Facebooktwitterlinkedinmail

Σε μια απίστευτη καταγγελία προχωρούν κάτοικοι της Νέας Μάκρης. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του irafina.gr, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν απόπειρα παράνομης επέκτασης νεκροταφείου της περιοχής, ενώ αναφέρουν ότι ήδη θάβονται νεκροί στο πάρκινγκ του κοιμητηρίου, ανάμεσα σε σκουπίδια και αυτοκίνητα!

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε εξώδικο που απέστειλαν σε κάθε αρμόδιο, σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε απόπειρα να δικαιολογηθεί η επέκταση του νεκροταφείου με το πρωτοφανώς ρατσιστικό και εξευτελιστικό «επιχείρημα», ότι «θα θάψουμε έναν Αλβανό»! Εξάλλου, όπως καταγγέλλεται, επιχειρείται να δικαιολογηθεί η επέκταση του κοιμητηρίου με το πρόσχημα της ανάγκης ενταφιασμού των δεκάδων νεκρών από την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι!

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η εν λόγω επέκταση πραγματοποιείται χωρίς καμία απολύτως σχετική μελέτη και άδεια, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Στις καταγγελίες απάντηση ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, ισχυριζόμενος ότι «κάποιοι οι οποίοι επί δεκαετίες εμπόδιζαν την διαδικασία επέκτασης του κοιμητηρίου για ιδία συμφέροντα, αντέδρασαν και αντιδρούν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους αδιαφορώντας για το κοινό συμφέρον».

Στο εξώδικο, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφίες, οι κάτοικοι αναφέρουν τα εξής:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

(46 κατοίκων της περιοχής)
Π Ρ Ο Σ

1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη
3. Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκρ. Φαμέλο
4. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παν. Σκουρλέτη
5. Το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ» που εδρεύει στη Νέα Μάκρη Αττικής, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
6. Αξιοτ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
7. Συνήγορο του Πολίτη, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Χαλκοκονδύλη, αρ.17.
8. Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος, Επιθεωρητών και Ελεγκτών Περιβάλλοντος, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Μεσογείων, αρ. 119.
9. Προϊστάμενο Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής, που εδρεύει στην Παλλήνη, οδός Φειδιππίδου, αρ. 22.
10. Προϊστάμενο Υγειονομικού Ελέγχου Ανατολικής Αττικής, 17οχλμΛεωφ. Μαραθώνος, Παλλήνη.
11. Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Νέας Μάκρης Αττικής.
12. Πρεσβεία Αλβανίας, που εδρεύει στη Φιλοθέη Αττικής, οδός Βεκιαρέλη Αριστείδη, αρ. 7, υπόψιν Κου Πρέσβη.

Τυγχάνουμε κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής Νέας Μάκρης Αττικής.
Εντός των ορίων του Δήμου Μαραθώνος και στην περιοχή Νέας Μάκρης, λειτουργεί Κοιμητήριο, του οποίου η λειτουργία τυγχάνει παντελώς ΠΑΡΑΝΟΜΗ, με πλείστους κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής, για πλείστους όσους λόγους που και κατά το παρελθόν έχουμε καταγγείλει.

Πολλές φορές, κατά το παρελθόν, έγινε προσπάθεια εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, ΜΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, όχι μόνον, ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ το προαναφερόμενο κοιμητήριο, αλλά με παντελώς αυθαίρετες ενέργειες επιπροσθέτως, ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ. Και για το σκοπό αυτό, ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ, τα όργανα του Δήμου Μαραθώνα χρησιμοποίησαν κάθε μέσο…

Όμως, μετά από την προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, η οποία πλήρως μας δικαίωσε, απαγόρευσε την επέκταση του άνω Κοιμητηρίου, επιβεβαιώνοντας και τη σωρρείαΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ εκ μέρους των οργάνων του άνω Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αποφάσεις αρ. 3172/2007 Ειρ. Αθ., 10482/2007 Μονομ. Πρωτ. Αθ. και 8318/2012 Μον. Πρωτ. Αθ.

