Facebooktwitterlinkedinmail

 

Το κόστος του χάλυβα για τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είχε αυξηθεί κατά 50% ή περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας Covid, σύμφωνα με την GCube, μια ασφαλιστική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Φωτογραφία: Μικ Τσίκας/ΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας από την Κίνα και το αυξανόμενο κόστος του χάλυβα και άλλων υλικών συνδυάζονται για να επιβραδύνουν την πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αυστραλία και αλλού, λένε μια κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία και βιομηχανικοί όμιλοι.

Το κόστος του χάλυβα για τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είχε αυξηθεί κατά 50% ή περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας του Covid, ακόμη και πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε έναν αγώνα για να επιταχυνθεί η μετάβαση από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με την GCube. μια παγκόσμια ασφαλιστική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που άνοιξε πρόσφατα το πρώτο της γραφείο στην Αυστραλία στο Σίδνεϊ.

“Έχετε σχεδόν την τέλεια καταιγίδα αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Fraser McLachlan, διευθύνων σύμβουλος της GCube. «Βλέπουμε καθυστερήσεις τουλάχιστον έξι μηνών για να βγουν ανταλλακτικά και τέτοια πράγματα από την Κίνα, μερικές φορές περισσότερο».

Άνθρωπος που εγκαθιστά ηλιακούς συλλέκτες σε μια στέγη μια ηλιόλουστη μέρα
Το κόστος διαβίωσης στα εξωτερικά προάστια θα μειωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου για «ηλεκτρισμό των πάντων», διαπιστώνει η ανάλυση
Διαβάστε περισσότερα

Η παραγγελία ενός πτερυγίου για έναν στρόβιλο μεγέθους πολλών μεγαβάτ μπορεί πλέον να διαρκέσει έως και ένα χρόνο ή περισσότερο, αυξάνοντας το κόστος των χειριστών αιολικών πάρκων. Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκαλούνται από τα εκτεταμένα lockdown στην Κίνα καθυστερούν επίσης τις προμήθειες ηλιακών συλλεκτών και μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επιλυθούν, είπε ο McLachlan.

Καθυστερήσεις σε νέα έργα ή επισκευές σε υπάρχοντα δεν θα είναι ευπρόσδεκτα νέα για έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί στις τιμές χονδρικής από το έτος έως τον Μάρτιο , με περαιτέρω απότομες ανόδους έκτοτε.

Η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας – η οποία ήδη ωθεί τους λογαριασμούς λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλότερα – πυροδοτήθηκε κυρίως από το πιο ακριβό φυσικό αέριο, το οποίο συχνά καθορίζει την τιμή παραγωγής στην αγορά. Οι διακοπές από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα επίσης δεν έχουν βοηθήσει.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν ήδη σχεδόν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανατολικές πολιτείες, με την επερχόμενη κυβέρνηση των Εργατικών Αλβανών να στοχεύει έως και το 80% έως το 2030. Ωστόσο, καθυστερήσεις σε νέα έργα ή περιορισμοί σε υπάρχοντα θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόοδο.

«Οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν πραγματικά καταρρεύσει παγκοσμίως», δήλωσε ο John Grimes, επικεφαλής του Συμβουλίου Έξυπνης Ενέργειας . Οι ηλιακοί συλλέκτες, οι μετατροπείς και οι μπαταρίες συγκαταλέγονται στα προϊόντα που καλύπτονται και αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος.

«Θα έπρεπε να επιστρέψουμε περίπου στο 2008 για να δούμε τις τιμές να αυξάνονται», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν πριν από το πλήρες αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ευρώπης να αποτρέψει τα ρωσικά ενεργειακά χτυπήματα.

Ο Arron Wood, διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων για το Συμβούλιο Καθαρής Ενέργειας, δήλωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως και με κάθε άλλη βιομηχανία, δεν είναι απρόσβλητες στις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

“Το αυξανόμενο κόστος και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις αποστολής βλάπτουν σίγουρα πολλά έργα καθαρής ενέργειας στην Αυστραλία, αλλά ελπίζουμε ότι σύντομα θα περάσουμε τη χειρότερη περίοδο αυτής της παγκόσμιας αβεβαιότητας”, δήλωσε ο Wood.

Ωστόσο, ενώ τα ζητήματα εφοδιασμού ήταν σημαντικά, αναμφισβήτητα επισκιάστηκαν από τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα που μπορεί τώρα να υποχωρήσει μετά την αλλαγή της κυβέρνησης.

«Οι πολιτείες έχουν παρέμβει για να καλύψουν το ομοσπονδιακό κενό, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη ομοσπονδιακή ηγεσία και εθνικό συντονισμό», είπε, προσθέτοντας ότι τα εμπόδια στο εξωτερικό τροφοδοτούν επίσης «μια πολύ μεγαλύτερη εστίαση στην ανάπτυξη της παραγωγής αλυσίδας εφοδιασμού καθαρής ενέργειας στην Αυστραλία».

theguardian