Facebooktwitterlinkedinmail

«Μαύρα σύννεφα» πάνω από την Ευρώπη, καθώς η ήπειρος βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας με τον ΠΟΥ να στέλνει σαφείς προειδοποιήσεις και αρκετές χώρες να αποφασίζουν ή να ετοιμάζονται να λάβουν ακόμη πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, μίλησε για μια «ψευδή αίσθηση ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη είναι ξανά στο επίκεντρο.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε.

Εμβόλια, μάσκες, αποστάσεις
Αξιωματούχοι του οργανισμού επιμένουν ότι τα κλειδιά για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Βρισκόμαστε πίσω στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές (στην Ευρώπη)… ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων» και ενώ σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση, είπε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. «Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, τονίζοντας: «Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν λοκντάουν».

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν, όταν ρωτήθηκε για τις νέες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών, είπε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων και των πιο ευπαθών ομάδων.

«Επικεντρωθείτε στους ανεμβολίαστους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου», προέτρεψε.

Εμβόλια και παραλλαγή Δέλτα
Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού έστειλε και ένα διαφορετικό μήνυμα σχετικά με τον εμβολιασμό, καθώς σημείωσε ότι τα εμβόλια δεν εμποδίζουν πλήρως την μετάδοση της Covid-19. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η παραλλαγή Δέλτα μείωσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αισθητά.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση της Covid-19. Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση στο 60%, με τη Δέλτα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Επειγόντως μέτρα» ζήτησε το ECDC
Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων κάλεσε όλα τα μέλη της Ε.Ε. να λάβουν επειγόντως μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας, την ώρα που αύριο αναμένονται επισήμως οι προτάσεις της Κομισιόν.

Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επίπεδο εμβολιασμού στην Ένωση, ενώ φαίνεται να αλλάζει την πολιτική του για την τρίτη δόση εμβολίου, προτείνοντας αυτή να είναι διαθέσιμη για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, με προτεραιότητα τις ηλικίες άνω των 40.

Μέτρα, lockdown και… Χριστούγεννα
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τους φόβους για σοβαρές συνέπειες στην αγορά των Χριστουγέννων πολλές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Τα πιο ακραία έχουν αποφασιστεί σε Αυστρία και Σλοβακία , με τις δύο κυβερνήσεις να επιβάλουν lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων για την ανάσχεση του κορονοϊού.
Γαλλία και Ισπανία αναμένεται σύντομα να ανακοινώσου νέα πιο αυστηρά μέτρα, ενώ, σήμερα, ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας προανήγγειλε πιο αποφασιστικές δράσεις κατά της πανδημίας

efsyn