

Τζεχόβα, 42, πρόσφυγας από την Γκάνα

ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Είμαι εδώ σήμερα για όλους τους πρόσφυγες που είναι παρατημένοι στα καμπ και γι’ αυτούς που ζουν εντός του αστικού ιστού και η κυβέρνηση θέλει να τους απομονώσει σε καμπ της ενδοχώρας. Είναι η ίδια κυβέρνηση που επανατραυματίζει ανθρώπους που έχουν περάσει τα πάνδεινα και δεν θέλουν να περάσουν πάλι τις ίδιες κακουχίες. Για εκείνους που θέλουν να ζήσουν ανθρώπινα. Ηρθαμε εδώ για να ζήσουν ελεύθεροι οι υπόλοιποι που δεν μπορούν να διαδηλώσουν μαζί μας σήμερα».


Σείστηκε η Πάτρα

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στην Πάτρα.

Εγιναν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις με την πρώτη να ξεκινά έξω από το Εργατικό Κέντρο και να καταλήγει στο μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα. Η δεύτερη κατέληξε στο ίδιο σημείο με αφετηρία το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στην οδό Κορίνθου. Μετά την ολοκλήρωσή τους σημειώθηκαν επεισόδια με ομάδα που αποσπάστηκε από την πορεία και πέταξε μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με τη χρήση χημικών και προχώρησαν σε τουλάχιστον 5 προσαγωγές.


Μηνύματα από την πολιτική ηγεσία

Νωρίτερα το πρωί εν μέσω συνθημάτων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, δηλώνοντας πως η εξέγερση «συμβολίζει την πολιτική ελευθερία και μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός» και ότι είναι «χρέος μας να διαφυλάξουμε την ποιότητα των θεσμών και την ανοικτή προοπτική της κοινωνίας μας». Με αποδοκιμασίες και συνθήματα για το φοιτητικό άσυλο υποδέχθηκαν οι φοιτητές τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι.

«Η δημοκρατία στον τόπο μας δεν μας χαρίστηκε, αλλά κερδήθηκε μέσα από τους αγώνες κυρίως της νεολαίας και του ελληνικού λαού. […] Οσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία και υποτιμούν την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να την προστατεύσει διαπράττουν τεράστιο λάθος, το οποίο θα το διαπιστώσουν σύντομα μέσα από τους αγώνες του λαού και κυρίως μέσα από την ψήφο του ελληνικού λαού, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες για την πολιτική αλλαγή» δήλωσε μπροστά από τα μπλοκ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως “Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι βάσεις του θανάτου”, για προστασία του λαϊκού εισοδήματος, ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, για δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, ενάντια στην κρατική καταστολή, τον φασισμό, τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, την ίδια δηλαδή τη δικτατορία του κεφαλαίου, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, διαχρονικά και ζωντανά μέχρι σήμερα», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Οταν οι ελεύθεροι πολιορκημένοι του Πολυτεχνείου έγραφαν εδώ από έξω στην πύλη “Εξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ”, πού να φαντάζονταν ότι σχεδόν μισό αιώνα μετά το ΝΑΤΟ θα προωθούσε ένα μακελειό στην Ουκρανία μαζί με τον Πούτιν, η Ελλάδα μας, η Αλεξανδρούπολή μας θα ήταν άλλο ένα “πεδίο βολής φθηνό” στο οποίο “ασκούνται, βρίζοντας ξένοι φαντάροι”, ένα ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων του αμερικανικού στρατού, το σύνθημα “Ψωμί-παιδεία-ελευθερία” θα ήταν τόσο επίκαιρο» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Χιλιάδες στους δρόμους της Κρήτης

Χιλιάδες στους δρόμους της Κρήτης

Μαζική ήταν η συμμετοχή στις πορείες στην Κρήτη. Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο έδωσαν τον τόνο με χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές πορείες με κοινή όμως αφετηρία από την πλατεία Ελευθερίας. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ, αλλά και φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων και συνδικάτων, κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής στο ενεργειακό, στα θέματα της ακρίβειας, ενώ καταγγέλθηκε η βαθιά εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Στα Χανιά, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ενώ στο Ρέθυμνο το ραντεβού δόθηκε μπροστά στο δημαρχείο της πόλης. Σε όλη την Κρήτη οι πορείες μνήμης κύλησαν ομαλά χωρίς να σημειωθούν εντάσεις.

Μάριος Διονέλλης

Θεσσαλονίκη: μαζική συμμετοχή και επεισόδια στην Πολυτεχνική Σχολή

Η Θεσσαλονίκη τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου με μαζική συμμετοχή τουλάχιστον 13 χιλιάδων διαδηλωτών στις πορείες, ενώ την επέτειο σκίασε η απόφαση της Πρυτανείας να μείνει κλειστό το ΑΠΘ, με την αστυνομία εντός του, πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση.

Οι αστυνομικοί ήταν χιλιάδες, αλλά οι διαδηλωτές πολύ περισσότεροι χθες στη Θεσσαλονίκη. Τα δρακόντεια μέτρα που σχεδίαζαν μέρες οι εγκέφαλοι της ΕΛ.ΑΣ. επισκιάστηκαν από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στις πορείες της χθεσινής επετείου, φέρνοντας αυθόρμητα στον νου συνειρμούς για τον βρόμικο ρόλο της αστυνομίας στα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου αλλά και τη νίκη τελικά της δημοκρατίας.

Κυριάρχησαν τα πάντα επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Κάτω ο φασισμός». Από τους διαδηλωτές δεν διέφυγε ότι πρώτη φορά φέτος η Πρυτανεία του ΑΠΘ έκλεισε τις σχολές και ανέστειλε την ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα του ιδρύματος, ενώ στην πανεπιστημιούπολη πρώτη φορά υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν έλειψαν «κλασικά» συνθήματα κατά των αστυνομικών, ενώ κάποιοι θερμόαιμοι νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ μέσα στο ΑΠΘ αλλά και έξω από αυτό, στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου παρέδωσαν στις φλόγες μια υπηρεσιακή μοτοσικλέτα της ΕΛΑΣ.

Τα περιστατικά αυτά είχαν αποτέλεσμα να γίνουν τουλάχιστον 40 προσαγωγές ατόμων που μετήχθησαν στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν περίπου ώς τα μεσάνυχτα. Είχε προηγηθεί σύγκρουση περίπου για μισή ώρα με την αστυνομία που χρησιμοποίησε την αύρα νερού «Αίαντα» για να καταστείλει τους νεαρούς που εκτόξευσαν βροχή από βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που έτσι κι αλλιώς βρίσκονταν μέσα στο Πανεπιστήμιο όλες τις προηγούμενες μέρες, δεν δίστασαν να κάνουν έφοδο στην Πολυτεχνική Σχολή τουλάχιστον δύο φορές, σέρνοντας στις κλούβες δεκάδες νεαρούς.

Ενταση προκλήθηκε και με δημοσιογράφους, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταγράψουν τις εικόνες με τις προσαγωγές και απωθήθηκαν από άνδρες της Ασφάλειας.

Νίκος Φωτόπουλος

efsyn