Facebooktwitterlinkedinmail

Μπορεί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, να παραδέχεται ότι στη χώρα μας αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχει έξαρση της νόσου Covid-19, ωστόσο δεν δείχνει διατεθειμένος να προβεί σε απολύτως καμία κίνηση που να ανακόπτει το κύμα της πανδημίας, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να δικαιολογήσει την έλλειψη αντίδρασης από το Υπ. Υγείας, ο κ. Πλεύρης δεν διστάζει να κάνει λογικά άλματα, όπως ότι η μετάδοση της νόσου (λόγω καλοκαιριού) δεν γίνεται από κλειστούς χώρους – και επομένως, δεν απαιτούνται περιοριστικά μέτρα, όπως είναι η χρήση  προστατευτικής μάσκας

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σύσταση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. Όμως η μετάδοση δεν γίνεται από τους κλειστούς χώρους. Στη χώρα μας αυτή την περίοδο οι κλειστοί χώροι είναι περιορισμένοι, η μετάδοση γίνεται κυρίως στους ανοιχτούς χώρους και στις μικρές ηλικίες όπου υπάρχει έντονη διασκέδαση», είπε ο υπουργός, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην επαναφορά της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Το κύμα κορυφώνεται, μέτρα από… φθινόπωρο

«Ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η ανοδική τάση ήταν στο 100%, 120% αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση κυμαίνεται γύρω στο 10% πράγμα που σημαίνει ότι κορυφώνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha. Παραδέχθηκε επίσης ότι ενδεχομένως θα υπάρξει και αύξηση στις νοσηλείες, ωστόσο έσπευσε να εκτιμήσει πως δεν θα υπάρξει πίεση στους σκληρούς δείκτες.

«Στις απλές κλίνες έχουμε πίεση. Και ήδη τα νοσοκομεία στις απλές κλίνες πιέζονται συνολικά ειδικά στην Αττική αλλά δεν μας βγάζει πιο βαριές νοσηλείες», δήλωσε ο υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός έδειξε ότι δεν επιθυμεί να διαταράξει τα ήρεμα νερά της τουριστικής περιόδου, ανεξαρτήτως τυχόν περαιτέρω έξαρσης της νόσου, παραπέμποντας για το… προσεχές φθινόπωρο σχετικά με την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων.

«Όλα τα μέτρα για την περίοδο του καλοκαιρού έχουν ανασταλεί. Από το φθινόπωρο βάσει της πορείας της πανδημίας είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μέτρα αν χρειαστεί», είπε, κάνοντας λόγω για μέτρα «αναλογικά, απολύτως απαραίτητα και να μην είναι οριζόντια όπως την προηγούμενη περίοδο».

Ξανθός: Κυβέρνηση και Πλεύρης έχουν μετατραπεί σε αρνητές της πανδημίας

Έντονη η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις δηλώσεις του υπουργού, με τον τομεάρχη Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Ξανθό να τον κατηγορεί πως «επιμένει προκλητικά, ατεκμηρίωτα και ανεύθυνα να αγνοεί τον κίνδυνο».

Καυτηριάζοντας τη δήλωση Πλεύρη για το εάν μεταδίδεται ο ιός σε εσωτερικούς χώρους, ο κ. Ξανθός σχολίασε ότι «η καινοφανής θεωρία ότι “ο ιός μεταδίδεται και στους ανοικτούς χώρους , άρα δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα στους κλειστούς”, δεν έχει καμιά επιστημονική βάση και υπηρετεί μόνο την πολιτική επιλογή της πλήρους υποταγής της Δημόσιας Υγείας στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς».

Η δήλωση Ξανθού

Ανδρέας Ξανθός

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Υπουργός Υγείας, σε μια περίοδο μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων covid-19 , επιμένει προκλητικά, ατεκμηρίωτα και ανεύθυνα να αγνοεί τον κίνδυνο ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και αρνείται πεισματικά την ανάγκη επαναφοράς μέτρων πρόληψης και ατομικής προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους κλειστούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού .

Η καινοφανής θεωρία ότι «ο ιός μεταδίδεται και στους ανοικτούς χώρους , άρα δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα στους κλειστούς», δεν έχει καμιά επιστημονική βάση και υπηρετεί μόνο την πολιτική επιλογή της πλήρους υποταγής της Δημόσιας Υγείας στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς.

Την ίδια ώρα, χωρίς καμιά συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές εμπειρογνωμόνων , ο ΕΟΔΥ καταργεί την ημερήσια ανακοίνωση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών, ενισχύοντας το λάθος μήνυμα της «λήξης» της πανδημίας , τον εφησυχασμό μπροστά στην επικράτηση των νέων υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων και την κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην Πολιτεία και στους θεσμούς της .

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας , αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν μετατραπεί στην πράξη σε «αρνητές» του ιού για την καλοκαιρινή περίοδο και περιμένουν να κάνουν «ταμείο» το Σεπτέμβρη ! Μόνο που ο «λογαριασμός» αναμένεται ιδιαίτερα δυσβάστακτος, υγειονομικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά . Επιβεβαιώνοντας ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ως «επιταχυντής» της πανδημικής κρίσης και έχει εγκληματικές ευθύνες για την υγειονομική τραγωδία που έζησε χώρα . ​