Καίτοι, όμως, θα έπρεπε τα αρμόδια όργανα ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ με το νόμο (και με τις σχετικές αποφάσεις), με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι πλέον, ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΡΟΠΟ επιχειρούν εκ νέου ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ. Και συγκεκριμένα: Μετά από εισήγηση των άνω οργάνων του Δήμου Μαραθώνος επετεύχθη ΜΕ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ, να εισαχθεί και να ψηφιστεί τροπολογία ΣΕ ΑΣΧΕΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (άρθρ. 55, τροπολογίας Υπουργείου Περιβάλλοντος, νόμος Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας…κλπ, Ν4559/2018), υπογεγραμμένο από τους δεύτερο (Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κο Σταθάκη), τρίτο (Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκρ. Φαμέλλο), τέταρτο (Υπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Σκουρλέτη), κλπ, (το οποίο νομοσχέδιο αφορά τους πυρόπληκτους κατά τη γνωστή πρόσφατη τραγωδία) και με το ΠΡΟΣΧΗΜΑ της επείγουσας ανάγκης ταφής τω άτυχων θυμάτων… (Σημειωτέον ότι, ήδη έχει σχεδόν περατωθεί ο αριθμός των ενταφιασθέντων και επομένως δεν ισχύει το επείγον).

Για την ΠΑΡΑΝΟΜΗ δε αυτή επέκταση, με την άνω τροπολογία, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ κοινόχρηστοι οδοί, και βέβαια, πέραν των αυθαιρεσιών και των αντισυνταγματικών διατάξεων, (όπως λ.χ. η υπέρβαση εξουσίας εκ μέρους των υπογραφόντων, αφού η ίδρυση και η επέκταση τωνκοιμητηρίων υπάγεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην αρμοδιότητα των Δήμων) υφίσταται και ΣΩΡΡΕΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ, αφού:
– Οι οικίες μας απέχουν μόλις 8 μέτρα από το Κοιμητήριο!!!
– Ελλείπουν παντελώς: η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, περιβαλλοντική μελέτη, μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, ειδική τεχνική μελέτη με τεχνική έκθεση, χάρτες, φωτογραφίες κλπ, ελλείπουν χώροι για την εξυπηρέτηση του κοινού, μελέτη διάθεσης αποβλήτων, εσωτερικός περιφερειακός δρόμος κλπ, κατά σαφή παράβαση του ν. 2508/97 και της υπ’ αρ. 26882/5769/98 Υπ. Απόφ., κλπ.
Επομένως, με βάση τα παραπάνω, ειλικρινά απορούμε, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, με αυτή τη σωρρεία παρανομιών να νομοθετεί η Πολιτεία ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ, τη στιγμή που η ίδια η Πολιτεία διαλαλεί με όλους τους τόνους ότι «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ»!!!
Η δε προκλητικά ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ του άνω Κοιμητηρίου, επιτείνεται ακόμη περισσότερο από τα εξής:
– Είναι τελείως προσχηματική η επίκληση ότι, δήθεν, υπάρχει επείγον λόγος, λόγω του αριθμού των θυμάτων. ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟ, αφού ήδη σχεδόν, όλα τα άτυχα θύματα έχουν ενταφιασθεί.
– Το άνω Κοιμητήριο λειτουργεί ΚΑΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΡΟΠΟ, αφού ελλείπει η νόμιμη άδεια λειτουργίας του.
– Το άνω Κοιμητήριο λειτουργεί παράνομα, αφού Δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος όπως περιβαλλοντικές μελέτες, γεωλογικές, τεχνικές, διάθεσης αποβλήτων κλπ, όπως προαναφέραμε.
– Με την προαναφερθείσα τροπολογία (την οποία ούτως ή άλλως ήδη προσβάλλουμε στα αρμόδια Δικαστήρια), ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΟΔΟΙ, αντίθετα δηλαδή με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί νομιμότητας πλέον (!!!), αφού σε αντίστοιχη περίπτωση νέας παρόμοιας κατάστασης στην περιοχή (όπως αυτή της πρόσφατης τραγωδίας, γεγονός που απευχόμαστε), θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας, ποιος θα έχει την ευθύνη για την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΟΔΩΝ…..

