Facebooktwitterlinkedinmail

Η Ιταλία θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα αποκλεισμένη από την «καρδιά» της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης για πρώτη φορά στην εικοσαετή ιστορία του νομίσματος.

Η οκταετής θητεία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, λήγει τον Οκτώβριο του 2019 και ύστερα από αυτή η χώρα του χάνει αυτόματα την έδρα της στην Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας. Πλέον οι λαϊκιστές ηγέτες της θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τις ίδιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ανταγωνίζονται σε θέματα όπως τα όρια δαπανών και το μεταναστευτικό από τότε που ανήλθαν στην εξουσία τον Ιούνιο.

Αν και η Ιταλία δεν θα έχει εκπροσώπηση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ, θα έχει στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως άλλωστε όλες οι χώρες της ευρωζώνης και φυσικά θα εξακολουθεί να ανήκει στην κατηγορία των πέντε χωρών με αυξημένα δικαιώματα ψήφου επειδή ανήκει στις πέντε μεγαλύτερες σε μέγεθος οικονομίες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o κίνδυνος είναι ότι ο αποκλεισμός της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ και ιδρυτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον οργανισμό που σχεδιάζει τη νομισματική πολιτική θα θεωρηθεί ως περιφρόνηση έναντι των Ιταλών.

Ορισμένοι αξιωματούχοι φλερτάρουν ήδη με τον ευρωσκεπτικισμό και οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η κυβέρνηση μπορεί ακόμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το μπλοκ, προκαλώντας πλήρη οικονομική κρίση.

Η εξαμελής Εκτελεστική Επιτροπή υποβάλλει προτάσεις και θέτει την ημερήσια διάταξη. Αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ιταλίας παραδέχονται κατ’ ιδίαν ότι ανησυχούν για την προοπτική απουσίας από την ομάδα αυτή.

«Θα διευκόλυνε τους λαϊκιστές να δημιουργήσουν ένα αφήγημα ότι δεν έχουν “φωνή”, η ΕΚΤ είναι πολύ μακριά, στη Φρανκφούρτη», δήλωσε ο Νικ Κούνις, οικονομολόγος της ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ
Το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο είναι το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ. Απαρτίζεται από:

► τα 6 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (που τώρα αποτελείται από τον Ιταλό Ντράγκι, τον Ισπανό Ντε Γκίντος, τη Γερμανίδα Sabine Lautenschläger, τον Γάλλο Μπενουά Κερέ, τον Λουξεμβούργιο Ιβ Μερς και τον επίσης Γερμανό Πίτερ Πράετ) και

► τους 19 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης.

Πώς ψηφίζουν στο Δ.Σ.
Τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ έχουν μόνιμο δικαίωμα ψήφου. Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., δηλαδή τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών, ασκούν το δικαίωμα ψήφου εκ περιτροπής, με την ακόλουθη μέθοδο:

Οι χώρες της ζώνης του ευρώ κατανέμονται σε ομάδες ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα τους. Προκειμένου να καθοριστεί σε ποια ομάδα θα συμμετείχε ο διοικητής κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας, ορίστηκε συγκεκριμένη κατάταξη.

Οι διοικητές των χωρών που καταλαμβάνουν τις πέντε πρώτες θέσεις στην κατάταξη -επί του παρόντος, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες- μοιράζονται τέσσερα δικαιώματα ψήφου (είναι δηλαδή οι χώρες που έχουν περισσότερα δικαιώματα ψήφου. Με άλλα λόγια, ψηφίζουν περισσότερες φορές στη διάρκεια του έτους).

Όλοι οι άλλοι (14 μετά την ένταξη της Λιθουανίας την 1η Ιανουαρίου 2015) μοιράζονται 11 δικαιώματα ψήφου και τα ασκούν εκ περιτροπής σε μηνιαία βάση