Facebooktwitterlinkedinmail

Λεπτομέρειες από τη συνάντηση των επικεφαλής των αμερικανικών και ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο. Ήταν η πρώτη υψηλού επιπέδου, απευθείας επαφή ΗΠΑ-Ρωσίας που έχει γίνει γνωστή αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Αν και αρχικά υπήρξε διάψευση της συνάντησης, οι δύο πλευρές, ταυτόχρονα, την επιβεβαιώνουν με τον πιο επίσημο τρόπο, ενώ το Κρεμλίνο προανήγγειλε νέα επαφή των δύο πλευρών εντός του Νοεμβρίου.

Στη συνάντηση που έγινε στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εσωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, συζήτησαν «ευαίσθητα» θέματα.

Από την αμερικανική πλευρά, αναφέρεται ότι ο Γουίλιαμ Μπερνς φέρεται να επέστησε την προσοχή στον Σεργκέι Ναρίσκιν για τις συνέπειες ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων και για τους κινδύνους για τη στρατηγική σταθερότητα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTV1, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι «η επαφή έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς» και «τΤα θέματα που συζητήθηκαν εκεί ήταν ευαίσθητης φύσης».

«Ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα», πρόσθεσε, τονίζοντας πάντως ότι «δεν περιμένουμε με το καπέλο μας στο χέρι: οι Αμερικανοί χρειάζονται διάλογο μαζί μας ακριβώς όσο και εμείς μαζί τους». Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι άλλη μια επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβει χώρα αργότερα αυτό τον μήνα, όταν συγκληθεί μια διμερής συμβουλευτική επιτροπή για τη συνθήκη εξοπλισμών Νέα START στις 29 Νοεμβρίου στο Κάιρο.

Κρεμλίνο: Δεν σκεπτόμαστε να κάνουμε χρήση πυρηνικών

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει πει πολλές φορές ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί την επικράτειά της με όλα τα διαθέσιμα μέσα, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων της, αν δεχθεί επίθεση, ωστόσο Ρώσοι αξιωματούχοι λένε πως η Δύση έχει παρερμηνεύσει τις δηλώσεις του Κρεμλίνου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν η χρήση πυρηνικών όπλων έχει συζητηθεί ή όχι, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως ακόμη και η πλαισίωση τέτοιων ερωτήσεων είναι απαράδεκτη. «Αν έχετε παρατηρήσει, κανείς από ρωσικής πλευράς δεν συζητά αυτό το θέμα και δεν το έχει συζητήσει», είπε, παρά το γεγονός ότι σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επανέρχεται σταθερά στο θέμα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι συζητούν το θέμα των πυρηνικών, «κλιμακώνοντας τις εντάσεις σε ένα εντελώς απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και πιθανώς επικίνδυνο πεδίο».

Άνοιγμα για διαπραγμετεύσεις

Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι διαρκώς θέτει νέες προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί να δεσμεύεται σε δημόσιες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πάντως πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν ήθελαν.

Κατηγόρησε την Ουκρανία ότι άλλαξε τη θέση της σχετικά με το αν θέλει ακόμη και να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα πολλές φορές στη διάρκεια των εννέα μηνών του πολέμου και δεν μπορεί να στηριχθεί κανείς σε αυτήν.

«Στην αρχή διαπραγματεύονται, στη συνέχεια αρνούνται να διαπραγματευθούν, στη συνέχεια εγκρίνουν έναν νόμο που απαγορεύει διαπραγματεύσεις οποιουδήποτε είδους, στη συνέχεια λένε πως θέλουν διαπραγματεύσεις, αλλά δημόσιες», είπε. «Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να φανταστούμε δημόσιες διαπραγματεύσεις… Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι Ουκρανοί δεν θέλουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και πως τα πυραυλικά πλήγματα σε στόχους στην Ουκρανία είναι συνέπεια της έλλειψης προθυμίας του Κιέβου να καθίσει στο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη «υπάρχει διαβεβαίωση από τον ΟΗΕ ότι η εργασία θα ολοκληρωθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων» και πως η Ρωσία έχει δει ήδη πρόοδο προς την ελάφρυνση των κυρώσεων, επικαλούμενος κοινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και τη ΕΕ να μην επιβάλλονται κυρώσεις στα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα και είπε πως είναι σε εξέλιξη η εργασία για την «πλήρη άρση» των εμποδίων που απομένου