Facebooktwitterlinkedinmail

Την προεκλογική περίοδο οι 5 υποψήφιοι κατέθεσαν σε έναν ευρύτερο πολιτικό διάλογο τις πολιτικές θέσεις για την πορεία του κόμματος. Τα ζητήματα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ όπως και του τρόπου εσωκομματικής λειτουργίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σημείο προβληματισμού επίσης αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πρωτίστως να εστιάζει σε μία πολιτική πρόταση που θα δημιουργήσει κοινωνική πλειοψηφία με στόχο την «εκθρόνιση» της Νέας Δημοκρατίας ή εάν οφείλει να αναζητήσει την προοπτική του στην αναζήτηση ενός προσώπου που θα αποτελέσει τον «αντίπαλο» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακόμη ένα κρίσιμο στοιχείο των εκλογών είναι και η ενότητα του κόμματος και το ποια υποψηφιότητα είναι αυτή που θα διασφαλίσει την εσωκομματική συνοχή. Πάντως – παρά την όποια εκλογική ένταση- όλοι οι υποψήφιοι έχουν εκφράσει σε δηλώσεις τους την βούληση τους για την ενιαία πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ καλούν τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία.

Η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου έχει καταδειχθεί ότι διαθέτει μια πολύ ισχυρή δυναμική κυρίως λόγω της πολυσυλλεκτικότητας της πολιτικής της πρότασης. Η πρώην υπουργός Εργασίας θυμίζουμε ότι στηρίζεται από λεγόμενη «νέα γενιά» του κόμματος (Ν.ΗλιόπουλοςΑ.Χαρίτσης κ.λ.π) αλλά και από στελέχη όλων των πολιτικών τάσεων και ρευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό είναι πως υπέρ της υποψηφιότητάς της έχει ταχθεί ο Νίκος Βουτσης, στέλεχος της Ομπρέλλας, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλιζα Ξενογιαννακοπούλου, η Λουκα Κατσέλη και άλλοι από τους ΠΑΣΟΚογενείς όπως και στελέχη της Κίνησης Μελών όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης . Επίσης στην τελευταία συγκέντρωση της Ε. Αχτσιόγλου εξέφρασε την στήριξή του και ο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Δυναμική πορεία φαίνεται να έχει και τελευταίος – χρονικά- υποψήφιος Στέφανος Κασελάκης που φαίνεται να στηρίζεται με έμφαση από τον Παύλο Πολλάκη και στελέχη που ενστερνίζονται την πολιτική κουλτούρα του βουλευτή Χανίων. Διευρυμένη στήριξη φαίνεται να διαθέτει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που συσπείρωσε εκτός από τα στελέχη της Ομπρέλες και άλλους όπως ο Γιώργος Σταθάκης και ο Χάρης Μαμουλάκης. Η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της Κίνησης Μελών που βρέθηκε σε πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Τσίπρα, παρόλα αυτά «κατεβαίνει» ως ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το πολιτικό κέντρο. Όσον αφορά τον Στέφανο Τζουμάκα φαίνεται να στοχεύει με την υποψηφιότητά του κυρίως στην ευρύτερη επικοινωνία των θέσεών του για την στρατηγική του κόμματος.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας και πώς μπορεί κανείς να ψηφίσει

Πώς ψηφίζω για Πρόεδρο

Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

Πότε ψηφίζω

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ.

Πού ψηφίζω

Έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

Τι πρέπει να έχω μαζί μου

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έκαναν εγγραφή στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας.