Facebooktwitterlinkedinmail

Κοινωνικό μέρισμα, επιδόματα, συντάξεις. Το πνεύμα των Χριστουγέννων φαίνεται να επηρέασε την κυβέρνηση η οποία έχει μετατρέψει τον Δεκέμβριο σε μήνα οικονομικής ενίσχυσης των νοικοκυριών της επικράτειας. Ο «πακτωλός» χρημάτων που θα δοθούν αναμένεται να κινήσει την αγορά, δίνοντας την τόσο απαραίτητη ανάσα στις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.

Από εχθές ξεκίνησε να πιστώνεται το κοινωνικό μέρισμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, ενώ, για όσες αιτήσεις εγκριθούν έως τις 21 του μήνα, τα χρήματα θα καταβληθούν μέχρι την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου. Περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά που είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου θα εισπράξουν μέρισμα που θα ξεπερνά τα 633 εκατ. ευρώ, με τον μέσο όρο της οικονομικής ενίσχυσης για το κάθε νοικοκυριό να φτάνει τα 480 ευρώ, ενώ το ποσό που θα διατεθεί συνολικά και στις δύο φάσεις πληρωμών αναμένεται να φτάσει τα 710 εκατ. ευρώ φέτος.

Νωρίτερα από το προβλεπόμενο θα καταβληθεί η έκτη δόση του επιδόματος παιδιού 2018, για το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος, ύστερα από σχετική απόφαση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Η τελευταία –για φέτος– δόση θα πληρωθεί την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου για όσους ενδιαφερόμενους υποβάλουν αίτηση Α21, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.idika.gr/epidomapaidiou/, έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 16 Δεκεμβρίου.

Οσοι υποβάλουν αίτηση μετά την 21η Δεκεμβρίου και έως την 31η Δεκεμβρίου, θα πληρωθούν με την πρώτη καταβολή του 2019. Από τον ΟΠΕΚΑ ανακοινώνεται ότι περισσότερες από 880.000 οικογένειες έχουν εγκεκριμένες αιτήσεις Α21 για το 2018, ότι το μέσο μηνιαίο επίδομα είναι κατά 45% υψηλότερο από τις προηγούμενες χρονιές και ότι από αυτό καλύπτονται περισσότερα από 1,56 εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, για τον μήνα Δεκέμβριο, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2018. Το ποσόν που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των 302.158 δικαιούχων του ΚΕΑ ξεπερνά τα 66 εκατ. ευρώ. Από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διευκρινίζεται ότι η οικονομική ενίσχυση αφορά περισσότερα από 625.000 άτομα.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθεί το επιπλέον ποσό για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά που το έλαβαν πέρυσι, ενώ την ίδια περίοδο θα ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα της φετινής σεζόν. Το νέο επίδομα θα χορηγηθεί με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά θα είναι αυξημένο, καθώς το ποσό της επιδότησης από τα 12,5 λεπτά το λίτρο εξετάζεται να διαμορφωθεί στα 15 ή 20 λεπτά το λίτρο.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Η πρώτη θα αφορά το έξτρα επίδομα πετρελαίου θέρμανσης συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, που θα χορηγηθεί στους περυσινούς δικαιούχους ως ενίσχυση από το υπερπλεόνασμα που δημιουργήθηκε, πριν από την καταβολή του επιδόματος του επόμενου έτους. Μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, οι δικαιούχοι θα δουν το ποσό να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Ηδη από τις αρχές της εβδομάδας έχει ξεκινήσει η καταβολή των επιδομάτων ανεργίας, των επιδομάτων μακροχρόνια ανέργων και των βοηθημάτων ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων καθώς και του δώρου Χριστουγέννων 2018 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Το τριήμερο 18-20 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), με την εκκαθάριση της Ενιαίας Ενίσχυσης, αναμένεται να πληρώσει τις αγροτικές επιδοτήσεις, πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί και η εξισωτική αποζημίωση του έτους 2018, ύψους 247 εκατ. ευρώ, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή των υπολοίπων της εξισωτικής των προηγούμενων ετών από το 2008.

Παράλληλα, σε συνέχεια των συντάξεων Δεκεμβρίου, που ξεκίνησαν να πληρώνονται ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, και οι συντάξεις Ιανουαρίου θα δοθούν νωρίτερα, μέσα στον τρέχοντα μήνα. Συγκεκριμένα, οι συντάξεις του ΕΦΚΑ, που προέρχονται από τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ θα καταβληθούν την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, ενώ οι συντάξεις που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς και του Δημοσίου θα καταβληθούν την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.

Επιπρόσθετα, καταβλήθηκαν τα αναδρομικά των 330.000 ενστόλων, πανεπιστημιακών, δικαστικών λειτουργών, γιατρών του ΕΣΥ και όσων ανήκουν στις κρατικές ορχήστρες και τη Λυρική Σκηνή, που έφτασαν συνολικά τα 820 εκατ. ευρώ

efsyn