Facebooktwitterlinkedinmail

Κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για αντεργατικές λογικές και αντικοινωνικά σχέδια, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν συντονισμένα πυρά εναντίον του ΣΕΒ και της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την τοποθέτηση του πρώτου για τα εργασιακά και τις συντάξεις, καθώς και τη στάση της δεύτερης στο θέμα του ασφαλιστικού και με αιχμή του δόρατος τη δήλωση του βουλευτή Καραγκούνη περί Χιλής και Πινοσέτ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ και ο πρόεδρός του Θεόδωρος Φέσσας, με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, υποστήριξαν μεταξύ άλλων πως εάν οι μισθοί αρχίσουν να αυξάνουν με ρυθμό υψηλότερο της παραγωγικότητας, τότε είναι πιθανό να οδηγηθούν στην ανεργία άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Μάλιστα, ο Θ. Φέσσας υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί δεν πρέπει να ακυρωθούν, ζητώντας να εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων.

«Η αντίθεση του ΣΕΒ στο ξήλωμα των αντεργατικών νόμων, που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, μείωσαν τους μισθούς και οδήγησαν τους εργαζόμενους στην πλήρη ανασφάλεια, δεν εκπλήσσει κανέναν», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική του ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως «επίσης δεν εκπλήσσουν κανέναν οι “προτάσεις” του ΣΕΒ που κινούνται στην κατεύθυνση της πλήρους αποδόμησης κάθε προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους. Είναι, εξάλλου, γνωστές οι θέσεις αυτές της εργοδοτικής ένωσης και η αντίθεσή της στην επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «είναι εξοργιστικό να περιβάλλονται οι θέσεις αυτές με το επιχείρημα της “ανάπτυξης” και της “ανταγωνιστικότητας”, όταν ξέρουμε πού οδήγησαν οι αντεργατικές μνημονιακές ρυθμίσεις», για να στρέψει τα πυρά του, στη συνέχεια, στη Νέα Δημοκρατία και στον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη:

Ας είναι τουλάχιστον στον ΣΕΒ πιο ειλικρινείς όταν υπερασπίζονται τα ιδιοτελή τους συμφέροντα. Περιμένουμε, βέβαια, από τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει την ειλικρινή του συμπαράστασή στον ΣΕΒ και να εκφραστεί ακόμα μια φορά ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στο ίδιο ύφος με τον ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιτέθηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό, με αφορμή τη δήλωση του «γαλάζιου» βουλευτή κ. Καραγκούνη που έκανε λόγο για «πετυχημένο σύστημα» στη Χιλή του δικτάτορα Πινοσέτ.

«Ιδιωτική ασφάλιση και συντάξεις πείνας, στα πρότυπα του μοντέλου που εφάρμοσε ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή, είναι το όραμα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό», ανέφερε το υπουργείο, τονίζοντας ότι «Το αντικοινωνικό σχέδιο που περιέγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ τις προηγούμενες μέρες, σήμερα το αποτύπωσε κυνικά, μέσα σε μία φράση, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Καραγκούνης, σε συνέντευξή του στο News 24/7 Radio, δηλώνοντας ότι “ο πρώτος που εφάρμοσε αυτό το σύστημα, το οποίο ήταν το πιο επιτυχημένο παγκοσμίως, ήταν ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή”».

«Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι γνωρίζουν τα πεπραγμένα της ΝΔ, με την απαξίωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τη δημιουργία τεράστιων ελλειμμάτων και τις αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων. Τα σχέδιά της για το αύριο είναι εφιαλτικά και γι’ αυτό θα μείνουν στα συρτάρια της Πειραιώς», κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργείου

πληροφ. efsyn