Facebooktwitterlinkedinmail

Με την κυβέρνηση να έχει ξεμπερδέψει από τον «βραχνά» της καθημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο Θάνος Πλεύρης συνέχισε σε χαλαρή και καλοκαιρινή διάθεση, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Μαντάρα τα έκανε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος, χθες, ζητούσε και τα ρέστα για την κριτική που του ασκήθηκε μετά τις απίστευτες δηλώσεις και σήμερα μας ενημερώνει ότι… ο ιός κολλάει στους κλειστούς χώρους.

Με την κυβέρνηση να έχει ξεμπερδέψει από τον «βραχνά» της καθημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο Θάνος Πλεύρης συνέχισε σε χαλαρή και καλοκαιρινή διάθεση, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Βέβαια, μετά την σφοδρή κριτική που δέχθηκε, αναγκάστηκε, σήμερα, να παραδεχθεί αυτό που μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν το… κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης, ότι ο ιός κολλάει σε κλειστούς χώρους.

«Στους κλειστούς χώρους γίνεται πάντοτε μετάδοση, το ξέρουμε αυτό. Κλειστοί χώροι δεν υπάρχουν το καλοκαίρι στη χώρα μας. Όπου υπάρχουν και έχουμε μεγάλο συνωστισμό, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκεί πέρα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οπουδήποτε αλλού υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας», είπε ο υπουργός Παιδείας για να ολοκληρώσει τα δικά του μπρος πίσω.

Θέλοντας, μάλιστα, να απαντήσει ξανά στην κριτική που του ασκείται σημείωσε ότι η μετάδοση του ιού «γίνεται κατά βάση στους ανοικτούς χώρους, όπου και συγκεντρώνεται ο πληθυσμός» συμπληρώνοντας ότι «κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Προχώρησε, ακόμη, και σε άλλες παραδοξότητες υποστηρίζοντας ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι παρεμφερείς με εκείνους του χειμώνα, αλλά με λιγότερους θανάτους, αποφεύγοντας, όμως να επισημάνει ότι ο αριθμός των τεστ εκείνη την περίοδο ήταν πολύ μεγαλύτερος…

Πληθαίνουν τα καμπανάκια
Παρά την χαλαρότητα του υπουργού, οι ειδικοί προειδοποιούν για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την Αθηνά Λινού να χτυπάει καμπανάκι και να υπογραμμίζει ότι στους κλειστούς χώρους είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, είπε, ακόμη, ότι η τέταρτη δόση εμβολίου θα πρέπει να είναι απαραίτητη για τους ευάλωτους, ενώ, σχετικά με το νέο εμβόλιο εξήγησε ότι «δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υποστεί καμία κρίση».

Ερωτηθείσα για το πότε θα έχουμε κορύφωση της πανδημίας η κ. Λινού απάντησε «το πώς ζούμε και τι μέτρα παίρνουμε θα καθορίσει το πότε».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης σημείωσε (ΣΚΑΪ) ότι η κορύφωση αναμένεται «γύρω στις 15-25 Ιουλίου» (με μέσο όρο στις 20.000-22.000 κρούσματα όπως είπε σε άλλο σημείο), ενώ θα ακολουθήσει «βραδεία αποκλιμάκωση». «Ειδικά το ελληνικό καλοκαίρι, με τον Δεκαπενταύγουστο, τις πολυπληθείς εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, κτλ.) είναι ιδιαίτερο καλοκαίρι, μιας ιδιαίτερης χώρας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη, πλην ίσως της Κύπρου. Αυτά κάνουν άδηλο τι θα συμβεί τον Αύγουστο. Οι δικές μας αναλύσεις δείχνουν ότι και τον Αύγουστο θα παραμείνουμε σχετικά ψηλά σε κρούσματα … Δεν θα είμαστε στις 20.000-25.000, αλλά δεν θα είμαστε και κάτω από 10.000». Όπως είπε ο κ. Τζανάκης για τους παραπάνω αριθμούς, «μιλάμε για κρούσματα που μετρώνται με τον τρόπο που μετρώνται τώρα. Προφανώς δεν είναι 20.000, μπορεί να ξεπερνούν τις 60.000, 70.000 ακόμη και τις 90.000 την ημέρα».

Στο σύστημα Υγείας «επηρεάζονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών που δέχονται πολλούς ανθρώπους, που πάσχουν … οι περισσότεροι μπαίνουν στο νοσοκομείο επειδή έχει χειροτερέψει ένα υποκείμενο νόσημα, μια καρδιακή, αναπνευστική, νεφρική ανεπάρκεια, κτλ. Ή για άλλους λόγους, για κάταγμα. Και ανακαλύπτεται ότι είναι και θετικοί. Αυτό επιβαρύνει το νοσοκομείο, τις απλές κλίνες. Αυτή τη στιγμή έχουμε κατά μέσο όρο 300-350 εισαγωγές ημερησίως. Στο απόγειο της Όμικρον και της Όμικρον 2 είχαμε 550. Δεν είμαστε χαμηλά από πλευράς εισαγωγών. Αντίθετα, δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στους διασωληνωμένους. Παραμένουν σταθερά γύρω στους 100».

Αιχμηρός, όμως, ήταν και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος, μέσω της ΕΡΤ, υπογράμμισε «δυστυχώς μηδενίσαμε σε ορισμένα σημεία την εγρήγορσή μας και κυρίως μηδενίσαμε τη συμμόρφωσή μας προς τις ιατρικές συστάσεις. Όταν καταργήθηκε το πρόστιμο για τις μάσκες δεν είπε κανένας σταματήστε να φοράτε μάσκα, δεν υπάρχει λόγος, βγάλτε την παντού. Αντιθέτως, υπήρχε σύσταση να διατηρηθεί και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους παιδικούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός, αλλά αυτό δεν έγινε αντιληπτό καθόλου ή έγινε αντιληπτό και παρακάμφθηκε εντελώς».

efsyn