Facebooktwitterlinkedinmail

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης, φέρνοντας αποκλεισμούς στους μικρούς αγρότες-παραγωγούς, καθώς εισάγονται προβληματικά μέτρα και τιμωρητικά πρόστιμα και ευνοώντας τη διείσδυση μεγάλων εταιρειών.

Παράλληλα, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη 1 το μεσημέρι.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας «μία πρώτη αντίδραση στο σχέδιο Νόμου που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης».

Η ανακοίνωση
Σε έκτακτη συνεδρίαση της η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε την κήρυξη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ την προσεχή Δευτέρα 25/10/2021 με ταυτόχρονη διεξαγωγή Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 13:00, ως μία πρώτη αντίδραση στο σχέδιο Νόμου που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης.

Τα αιτήματα των Λαικών Αγορών στα οποία εξακολουθεί να κωφεύει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο αρμόδιος υπουργός είναι:
– Ιδρυση Νομικών Προσώπων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των λαϊκών αγορών.
– ΝΑΙ στην απρόσκοπτη προσέλευση των παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές κι ΟΧΙ στην προκήρυξη θέσεων μία φορά ετησίως.
– ΟΧΙ στις 16 διαφορετικές Υπουργικές αποφάσεις που αναφέρονται στο Νομοσχέδιο και δίνουν με αντισυνταγματικό τρόπο υπέρ-εξουσίες στον υπουργό.
– ΟΧΙ στην πλατφόρμα e-καταναλωτής όπως ισχύει για τα super markets με τζίρο άνω των 90.000.000ε.
– ΟΧΙ στην φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα, επιζητώντας την συνταγματική ισονομία με το στεγασμένο εμπόριο.
– ΟΧΙ στην οποιαδήποτε μετατροπή παραγωγών σε εμπόρους.
– ΟΧΙ στις ποινές εξοντωτικού χαρακτήρα που με την μη έκδοση 3 αποδείξεων μέσα σ’ ένα χρόνο χάνουμε τις Θέσεις μας και το Δικαίωμα Δραστηριοποίησης.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 12:30μμ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25/10/2021

ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.
Από την πλευρά της πάντως η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) έχει ανακοινώσει πως θα λειτουργήσουν κανονικά οι λαϊκές αγορές τη Δευτέρα, «ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, παρά τις ανακοινώσεις για δήθεν απεργία από εκείνους που επιδιώκουν τη συνέχιση μίας σειράς στρεβλώσεων που πηγάζουν από παράγοντες με… ισόβιες συνδικαλιστικές ιδιότητες που επιλέγουν ακόμα και τώρα να διχάσουν τον κλάδο και να εκφοβίσουν τους συναδέλφους τους».

Η ΠΟΣΠΛΑ υποστηρίζει πως το νέο σχέδιο νόμου αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο και τις υφιστάμενες μορφές άσκησης οικονομικής δραστηριότητας στον χώρο του υπαίθριου εμπορίου. «Όπως όμως, συμβαίνει σε κάθε σημαντική αλλαγή, έτσι και εδώ βρέθηκαν κάποιοι που ανακάλυψαν… δράκους μέσα στο νομοσχέδιο φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δήθεν στις λαϊκές αγορές θα έρθουν τα καρτέλ να στήσουν πάγκους»