Facebooktwitterlinkedinmail

Οριστικά και αμετάκλητα ελεύθερος είναι ο Τάσος Θεοφίλου, καθώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή για αναίρεση της αθωωτικής απόφασης υπέρ του, που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωσή του μετά από πέντε χρόνια άδικης παραμονής του στη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι, έχοντας συμπληρώσει 5 χρόνια στη φυλακή μετά την πρωτόδικη καταδίκη του, βάσει ενός έωλου κατηγορητηρίου, για τη ληστεία μετά φόνου στην Πάρο, ο Τάσος Θεοφίλου αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο του 2017 καθώς το κατηγορητήριο κατέρρευσε στο Εφετείο.

Ο Θεοφίλου είχε συλληφθεί στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά την ληστεία της Πάρου μετά από «τηλεφώνημα αγνώστου» . Η Αντιτρομοκρατική ισχυρίστηκε επίσης, ότι «είχε ταυτοποιηθεί DNA του» σε ένα καπέλο το οποίο, σύμφωνα με την υπεράσπιση, δεν περιλαμβανόταν καν στον κατάλογο των αντικειμένων που συλλέχθηκαν και φωτογραφήθηκαν στον τόπο του συμβάντος.

Στις 7 Ιουλίου του 2017 ο Τάσος Θεοφίλου κηρύχθηκε αθώος από το Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και αφέθηκε ελεύθερος μετά από 5 χρόνια φυλάκισης. Οι συνήγοροί του έκαναν λόγο για “θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες”. “Ταυτόχρονα είναι μία ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού, που κατακτήθηκε με αιώνες λαϊκών αγώνων και όχι από την καλοσύνη οποιασδήποτε εξουσίας, διότι απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως «δίκαιο» υποδείξεων”, ανέφεραν ακόμα. Σημείωναν δε ότι “αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της πλειοψηφίας του δικαστηρίου διότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών, που δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή, και απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές που δεν ασκούν απλά εξουσία, αλλά απονέμουν δικαιοσύνη και σαν τέτοιες θα μείνουν στην ιστορία”.

Ωστόσο, πριν ακόμα συμπληρωθεί χρόνος από την ιστορική αυτή απόφαση, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, μετά την ενημέρωση για τις εξελίξεις, ο Τάσος Θεοφίλου ανέφερε ότι ο αντιεισαγγελέας Ι. Αγγελής ήταν ο εποπτεύον αντιεισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μια ενέργεια με πολιτικά κίνητρα και κριτήρια που στόχο έχει να τρομοκρατήσει το αναρχικό και ευρύτερα το κοινωνικό κίνημα.

“Όσο κι αν η «αντιτρομοκρατική», και ο κύκλος των χειραγωγούμενων από αυτή εισαγγελέων, φαίνεται να έχουν αποκτήσει μια σχεδόν εμμονική προσήλωση στο πρόσωπό μου, η υπόθεσή μου παραμένει μια υπόθεση που δεν είναι καθόλου προσωπική. Είναι πολιτική και αφορά την κατασταλτική διαχείριση του αναρχικού χώρου, του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος και συνολικά της τάξης μας. Είναι πολιτική καθώς ανέδειξε κοινωνικά και έθεσε στη δημόσια κριτική όλες τις αιχμές της καταστολής, με πιο βασικές τον τρομονόμο, τη μεταφυσική χρήση του dna και την ποινικοποίηση προσωπικών και πολιτικών σχέσεων. Είναι πολιτική γιατί ανέδειξε τη δύναμη και την κοινωνική επιρροή του κινήματος. Γιατί απέδειξε ότι η «αντιτρομοκρατική» και οι χειραγωγούμενοι από αυτή δικαστικοί κύκλοι, παρότι ανεξέλεγκτοι, δεν είναι παντοδύναμοι”, αναφέρει στην ανάρτησή του ο Τάσος Θεοφίλου.

Η υπόθεση Θεοφίλου είχε ξεσηκώσει ένα μεγαλειώδες κίνημα αλληλεγγύης που κατήγγειλε σκευωρία της Αντιτρομοκρατικής. Μετά την αθώωσή του οι συνήγοροι του απηύθυναν “θερμούς χαιρετισμούς στο αγωνιζόμενο κίνημα, που μαζί με τους συνήγορους υπεράσπισης δώσαμε μέσα και έξω από τα δικαστήρια τη μάχη για να σπάσει το φράγμα της σιωπής και να απλωθεί με επιτυχία το κύμα συμπαράστασης, πολύ ευρύτερα από τα όρια του αναρχικού χώρου και να νικήσει τους μηχανισμούς”

topontiki