Facebooktwitterlinkedinmail

Πολλοί γνώριζαν, λίγοι μιλούσαν και ακόμη λιγότεροι προχωρούσαν σε καταγγελία. Η σύλληψη καθηγητή του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες για δωροληψία έκανε πολλούς από την πόλη να σκεφτούν ότι ήταν αναμενομένη και ίσως… καθυστερημένη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός απασχολεί τις αρχές και την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη συμπεριφορά του απέναντι στους φοιτητές. Πριν από χρόνια φέρεται να είχε απομακρυνθεί από το ΤΕΙ Σίνδου μετά από φήμες για σεξουαλική παρενόχληση σπουδαστριών. Βρήκε δουλειά στο ΤΕΙ Σερρών, όπου το 2015 τού έγινε έγγραφη επίπληξη μετά από καταγγελία ότι ζητούσε «ανταλλάγματα» από φοιτητές για να τους περνάει στο μάθημά του. Προχθές, στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. τον συνέλαβαν με την κατηγορία της δωροληψίας. Μόνο που αυτό φέρεται να είναι «η κορυφή του παγόβουνου», καθώς φοιτητές καταγγέλλουν ανώνυμα ότι απαιτούσε και ερωτικά ανταλλάγματα από τις κοπέλες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και ηχογραφημένες συνομιλίες.

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. ασχολήθηκαν με την υπόθεση μετά από καταγγελία που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στον Συνήγορο του Πολίτη, τα στελέχη του οποίου ενημέρωσαν το υπουργείο Εσωτερικών. Τον Μάιο του 2018 αστυνομικοί εμφανίστηκαν στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες, όπου συγκέντρωσαν στοιχεία, προκειμένου να «δέσουν» την υπόθεση.

Προχθές, εκτός από τον καθηγητή, οι αστυνομικοί συνέλαβαν ως άμεσους συνεργούς δύο ιδιοκτήτες φροντιστηρίου των Σερρών. Οπως περιγράφεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε, ως θύματα φέρονται σπουδαστές του Ιδρύματος, τους οποίους ο κατηγορούμενος καθηγητής έκρινε ως αποτυχόντες στις εξετάσεις και προκειμένου να τους περάσει ζητούσε ανταλλάγματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα ανταλλάγματα αφορούσαν είτε στην παροχή πρακτικής εργασίας σε επαγγελματικό γραφείο είτε στη συγκεκαλυμμένη καταβολή χρηματικών ποσών, ως αντίτιμο για την παρακολούθηση δήθεν μαθημάτων στο φροντιστήριο των φερόμενων ως συνεργών του καθηγητή.

Η ταρίφα είχε οριστεί από 250 έως 400 ευρώ ανά φοιτητή και ανά μάθημα! Σε επιχείρηση που οργάνωσαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη αρχικά ένας εκ των ιδιοκτητών του φροντιστηρίου, την ώρα που φέρεται να παραλάμβανε χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα από καταγγέλλοντα, ενώ ακολούθησαν οι άλλες δύο συλλήψεις. Σε έρευνες στα σπίτια και τα γραφεία των εμπλεκόμενων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 178.045 ευρώ, 15 βιβλιάρια καταθέσεων και τραπεζικά εμβάσματα με συνολικό ποσό μεταφοράς 140.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού.

Οταν η υπόθεση τελεσιδικήσει και σε περίπτωση που είναι καταδικαστική για τον καθηγητή, τότε θα απολυθεί. «Θέλω να ελπίζω ότι αυτή τη φορά η υπόθεση θα κλείσει σε κάθε περίπτωση ώστε να μη μείνει καμία σκιά. Αν έχουν διαπραχθεί οι πράξεις αυτές να επιβληθεί η αυστηρότερη ποινή που προβλέπει ο νόμος συν τοις άλλοις και για παραδειγματισμό», τόνισε ο πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Χασάπης.

Καταγγελίες φοιτητών

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των φοιτητών του ΤΕΙ Σερρών που έπεσαν θύματα των εκβιασμών του καθηγητή Κ.Κ. Σε γνωστή ιστοσελίδα που φιλοξενεί παρόμοιες καταγγελίες υπάρχει ανάρτηση του Οκτωβρίου του 2012, η οποία αφορά τον συγκεκριμένο καθηγητή και φέρει τον τίτλο «Φακελάκι στον καθηγητή μου!!!». Ο σπουδαστής καταγγέλλει ότι έδωσε 1.200 ευρώ για να περάσει το μάθημα, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αγοράσει εκείνη τη χρονιά πετρέλαιο θέρμανσης!

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Είναι ένας καθηγητής στο ΤΕΙ Σερρών, που θέλει από τους φοιτητές να του κάνουν ένα μικρό “χρηματικό” δωράκι (το 1/4 του μισθού του υποθέτω). Είμαι φοιτητής επί εννέα χρόνια… Γιατί; Στο τέταρτο έτος κατάφερα να περάσω όλα τα μαθήματα εκτός από ένα!!! Ελεγα μέσα μου: “Ενα μάθημα μου έμεινε!! Θα το διαβάσω ένα εξάμηνο και θα το περάσω”. Σε κάθε εξεταστική έδινα το μάθημά μου, αλλά… με έκοβε. Γιατί; Επειδή δεν του έδωσα το φακελάκι του. Ζήτησα αναβαθμολόγηση του γραπτού μου αλλά μου είπε με ένα πολύ κρύο ύφος: “Ο,τι και να κάνεις… θα κοπείς”. Μετά από πέντε χρόνια, έχοντας δώσει για πολλοστή φορά, πέρασα με φακελάκι των 1.200 ευρώ! Δυστυχώς φέτος δεν θα βάλουμε πετρέλαιο…».

Υπάρχουν εκατοντάδες χρήστες που σχολιάζουν τη συγκεκριμένη ανάρτηση. «Οποιος δεν τα ζήσει από κοντά δεν μπορεί να αντιληφθεί την εκπόρνευση της κατάστασης. Ακόμα και από φοιτητές που έχουν πάει στο λογιστικό γραφείο του για εξάμηνη πρακτική έχει κλέψει τα λεφτά που δικαιούνταν από το ΤΕΙ κάνοντας ψευδή δήλωση για τον τόπο εργασίας και κατοικία. Ξέρω παιδί που την τελευταία μέρα της πρακτικής στο γραφείο του πήγε σε τράπεζα να εισπράξει επιταγή, γύρισε στο γραφείο δίνοντας τα λεφτά και τον έβγαλε κλεφτή υποστηρίζοντας ότι του έδωσε 500 ευρώ λιγότερα. Τι να λέμε τώρα… Ο άνθρωπος προ 15ετίας εκδιώχτηκε από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για σεξουαλική παρενόχληση και εν τέλει βρήκε φωλιά στο ΤΕΙ Σερρών, όπου έγινε και μόνιμος καθηγητής και με τη βούλα»

eleyuerostypos