Facebooktwitterlinkedinmail

Καθησυχαστικός επιχείρησε χθες να εμφανιστεί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, μετά τα δημοσιεύματα για «θανατηφόρα βία» εκ μέρους των Αμερικανών στρατιωτών σε περίπτωση βιαιοτήτων στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό, όπου έχουν φτάσει χιλιάδες μετανάστες.

«Κανένας στρατιωτικός δεν θα φέρει οπλισμό» δήλωσε ο Μάτις σε δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι: «Θα πρόκειται πιθανόν για μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας, εφοδιασμένα με ασπίδες, με ρόπαλα. Όχι πυροβόλα όπλα.»

Μέχρι τώρα το Πεντάγωνο έλεγε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα έρχονταν σε απευθείας επαφή με τους μετανάστες. Την Τρίτη, όμως, έλαβε νέες εντολές από τον Λευκό Οίκο, που του δίνουν ευρύτερες αρμοδιότητες ως προς τη δράση του στρατού στα σύνορα, ιδίως εάν οι συνοριοφρουροί ζητήσουν υποστήριξη.

Σύμφωνα με τον Μάτις οι στρατιώτες που έχουν παραταχθεί κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό ανέρχονται σε περίπου 5.764 και εκτίμησε ότι το κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται σε 72 εκατομμύρια δολάρια. «Είμαι σίγουρος ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί», είπε όμως και άφησε ανοιχτό το χρονικό πλαίσιο που θα διαρκέσει, παρότι προβλεπόταν να διαρκέσει ως τη 15η Δεκεμβρίου.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν αναμένεται να ζητήσει την παράταση της ανάπτυξης, εξήγησε. «Έχω πλέον την εξουσιοδότηση να κάνω περισσότερα. Θα δούμε τι θα ζητήσει», είπε ο Μάτις. Αν ζητήσει να τοποθετηθούν για παράδειγμα περισσότερα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, «αυτό θα πάρει πιο πολύ χρόνο».

Ανάλογα με το αίτημα της Νίλσεν, ο στρατός μπορεί να εξουσιοδοτηθεί να θέτει υπό προσωρινή κράτηση μετανάστες, αλλά όχι να τους συλλαμβάνει. Η κράτησή τους θα διαρκεί «λεπτά, όχι ώρες» πριν παραδοθούν στη συνοριοφυλακή, κατά τον Μάτις.

Γέμισαν τα κέντρα φιλοξενίας

Στο μεταξύ συνεχίζουν να φτάνουν τα καραβάνια απ’ την Κεντρική Αμερική στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Πάνω από 4.000 μετανάστες, μέλη ενός «καραβανιού», έφθασαν στην Τιχουάνα, στο βορειοδυτικό Μεξικό, ανέφεραν την Τετάρτη οι αρχές της πόλης, απέναντι στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, με τα κέντρα υποδοχής να έχουν πλέον φθάσει σε κορεσμό, ενώ ήδη έχουν δημιουργηθεί ορισμένοι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί.

Στην Τιχουάνα έχουν φτάσει πάνω από 400 είναι παιδιά, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.

Ένας 17χρονος από την Ονδούρα σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το Μεξικάλι στην Τιχουάνα αφού χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου εγκατέλειψε τον τόπο του δυστυχήματος και τράπηκε σε φυγή. Στις αρχές του Οκτωβρίου, άλλος ένας μετανάστης έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από ένα όχημα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στην Πολιτεία Τσιάπας (νότια) συνολικά 213 μετανάστες συνελήφθησαν την Τετάρτη από τις μεξικανικές δυνάμεις επιβολής της τάξης, αφού μπήκαν παράτυπα στη χώρα περνώντας τον ποταμό Σουτσιάτε, ο οποίος χωρίζει τη Γουατεμάλα από το Μεξικό.

Οι μετανάστες, που κυκλοφορούσαν με σημαίες του Σαλβαδόρ και της Ονδούρας, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην πόλη Ταπατσούλα, όπου, σύμφωνα με τις αρχές, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου. Εάν δεν το επιθυμούν, ενδέχεται να απελαθούν.

Στην Τιχουάνα, πολλοί μετανάστες σκοπεύουν να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στις ΗΠΑ, αλλά η αναμονή για την επεξεργασία των αιτήσεων και την έκδοση αποφάσεων μερικές φορές διαρκεί ακόμη και πάνω από έναν χρόνο.

Καλιφορνέζος δικαστής ανέστειλε τη Δευτέρα την ισχύ διατάγματος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο θεσπιζόταν η αυτόματη απόρριψη των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου από μέρους των μεταναστών που περνούν παράτυπα τα σύνορα