Facebooktwitterlinkedinmail

Μετά τη γενική κατακραυγή και την πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε η αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, καταδικασμένου σε ποινή κάθειρξης 21 ετών για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης της Energa-Hellas Power, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) οχυρώνεται πίσω από το γράμμα του νόμου και καλεί τους «οργισμένους» να πιέσουν για αλλαγή του.

Ειδικότερα, σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΕΔΕ σημειώνει ότι «η παραπληροφόρηση και οι αθεμελίωτες καταγγελίες σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που χορήγησαν την υφ’ όρο απόλυση του καταδίκου, Αρ. Φλώρου, μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε βασικά και αυτονόητα νομικά αξιώματα, όπως την υποχρέωση του δικαστή να εφαρμόζει τον νόμο, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή όχι με αυτόν».

Όπως εξηγεί η Ένωση, «το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα αίτημά του για υφ’ όρον απόλυση εφάρμοσε το άρθρο 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) το οποίο υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕΠΑ καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση».

«Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (σ.σ. υπάγεται διοικητικά στο ΙΚΑ) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%. Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου, προσθέτει η ΕΔΕ και κλείνει την ανακοίνωσή της σε υψηλούς τόνους:

«Όσοι “οργισμένοι” ψάχνουν τους υπαίτιους για τέτοιες αποφυλακίσεις έχουν τη δυνατότητα είτε να πιέσουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης εάν δεν συμφωνούν μ’ αυτήν, είτε να ζητήσουν διερεύνηση του τρόπου χορήγησης των πιστοποιητικών αναπηρίας εάν κρίνουν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ξεπερνάει όμως κάθε όριο φαρισαϊσμού και υποκρισίας να καταγγέλλονται από θεσμικούς φορείς αυτοί που εφάρμοσαν το Νόμο ενεργώντας σύμφωνα με τη συνταγματική τους αποστολή! Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της “Ιφιγένειας” σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει».

Διευκρινίσεις Ν. Παρασκευόπουλου
Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε στην κριτική που δέχεται ο νόμος που φέρει το όνομά του, με βάση τον οποίο έγινε η αποφυλάκιση του 39χρονου.

Όπως εξήγησε ο κ. Παρασκευόπουλος, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ταχύτερους νόμους απόλυσης από το 1950 και ιδιαίτερα για τους αναπήρους από το 2015, σύμφωνα με τις συνθήκες του ΟΗΕ.

Όπως πρόσθεσε, η εφαρμογή της νομοθεσίας προϋποθέτει ιατρική γνωμάτευση και δικαστική κρίση. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόστηκε η νομοθεσία με έναν τρόπο που δημιουργεί απορίες. «Αυτό απ’ ό,τι καταλαβαίνω πρέπει να ελεγχθεί και θα ελεγχθεί», τόνισε.

Έρευνα για το ποσοστό αναπηρίας
Θυμίζουμε ότι χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έδωσε εντολή στη διοίκηση του ΕΦΚΑ να διενεργήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να ελεγχθεί η απόφαση του ΚΕ.Π.Α., σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που η απόφαση δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης, το υπουργείο θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του και όλα τα μέσα για την αναθεώρησή της.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στο πλαίσιο αυτό θα διαταχθεί άμεσα σχετική Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διερευνηθεί κάθε πτυχή της εν λόγω υπόθεσης