Facebooktwitterlinkedinmail

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ που επιμένει στον όρο «Μακεδόνες» αντί «Βόρειοι Μακεδόνες».

«Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο», καταλήγει στη δήλωσή του ο Πάνος Καμμένος.

«Κρατάμε τη δήλωση Καμμένου ενώπιον του υπουργικού»

Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (ρ/σ News 24/7) είπε ότι κρατάει ως δεδομένο την πολιτική δήλωση του Π. Καμμένου ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, ότι δηλαδή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξουν με τη Ν.Δ. για να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Όπως πρόσθεσε ο Δ. Τζανακόπουλος, οι κινήσεις για την εξασφάλιση του σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών θα γίνουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ενώ «πρέπει να γίνει μια αναλυτική συζήτηση και να εξηγηθούν ορισμένα πράγματα σε σχέση με τη συμφωνία από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

«Καταλαβαίνω», συνέχισε, ότι «ο κ. Ζάεφ, εξαιτίας του γεγονότος ότι δίνει μια πολιτική μάχη, πολλές φορές μπορεί να υπερβάλλει ως προς τις ερμηνείες» και πρόσθεσε ότι «όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών, από τη μεριά των γειτόνων μας, θα γίνουν».

Σχολιάζοντας δηλώσεις ορισμένων στελεχών του Ποταμιού, είπε δεν πρέπει «σε καμία περίπτωση» οι προοδευτικές δυνάμεις να αφήσουν μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη.

Είπε ότι το Ποτάμι δεν πρέπει να λειτουργήσει κοντόφθαλμα και με όρους «βραχυπρόθεσμών πολιτικών σχεδιασμών», αλλά να συνεχίσει στη γραμμή του κ. Θεοδωράκη, ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία.

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα αντιληφθούν την αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και η συμφωνία θα κυρωθεί όταν έρθει στη Βουλή, εφόσον ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.

Το Ποτάμι ζητά ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση

Στις δηλώσεις Ζάεφ αναφέρθηκε σήμερα (Παρασκευή) το Ποτάμι, το οποίο, με ανακοίνωσή του, καλεί την ελληνική κυβέρνηση «αντί να αδρανεί, να ζητήσει από την ηγεσία της πΓΔΜ να δεσμευθεί επισήμως και με σαφήνεια και όχι απλώς με προφορικές δηλώσεις ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα. Και οι γείτονές μας δεν υπαναχωρούν από την παραδοχή -που αποτελεί και συμβατική τους υποχρέωση – ότι η γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών».

Όπως σημειώνει το Ποτάμι, «οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και των εκπροσώπων της κυβέρνησής του δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το πώς βλέπουν οι γείτονες μας την επόμενη μέρα της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ο αλυτρωτισμός, η καχυποψία και η αδιαλλαξία που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες τις δύο χώρες πρέπει να εκριζωθούν και να μην επιστρέφουν από το παράθυρο».

Το Ποτάμι επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει το όνομα της γειτονικής χώρας, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της. Τονίζει ότι «αυτό είναι το συμφέρον των λαών μας, των επόμενων γενιών και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτό είναι το πατριωτικά ορθό και υπεύθυνο»

efsyn