Facebooktwitterlinkedinmail

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή και τις αποκαλύψεις για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των υπέρογκων δανείων του αναπ. υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, από τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος διερωτήθηκε αν ένας οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορούσε να έχει την ίδια μεταχείριση από το τραπεζικό σύστημα και την εφορία.

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Παρασκευής στην ΕΡΤ News, ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» προχώρησε σε συνολική κριτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «οι πολίτες ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Και η κυβέρνηση κινείται ξεκάθαρα σε μια γραμμή συγκάλυψης».

Και τόνισε ότι «η Ν.Δ. δεν θα ξεφύγει από αυτήν τη συζήτηση μιλώντας γενικά για βαθύ κράτος. Όταν μιλάμε για βαθύ κράτος, μιλάμε για το κράτος της Ν.Δ. και του κ Μητσοτάκη», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και εν όψει εκλογών, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «ο κόσμος κατανοεί ότι το αλαζονικό σενάριο του κ. Μητσοτάκη περί αυτοδυναμίας έχει καταρρεύσει».

«Το σενάριο ότι θα ψηφίζουμε μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να βγει αυτοδύναμος, πέρα από το ότι προκαλεί, είναι ένα σενάριο αστάθειας. Αυτή τη στιγμή η ψήφος σταθερότητας είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εδώ και πολύ καιρό λέγαμε ότι η χώρα μπορεί να έχει κυβέρνηση με απλή αναλογική, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Το κρίσιμο επομένως είναι το πρόγραμμα και η εκτίμησή μας είναι ότι μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις», πρόσθεσε.

Και με αφορμή την υπόθεση Παπαθανάση, που έχει προκαλέσει σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση, για την οποία ο ίδιος ο αν. υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει δώσει παρά έωλες απαντήσεις, καταγγέλλοντας προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρα», ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε:

«Το ερώτημα είναι αν την επόμενη μέρα θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ή αν θα ισχύει η πολιτική Πάτση για τους πολίτες και για τα στελέχη της ΝΔ, σαν τον κ. Παπαθανάση, οι συμβιβασμοί κάτω από το χαλί. Ερώτημα είναι αν την επόμενη μέρα θα υπάρχει πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ ή αν θα έχουμε το ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ της ΝΔ, το οποίο σήμερα καταρρέει. Αν θα έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μια επιθεώρηση εργασίας που θα λειτουργεί. Αν θα έχουμε πραγματική αύξηση στον κατώτατο μισθό, αν θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη και θα δώσει τα αναδρομικά τα οποία δικαστικά έχουν κερδίσει οι συνταξιούχοι, μια κυβέρνηση που θα αυξήσει το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 10.000 ευρώ», επισήμανε.

Και θυμίζοντας και το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για παρακολούθηση Ελληνοαμερικανίδας πολίτη, από κοινού από ΕΥΠ και Predator, είπε ότι «όλα αυτά σχετίζονται βέβαια και με τα ζητήματα Δημοκρατίας. Το θέμα των παρακολουθήσεων έχει επανέλθει μετά την αποκάλυψη των New York Times για την παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ, Αμερικανίδας υπηκόου που βρισκόταν στην Ελλάδα και συνεργαζόταν με την κυβέρνηση».

«Ακόμα, ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το αίσθημα δικαιοσύνης. Δεν γίνεται η κυβέρνηση που το υπουργικό της συμβούλιο χρωστά 12 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, να ψηφίζει κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν γίνεται ο κ. Παπαθανάσης να απαντά με ψέματα. Πρέπει να πει πώς ακριβώς έγινε ο συμβιβασμός με την τράπεζα και πόσα χρήματα έδωσε. Και ύστερα ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας να αναρωτηθεί αν για το δικό του εταιρικό δάνειο μπορεί να γίνει αντίστοιχος συμβιβασμός», επισήμανε.

Τα Τέμπη και το «βαθύ κράτος»

Προς επίρρωση όσον είπε για «βαθύ κράτος Ν.Δ.», αναφέρθηκε και στον τρόπο πρόσληψης του μοιραίου σταθμάρχη.

«Στις 7 Απριλίου βγήκε η προκήρυξη του ΟΣΕ με απαιτούμενο προσόν το ηλικιακό όριο των 48 ετών, 13 Απριλίου γίνεται η αίτηση του συγκεκριμένου ατόμου η οποία θα έπρεπε να είχε απορριφθεί, 25 Μαΐου γίνεται η έγκριση και 30 Μαΐου βγαίνει υπουργική απόφαση που αλλάζει τα ηλικιακά όρια».

«Αυτό παραπέμπει σε βαθύ κράτος και σε κομματικό ρουσφέτι της ΝΔ. Βαθύ κράτος είναι ένας αρχαιολόγος να ξυλοκοπείται στη Μύκονο και να μην υπάρχει καμία σύλληψη, με την κ. Μενδώνη να λέει στους αρχαιολόγους ότι θα φύγουν από τη Μύκονο. Βαθύ κράτος είναι η ΝΔ να διαλύει την επιθεώρηση εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», ανέφερε.

«Εμείς θέλουμε ένα κράτος με κανόνες για όλους, ένα κράτος για τους πολίτες και όχι ένα κράτος ιδιωτικοποιημένο, με πελατειακά δίκτυα, για τους ισχυρούς», σχολίασε και πρόσθεσε: «η ΝΔ αντιμετωπίζει το Δημόσιο σαν λάφυρο και σε αυτή τη λογική θα συνεχίσει, είδαμε άλλωστε πώς τοποθέτησαν διοικητές στα νοσοκομεία…».

Επισήμανε δε ότι ότι «θέλουμε όμως και ένα κράτος το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια για τους πολίτες. Ασφάλεια δεν είναι να προσλαμβάνονται ανεκπαίδευτοι ειδικοί φρουροί με τα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε. Ασφάλεια σημαίνει ασφαλείς μεταφορές, σημαίνει να ξέρεις ότι λειτουργεί η επιθεώρηση εργασίας που αποτρέπει το εργατικό ατύχημα, σημαίνει να ξέρεις ότι δεν θα χάσεις το σπίτι σου αν η ζωή σου φέρει μια δυσκολία που δεν είχες προγραμματίσει».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα, ανέφερε: «Τη νομιμοποίηση ο πρωθυπουργός την αντλεί από τον λαό».