Facebooktwitterlinkedinmail

Το εκλογικό διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.Δεν πείθει κανένα, δυστυχώς.  Η αλήθεια είναι πως κατά πάσα πιθανότητα και όχι στο πίσω μέρος του μυαλού, των εκλογοπατέρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές προγραμματίζονται να γίνουν όλες μαζί τον Μάιο του 2019.

Τα επιχειρήματα αυτού του σεναρίου έχουν λογική βάση.
Αν κάνει εκλογές νωρίτερα θα συντριβεί λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι τριπλές εκλογές τον Μάιο θα δημιουργήσουν σύγχυση στους υποψηφίους οι οποίοι θα ενδιαφέρονται για την προσωπική τους επανεκλογή και όχι για το κόμμα…

Σημαντικό ρόλο στη διασπορά των ψήφων θα παίξουν οι πολλοί αντάρτες της ΝΔ που προέκυψαν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ίσως αυτό επηρεάσει κατά πολύ την είδη πολύ μεγάλη συσπείρωση του συντηρητικού χώρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς «επενδύει» στο μπάχαλο των τριπλών εκλογών, ποντάρει στο ότι ο καθένας θα δουλεύει για την προσωπική επιτυχία και θα βάλει σε δεύτερη μοίρα το κόμμα. Ποντάρει βεβαίως και στην αποχή που θα προκύψει από τους Δήμους που θα «καθαρίσουν» την νίκη από την πρώτη Κυριακή. Γι’ αυτό και δεν κατεβάζει κομματικούς υποψήφιους σε όλη την επικράτεια αλλά υποστηρίζει και στηρίζει κατά τόπους «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες ή προσκείμενες στο κεντροαριστερό χώρο που όπως φαίνεται ελέγχει τη δεδομένη χρονική στιγμή απόλυτα
Η μεγάλη… ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποχή που θα προκύψει από τον κόσμο που θα βαρεθεί να περιμένει με τις ώρες στα εκλογικά κέντρα. Όσοι λιγότεροι απογοητευμένοι πάνε στην κάλπη τόσο το καλύτερα για τον Τσίπρα και το επιτελείο του.

Λέτε να του κάτσει;

Τη στιγμή που η λαϊκή οργή και αγανάκτηση ξεχειλίζει, από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση πλέον μπαίνει σε τροχιά ανασχηματισμού.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι οι αλλαγές στην κυβέρνηση να σηματοδοτούν τη διεύρυνση και την ανανέωση. Μέσα από το νέο υπουργικό σχήμα θα πρέπει να φαίνεται και η νέα πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και των εκλογών.

Εκείνο που βασανίζει ιδιαίτερα τον Αλέξη είναι το αν είναι προτιμότερο αυτή τη στιγμή να κάνει μικρές διορθώσεις στο σχήμα, με στόχο να φτάσει μέχρι το Μάϊο, και τότε να κάνει τον εκλογικό ανασχηματισμό ή αν είναι η ώρα να πάει σε σχήμα που θα διατηρήσει ως τις εκλογές.

Ένας μεγάλος ανασχηματισμός, θα άλλαζε την ατζέντα από τα αρνητικά διαφαινόμενα αποτελέσματα των εκλογών, θα έδινε τη δυνατότητα σε κυβερνητικά στελέχη να απαλλαγούν από υπουργικές υποχρεώσεις και να «κυνηγήσουν» τον «σταυρό» ποιο προσηλωμένοι και με μεγαλύτερη άνεση. Ένας σαρωτικός ανασχηματισμός θα αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας και θα υποχρεωθεί να απομακρύνει κυβερνητικά στελέχη που σήκωσαν το βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα.

Είδη και ανακοινώνονται τα θετικά μέτρα (αύξηση του κατώτατου μισθού με την παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου, οι ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο διάδοχος νόμος για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια κ.ο.κ.), θέματα που ο Αλέξης επιθυμεί να κυριαρχήσουν και στη δημόσια προεκλογική συζήτηση αποφεύγοντας το θέμα της Συμφωνίας των Σκοπίων που δημιούργει αντιδράσεις.

Πραφανώς ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις που θα κλείσουν αυτήν την περίοδο χωρίς περαιτέρω αναταράξεις με την είσοδο στην κυβέρνηση προσωπικοτήτων της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης (Κεντροαριστεράς) που στήριξαν τις επιλογές του όλο το προηγούμενο διάστημα, στοχεύοντας σε μια ευρύτερη εκλογική συνεργασία με πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο που επιθυμούσε να καλύψει το ΚΙΝΑΛ.

Η λίστα με τους προς υπουργοποίηση είναι μεγάλη, αλλά οι επιλογές θα κριθούν από τις ανοικτές θέσεις αλλά και από την πιθανή «αποστρατεία» νυν κυβερνητικών στελεχών.

Τέλος, έχει επιβεβαιωθεί από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, πως ένα μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας αποτυπώνεται στις ευρωκάλπες, περιορίζοντας τις εκλογικές απώλειες του κυβερνώντος κόμματος. Εφόσον προηγηθούν οι ευρωεκλογές, λόγω και του πολιτικά χαλαρού χαρακτήρα τους, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές θα είναι μεγαλύτερη.

 

Δορυς/Doris

Κατερίνη 4-2-2019