Facebooktwitterlinkedinmail

Ο Μύλος των αυτοδιοικητικών εκλογών IV
Κανείς δεν είναι έτοιμος για μια τίμια ήττα, επιζητεί με οποιονδήποτε τρόπο την νίκη.

Όσα υποστηρίζει ο Πλάτων για την ιδανική πολιτεία αποδεικνύουν ότι δεν ήταν μόνο μεταφυσικός αλλά και πολιτικός φιλόσοφος. Διαφωνούσε με τη δημοκρατία της εποχής του, με την κυριαρχία των πλουσίων και την αδικία που επικρατούσε σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οραματιζόταν την ιδανική πολιτεία, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αποτέλεσε όμως στόχο των φιλοσόφων που εμπνεύστηκαν από τις απόψεις του.
Τη δικαιοσύνη την κατατάσσει ως τέταρτη αρετή, η οποία βρίσκεται σε όλες τις άλλες και πάνω από όλες, γιατί μόνο με αυτήν εξασφαλίζεται η αρμονία του συνόλου.
Άμεση σχέση με την ανθρώπινη ζωή έχουν η πολιτική και η ηθική, που αποτελούν βασικά θέματα του Πλάτωνα και πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά, προκειμένου να υπάρξει ιδεώδης πολιτεία. Η αρμονία όμως αυτή προϋποθέτει καταμερισμό έργων ανά τάξεις αφού αποκτήσουν την απαιτούμενη για τους σκοπούς αυτούς γνώση και εκπαίδευση. Για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που προέρχονται από το προσωπικό συμφέρον, ο Πλάτων προτείνει την κοινοκτημοσύνη των περιουσιών όσων ασχολούνται με τα κοινά για όσο διάστημα χρειαστεί.
Σήμερα όλα αυτά φαντάζουν ψηλά γράμματα, εξακολουθούν να αποτελούν φυσικά ακόμη ζητούμενα και ακόμη χειρότερα κανείς δεν ασχολείται.
Οι εκλογές που έρχονται σε λιγότερο από είκοσι μέρες αποτελούν στοίχημα για τους υποψηφίους που ηγούνται των συνδυασμών. Κανείς δεν είναι έτοιμος για μια τίμια ήττα, επιζητεί με οποιονδήποτε τρόπο την νίκη. Και η νίκη αυτή θα έχει νόημα αν και εφόσον εκλεγούν οι δικοί μας άνθρωποι, τα δικά μας «γκεσέμια». Το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί τα αλισβερίσια να ολοκληρωθούν και να καούν όσοι μεν βοηθούν αλλά πιθανό να μας χαλάσουν την μπουγάδα μετέπειτα.
Δεν με ενοχλεί το παλιό, με ενοχλεί το δήθεν καινούριο και δήθεν άφθαρτο που ντύνεται παλαιότερο και κυνικότερο του παλαιού. Δείχνει μάλιστα ποιοι κάνουν και θα κάνουν κουμάντο όπως οι πάλαι ποτέ κραταιοί τσιφλικάδες, Κρούεζες και Μαυρογιαλούροι.
Φοβάμαι κύριοι πως μετά το πέρας των εκλογών της 26ης Μαΐου θα μιλάμε ΟΧΙ για ένα Δήμο ανοικτό προς όλους αλλά για ένα Δήμο με τους δικούς μας…τους δικούς σας, τους δικούς τους, τους αρεστούς τους βολικούς.
Καλή επιτυχία σε όλους άσχετα αν το παιχνίδι δεν παίζεται το ίδιο τίμια για όλους. Άσχετα αν δεν ξεκινάν όλοι από την ίδια αφετηρία έχουν όμως το ίδιο σημείο τερματισμού την Ιστορία και Ιστορία καταγράφει για τις εκλογές του 2019 πριν καν διεξαχθούν πως ότι πρεσβεύουμε ότι οραματιζόμαστε δεν είναι παρά άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…
Επιλέξαμε όλοι να αποστασιοποιηθούμε από τις εκλογές και αφήσαμε να μας διοικούν μέτριοι στην καλύτεροι να μην πω κάτι άλλο. Βγάλαμε την αξιοκρατία ως μέτρο σύγκρισης και ξαναγίναμε δήθεν κομματικοί ταγοί της πλέον αποτυχημένης και ανύπαρκτης ιδεολογίας δήθεν αριστερής, δήθεν δεξιάς, δήθεν κεντρώας. Παραμερίσαμε το καλό του τόπου και βάλαμε μπροστάρη το ενδεχόμενο του προσωπικού μας βολέματος. Ξαφνικά θυμηθήκαμε τις πολιτικές μας καταγωγές και την κομματική συσπείρωση και ξεπουληθήκαμε. Υποβαθμίσαμε παντελώς την έννοια των ικανών και την εξωραΐσαμε με αυτή του καλού παιδιού για άλλη μια φορά. Μα αν κάποιος είναι καλό παιδί ας γίνει παπάς δεν σημαίνει πως κάνει καλά και ν τε να ασχοληθεί με τα κοινά. Ούτε μια όμορφη κοπέλα μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από το να μας φέρει μερικά ψηφαλάκια που δεν τα περιμέναμε. Με όλα αυτά οδηγό είμαι σίγουρος πως και πάλι μετά από πέντε χρόνια θα ψαχνόμαστε να βρούμε υποψήφιους που μάλλον θα πληρώνονταιο για συμμετάσχουν σε ένα ψηφοδέλτιο.

Δορυς/Doris
Κατερίνη 11-5-2019