Facebooktwitterlinkedinmail

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η είδηση της παραπομπής του Νίκου Παππά για το περίφημο ΣΥΡΙΖΑ channel, όπως το αποκαλούν τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης, έσκασε με ένα απίστευτο συγχρονισμό με την ανακοίνωση της πρότασης της εισαγγελέως για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και άλλων τριών κορυφαίων Δικαστικών για το σκάνδαλο – σκευωρία της Novartis.

  • Ο στόχος προφανής, να αναδειχθεί δηλαδή ότι δυο πρώην Υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο. Το θέμα από μόνο του είναι τοξικό και σε αυτό δεν χωρά καμία αμφιβολία ούτε και επιδέχεται αντιρρήσεων.

Η φράση όμως του κ. Μητσοτάκη την ίδια ημέρα των δικαστικών εξελίξεων ήταν για την Κουμουνδούρου μια ακόμη ένδειξη ότι ακριβώς αυτό το κλίμα που επιθυμεί να αποφύγει ο κ. Μητσοτάκης με τον μανδύα της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας είναι και ο κρυφός σχεδιασμός του για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με στόχο κάτω από τον κουρνιαχτό που θα σηκώνεται από το κλίμα που θα δημιουργείται στην αίθουσα του ανώτατου Δικαστηρίου να αποπροσανατολίζει τη δημόσια συζήτηση από τα φλέγοντα προβλήματα της οικονομίας και την ακρίβεια.

  • «Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές» είπε ο Πρωθυπουργός και αμέσως σήμανε το επόμενο καμπανάκι στους πολλούς γύρους που αναμένονται γίνουν στο προεκλογικό ρινγκ.

Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ σταχυολογώντας τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη στην τελευταία του συνέντευξη επιβεβαιώνουν την ολοκληρωμένη πλέον άποψη που έχει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος για τη μεγάλη φθινοπωρινή απόδραση και γι’ αυτό προλειαίνει το έδαφος όσο είναι νωρίς και προτού έρθει ο νέος βαρύτερος λογαριασμός στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Κι αν ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που η ΝΔ στήνει ειδικά δικαστήρια λέει ότι δεν θέλει τοξικότητα και πόλωση διαρκείας τότε στην Κουμουνδούρου σημειώνουν «καλοδεχούμενη η κωλοτούμπα».

Δεν γλιτώνει

Τα ειδικά δικαστήρια δεν πτοούν τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όμως ανησυχούν ότι οι δυο υποθέσεις θα γυρίσουν σε βάρος του ή θα μεταπείσουν τους ψηφοφόρους.

Στην Κουμουνδούρου είναι διάχυτη η αντίληψη ότι οι πολίτες γνωρίζουν «ποιος έβαλε τους καναλάρχες να πληρώσουν» και ποιος δεν εισπράττει τίποτε δυο χρόνια τώρα με τον νόμο Παππά να είναι ισχύ, όπως επίσης γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει εισπράξει τίποτε από τη Novartis όταν η μητρική εταιρεία έχει ήδη συμβιβαστεί με την αμερικανική διοίκηση για να αποφύγει τη δικαστική βάσανο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποδεχόμενη με ένα πρόστιμο όσο ο ετήσιος τζίρος της στην Ελλάδα και την ενοχή της.

  • Με άλλα λόγια, όπως φάνηκε και από τις πρώτες επίσημες αντιδράσεις του κόμματος, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να μετατρέψουν σε όπλο τους τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης για να εξυπηρετηθούν οι εκλογικοί σχεδιασμοί της ΝΔ.

Μάλιστα την πρόταση απαλλαγής των δημοσιογράφων και των εκδοτών από τις υποθέσεις και η εξαίρεσή τους από την κατηγορία της σύστασης συμμορίας στο πλαίσιο της κατηγορίας για τη σκευωρία σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων στον ΣΥΡΙΖΑ την εκλαμβάνουν ως μια πανηγυρική επιβεβαίωση της σκευωρίας πάνω στη «σκευωρία» που στήνεται από τη ΝΔ για να αποπροσανατολιστεί η διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου και η εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Προετοιμασία για δίπολο

Το γεγονός πάντως ότι τόσο η ΝΔ, όσο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης βρίσκονται σε προεκλογικό οίστρο μαρτυρούν και μια σειρά διεργασιών που γίνονται στα παρασκήνια και αναδύονται στην επικαιρότητα σε επιλεγμένες στιγμές ή συγκυρίες.

Για παράδειγμα η τοποθέτηση με έγκριση Μητσοτάκη του κ. Βενιζέλου στους «σοφούς» του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν ένα ηχηρό σήμα στο Κέντρο ότι οι δεσμοί με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν έχουν ακόμη κοπεί.

Η παραίτηση του Σπύρου Καρανικόλα από μέλος του κόμματος, άλλοτε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου στην κούρσα διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, άναψε νέες φωτιές στη Χαριλάου Τρικούπη η οποία παρατηρεί με αμηχανία τις εξελίξεις.

  • Η αιχμή κατά του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη ότι η ηγεσία κινείται στη λογική του «επιτήδειου ουδέτερου» της πολιτικής σκηνής η οποία θα ενισχύσει το κλίμα αστάθειας στη χώρα ενόψει εκλογών, όπως σημείωσε ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ήταν ένα σαφές σήμα κίνησης προς τα δεξιά από την πλευρά του.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα συνέχισε το πρέσινγκ στον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη με ένα αυστηρό μήνυμα στο πρόσωπό του χαρακτηρίζοντάς τον ουσιαστικά αλαζόνα με αφορμή τη δήλωσή του ότι «Μητσοτάκης και Τσίπρας να μην περιμένουν από εμάς πρωθυπουργικές καρέκλες».

  • Η πίεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εντελώς διαφορετική για τον κ. Ανδρουλάκη από αυτή που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας και με άλλη εκλογική κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπει ως αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του, αλλά και εκείνο πολύ πριν την κάλπη θα πρέπει να αποφασίσει αν πρέπει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στην πορεία προς την κάλπη όμως η σύγκρουση θα είναι για δυο εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο και γι’ αυτή προετοιμάζονται στα στρατηγεία των δυο μεγαλύτερων κομμάτων. Η διαφορά είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλά για κυβέρνηση από την  πρώτη Κυριακή και ο κ. Μητσοτάκης για κυβέρνηση τη δεύτερη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί να απαντήσει αν θα πει το ναι σε συνεργασία στην πρώτη ή στη δεύτερη Κυριακή.