Facebooktwitterlinkedinmail

Για ελλείψεις σε πάνω από 100 φάρμακα (καρδιολογικά, αναπνευστικά και αντιβιοτικά) έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βάλτας. Σε σημερινή συνέντευξη τύπου τόνισε ότι «θα πρέπει να απαγορευτεί επ’ αόριστον η εξαγωγή φαρμάκων και να υπάρχουν ποινικές ευθύνες».

Ο κ. Βαλτάς υπογράμμισε επίσης ότι μία από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις προς την επόμενη κυβέρνηση θα είναι η διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς όπως είπε τα φαρμακεία απέδειξαν ότι μπορούν να αποσυμφορήσουν το σύστημα και να καταργηθούν οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του Ozempic, του φαρμάκου για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που χρησιμοποιείται εκτός ένδειξης και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί ικανοποιητικά μέτρα και ζήτησε να γίνει έλεγχος ψευδούς ιατρικής γνωματεύσεων που παρακάμπτουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και που δεν τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Όπως είπε «όλοι ομολογούν ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα συνταγογραφειται για τον έλεγχο του βάρους κάτι που δημιουργεί εμπόδιο στους ασθενείς που έχουν ανάγκη τη θεραπευτική αγωγη» ανέφερε χαρακτηστικά.

ΕΟΦ για Ozempic : Παράνομη η διαφήμισή του 

Να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα και να αποφασίζουν για τη λήψη σκευασμάτων για την απώλεια βάρους, ειδικά εάν δεν έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό, καλεί τους καταναλωτές ο ΕΟΦ με αφορμή τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει με το συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά του διαβήτη Ozempic.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ σημειώνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφεί και κυκλοφορήσει πολλά άρθρα σχετικά με το Ozempic και στην αποτελεσματικότητά του στο αδυνάτισμα. Όπως ενημερώνει, σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία πρόκειται για παράνομη διαφήμιση και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα.

Στο ίδιο πλαίσιο, καλεί τους φαρμακοποιούς να διαθέτουν το φάρμακο σύμφωνα με τον τρόπο διάθεσης, δηλ. μόνον κατόπιν ιατρικής συνταγής. Ο ΕΟΦ επίσης ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές από ορισμένες αρμόδιες αρχές στην Ε.Ε. για παράνομες online πωλήσεις παραποιημένων (ψευδεπίγραφων) Ozempic που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό. «Συνήθως πίσω από αυτές τις πωλήσεις υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις» επισημαίνει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΦ

«To τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφεί και κυκλοφορήσει πολλά άρθρα σχετικά με το συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό προϊόν κατά του διαβήτη OZEMPIC και στην αποτελεσματικότητά του στο αδυνάτισμα.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία πρόκειται για παράνομη διαφήμιση και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα.

Οι καταναλωτές καλούνται να έχουν πολύ μεγάλη επιφύλαξη στο να μπουν στη διαδικασία χρήσης ενός φαρμάκου για έναν τέτοιο λόγο (αδυνάτισμα), όσο και για την ακρίβεια των στοιχείων που αναπαράγονται στον τύπο.

Ο ΕΟΦ επίσης ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές από ορισμένες αρμόδιες αρχές στην Ε.Ε. για παράνομες online πωλήσεις παραποιημένων (ψευδεπίγραφων) OZEMPIC που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό. Συνήθως πίσω από αυτές τις πωλήσεις υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις .

Είναι επομένως σαφές ότι η όλη αυτή προβολή αναμένεται να στρέψει ένα μέρος των καταναλωτών στην προμήθεια φαρμάκου από παράνομες πηγές, με μεγάλο κίνδυνο για τη υγεία τους.

Σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία απαγορεύεται κάθε διαφήμιση συνταγογραφούμενου φαρμάκου στο κοινό. Η διαφήμιση είναι επιτρεπτή μόνο με τη μορφή της ιατρικής ενημέρωσης, δηλ προς τους επαγγελματίες υγείας που το συνταγογραφούν, και μόνο από τις υπεύθυνες εταιρείες και με τους αυστηρούς όρους της νομοθεσίας.
Η απαγόρευση αυτή αποτελεί μια  ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία του καταναλωτή και του ασθενούς, δεδομένου ότι για την κατηγορία αυτή των φαρμάκων ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που αποφασίζει για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Πόσο μάλλον όταν ένα προϊόν προβάλλεται για λόγους που δεν προβλέπονται από τις ουσιώδεις πληροφορίες του φαρμάκου.

 – Παρακαλείται ο Τύπος να αποσύρει άμεσα κάθε δημοσίευμα του συνταγογραφούμενου αυτού φαρμάκου (ή άλλου επίσης) και καλείται επίσης να ενημερώσει τον ΕΟΦ (protokollo@eof.gr) για την αρχική πηγή της ενημέρωσης.

 – Παρακαλούνται οι φαρμακοποιοί να διαθέτουν το φάρμακο σύμφωνα με τον τρόπο διάθεσης, δηλ. μόνον κατόπιν ιατρικής συνταγής  

 – Παρακαλούνται οι καταναλωτές να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα και να αποφασίζουν για τη λήψη σκευασμάτων για την απώλεια βάρους, ειδικά εάν δεν έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Επίσης σε καμία περίπτωση να μην προμηθεύεται φάρμακα από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία του». 

kontranews