Facebooktwitterlinkedinmail

Απειλές με επίκεντρο τον αγωγό Nord Stream 2 από ΗΠΑ και Γερμανία, που προειδοποιούν τη Μόσχα να μην επέμβει στην Ουκρανία
Η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά ότι μετά τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσιγκτον στα αιτήματα της Μόσχας υπάρχει χώρος για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, ο σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, η απάντηση στην «κύρια» ρωσική διεκδίκηση «δεν είναι θετική». Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και Γερμανία προειδοποιούν τη Ρωσία ότι στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, τότε ο Nord Stream 2 δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση Λαβρόφ στη Δύση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επισήμανε ότι αν και μοιάζει σαφές ότι τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας για την ασφάλειά της δεν ελήφθησαν υπόψη από την Ουάσινγκτον, η Μόσχα δεν θα σπεύσει να βγάλει συμπεράσματα. Πρόσθεσε δε ότι οι εντάσεις στην Ευρώπη θυμίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα χρειαστεί χρόνο για να εξετάσει την απάντηση των ΗΠΑ στα σαρωτικά αιτήματα ασφαλείας της Ρωσίας.

Για τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, είναι προς το συμφέρον τόσο της Μόσχας όσο και της Ουάσινγκτον να συνεχίσουν το διάλογο, αν και πρόσθεσε πως σχόλια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας είναι απαράδεκτα δεν αφήνουν πολύ χώρο για αισιοδοξία.

«Δεν μπορούμε να πουμε πως οι απόψεις μας ελήφθησαν υπόψη ή ότι υπήρξε βούληση να εξεταστούν οι ανησυχίες μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Μόσχα «δεν θα βιαστεί» να αντιδράσει.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης σήμερα πως οι ΗΠΑ δεν έδωσαν θετική απάντηση στο αίτημα της Ρωσίας να τερματισθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιδιαίτερα προς την Ουκρανία. Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει θετική απάντηση στο κύριο ζήτημα», αλλά «υπάρχει μια αντίδραση που επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση στα δευτερεύοντα ζητήματα».

Να σημειωθεί ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στη ρωσική Δούμα το βράδυ της Τετάρτης, κατηγόρησε τη Δύση ότι «επιθυμεί πολύ κάποια πραγματική προβοκάτσια» στην Ουκρανία και πως «οι δυτικοί μας συνάδελφοι βρίσκονται, χωρίς υπερβολή, σε ένα είδος πολεμικής μέθης. Μόνο γι’ αυτό μιλούν: θα τιμωρήσουμε εάν επιτεθείτε, θα τιμωρήσουμε, θα σώσουμε την Ουκρανία κ.ο.κ.».

Όπως είπε η απόφαση για την απομάκρυνση δυτικών διπλωματών από το Κίεβο ενισχύει την υστερία την ώρα που οι Ουκρανοί πολιτικοί καλούν σε ηρεμία, «αλλά η Δύση δεν θέλει να ηρεμήσουν ούτε αυτοί, ούτε η ίδια» και με τη «σουρεαλιστική τους συμπεριφορά» οι δυτικές χώρες επιδιώκουν είτε «να παρασυρθεί το Κίεβο σε μια στρατιωτική επιχείρηση» στις ρωσόφωνες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, είτε «να θάψουν τις συμφωνίες του Μινσκ» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην περιοχή, για τις οποίες «η Μόσχα συνεχίζει να επιμένει ότι δεν υφίσταται εναλλακτική».

Η Μόσχα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, «είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη των γεγονότων» και υπενθύμισε ότι «ποτέ δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν, πάντοτε δεχόμασταν επίθεση και πάντοτε εκείνοι που το έκαναν εισέπρατταν αυτό που τους άξιζε».

Σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Ρωσίας αναφορικά με τις γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που παρελήφθησαν χθες.

Η Δύση παίζει το χαρτί του Nord Stream 2
Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Γερμανία τηρούν τη σκληρή στάση τους στο ζήτημα του αγωγού Nord Stream 2. Προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, τότε ο αγωγός δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Ο Nord Stream 2 θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τον εφοδιασμό της δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, ωστόσο η λειτουργία του έχει τεθεί στο επίκεντρο της κρίσης στις σχέσης της Ρωσίας με τις χώρες της Δύσης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται εκτεθειμένη σε «μαζικές συνέπειες» σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας μέσω πακέτου κυρώσεων που προετοιμάζεται από τις δυτικές δυνάμεις, στις οποίες περιλαμβάνεται ο επίμαχος γερμανορωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Επεξεργαζόμαστε πακέτο ισχυρών κυρώσεων» μαζί με τους δυτικούς μας συμμάχους, που καλύπτει πολλούς τομείς «περιλαμβανομένου και του Nord Stream 2», δήλωσε στη γερμανική Βουλή ξεκαθαρίζοντας τη θέση του Βερολίνου ως προς το θέμα έπειτα από τους γερμανικούς δισταγμούς των τελευταίων εβδομάδων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «συνεργάζεται με τη Γερμανία, ώστε να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί η απώλεια του αγωγού». Και πρόσθεσε:

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

Η πρέσβης της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, Έμιλι Χάμπερ, με ανάρτησή της στο Twitter, δήλωσε στο ίδιο πνεύμα: «ΗΠΑ και Γερμανία από κοινού διακήρυξαν το περασμένο καλοκαίρι ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο ή αν υπάρξει άλλη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, θα πληρώσει αυστηρό τίμημα».