Facebooktwitterlinkedinmail

Συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters έδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία υποστήριξε ότι ως πρωθυπουργός θα επαναδιαπραγματευθεί την υποχρέωση της χώρας για υπερπλεονάσματα του 3,5% ενώ θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη «όσα της πήρε από την τσέπη ο κ. Τσίπρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Σε ενημέρωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για το περιεχόμενο της συνέντευξης του αρχηγού της Ν.Δ. στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε «τους πολίτες και γι’ αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος. Και το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. «οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι υπερβολικά υψηλοί και επιβαρύνουν με ένα μεγάλο και περιττό δημοσιονομικό κόστος την ελληνική οικονομία».

Μάλιστα προσδιορίζει τον χρόνο για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων, «μετά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας με την υλοποίηση ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου».

«Θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις όχι επειδή είναι μέρος ενός προγράμματος, αλλά γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι είναι απαραίτητες για να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Και μόλις υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, τότε, θα είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Ανάπτυξη 4%

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. η ανάπτυξη 2,5% που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία δεν είναι αρκετή για να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» της οικονομίας και πρέπει να πετύχει τουλάχιστον 4%, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να κινηθεί η χώρα σε νέα αναπτυξιακή πορεία.

Για μια ακόμη φορά και σχολιάζοντας τις επικείμενες ευρωεκλογές και τους κινδύνους από την άνοδο της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επιτίθεται στον πρωθυπουργό, μιλώντας για «συμπόρευση του Αλέξη Τσίπρα με τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς και την υιοθέτηση των πρακτικών του λαϊκισμού σε συνδυασμό με τον αυταρχισμό της εξουσίας, που εκφράζεται με τις παρεμβάσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Όσον αφορά την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, «το οποίο ως γνωστόν, παρέτεινε την παραμονή του στην Ελλάδα εξαιτίας του τρίτου αχρείαστου μνημονίου της κυβέρνησης Τσίπρα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι συμφωνεί, διότι «μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους», ωστόσο υποστηρίζει ότι «αυτό που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος είναι να κινηθεί η Ελλάδα σε μια διαφορετική τροχιά ανάπτυξης και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με την παρούσα κυβέρνηση».

«Πρόβλημα ότι πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν άσυλο»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και για το προσφυγικό, σχολιάζοντας τις «απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, που εξακολουθούν να επικρατούν στα κέντρα υποδοχής του Βορειοανατολικού Αιγαίου».

Όσον αφορά την πολιτική διαχείριση του θέματος, πιστεύει ότι είναι λάθος και ότι η διοικητική ανεπάρκεια της κυβέρνησης είναι πρωτοφανής. «Ειλικρινά, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί απαιτούνται περισσότερα από δύο χρόνια για την επεξεργασία μιας αίτησης ασύλου».

Επίσης, υποστηρίζει ότι «το μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση του αριθμού των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών είναι το γεγονός ότι όλοι ζητούν άσυλο».

Και η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει και στο Reuters την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αναφέρει ότι η Ελλάδα «διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., αν θεωρεί ότι τα εθνικά μας συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται».

«Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα συμφωνούσε να ανοίγει και να κλείνει κεφάλαια όταν υπάρχουν εκκρεμή θέματα που δεν έχουν ρυθμιστεί από τις συμφωνίες», υποστηρίζει.

Ωστόσο προσθέτει ότι η Ν.Δ. «θα τηρήσει τη συμφωνία εφόσον αυτή επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή, αλλά θα εργαστεί για να βελτιώσει τις προβληματικές συνέπειές της, που είναι αντίθετες με το συμφέρον της χώρας»