Και περαιτέρω, πέραν της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και των εντεύθεν συνεπειών, λόγω της πλήρους ελλείψεως Υδρογεωλογικής μελέτης, έλλειψης ιδιαίτερης δεξαμενής διανομής για την ύδρευση του Κοιμητηρίου, προκειμένου να διακόπτεται η απευθείας επικοινωνία με το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας μελέτης διάθεσης υγρών αποβλήτων, λόγω πλήρους ελλείψεων χώρων υγιεινής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας χώρων νεκροθαλάμου, λόγω πλήρους ανυπαρξίας κατάλληλων μέτρων για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων και την προστασία από πλημμύρες, και του άμεσου κινδύνου παράσυρσης εξ αυτών τάφων κλπ, ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Γι αυτές τις παράνομες άνω συμπεριφορές, καταγγείλαμε και καταγγέλλουμε ενώπιον όλων των άνω εμπλεκόμενων οργάνων, που αποφάσισαν και εισηγήθηκαν την ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ και ειδικότερα τα όργανα των Υπηρεσιών, τα οποία είναι αρμόδια για τον έλεγχο της λειτουργίας του Κοιμητηρίου, τα οποία ΑΔΡΑΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩ ΕΚΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, τις οποίες, μετά από διαμαρτυρίες μας, αντιμετωπίζουν με … ειρωνεία !!! Επισήμως, αναφέρονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΘΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ, «ΘΑΒΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΑΛΒΑΝΟ»και επομένως θα βρεθούμε προ τετελεσμένου γεγονότος… (εξ αυτού και η κοινοποίηση του παρόντος προς την Πρεσβεία της Αλβανίας, δίδοντας και προς την οποία το μήνυμα, ότι εμείς δεν υιοθετούμε τέτοιες απόψεις, και σεβόμεθα κάθε λαό, και δεν θα τον προσβάλλουμε).
Κατόπιν αυτών, καταγγέλλουμε και τα όργανα που έχουν την αρμοδιότητα, τον έλεγχο του περιβάλλοντος, τον υγειονομικό έλεγχο, καθώς και τα όργανα της Πολεοδομίας που εκδίδουν σχετικά, προσχηματικά έγγραφα αδειοδότησης περίφραξης, δήθεν, αλλά και κάθε όργανο που ήταν και είναι αρμόδιο για τον έλεγχο, καθώς και για την παράνομη νομιμοποίησή του, όχι μόνο της επέκτασής του, αλλά και της ίδιας της λειτουργίας του, με κίνδυνο, όχι μόνο της περιβαλλοντικής μόλυνσης, αλλά και της υγείας μας, έναντι των οποίων επιφυλλασσόμεθαόλων των νομίμων δικαιωμάτων μας. Τους καλούμε δε άμεσα, όπως προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ελέγχων, που επιβάλλονται από το νόμο, για ν διαπιστωθούν, οι προκλητικά προαναφερόμενες παράνομες ενέργειές τους ή και παραλείψεις τους. Άλλως, εν αρνήσει ή ολιγωρία τους, θα καταφύγουμε στα έννομα, για την υπεράσπιση των βαναύσως θιγέντων δικαίων μας, αλλά και κυρίως για την υγεία μας και για την οποία θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι.
Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται όπως επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τους άνω στους οποίους απευθύνεται, αντιγράφων ολόκληρο το περιεχόμενο στην έκθεση επιδόσεως.

Αθήνα 13/8/2018
Οι εξωδίκως δηλούντες και καταγγέλλοντες