Facebooktwitterlinkedinmail

Σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει με αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις, την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας και φυσικά τις τρεις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις: αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές.

Κατά την έναρξη των διήμερων εργασιών ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία, δεν μπορεί κανείς να την εμποδίσει» και «πέταξε το γάντι» προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλώντας τον να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή σε βάρος της κυβέρνησης.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» είπε αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Πειραιώς σχετικά με τις δηλώσεις Καμμένου

«Κρίσιμη ιδεολογική μάχη»
Πρόσθεσε ότι στο πεδίο του κοινωνικού κράτους «διεξάγεται μια κρίσιμη ιδεολογική μάχη» και ότι σε έναν χρόνο από τώρα «οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν και να συγκρίνουν: Την Ελλάδα της ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή την Ελλάδα, που γυρίζει πίσω στα ρουσφέτια, στην κλεπτοκρατία και τους ημέτερου, βουτηγμένη στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την αέναη λιτότητα».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι επιθυμεί να φέρει το ακραίο νεοφιλελεύθερο του, που αφορά μια «κοινωνία, ούτε καν των δύο τρίτων, όπως ευαγγελίζονταν κάποτε οι φιλελεύθεροι. Αλλά μια νεοφιλελεύθερη δυστοπία του 10% στην οποία τα δικαιώματα μετατρέπονται σε προνόμια. τα κοινωνικά αγαθά γίνονται εμπόρευμα και το κράτος είναι χρήσιμο μόνο όταν χρειάζεται να τιθασεύσει την απείθαρχη αδαή πλειοψηφία».

Στον αντίποδα, υποστήριξε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι ήταν εφικτό να πετύχει σε αυτό, που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις. «Αποδείξαμε ότι υπάρχει δρόμος εξόδου από τη κρίση προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους και κρατώντας όρθια τη κοινωνία. Και από την 21η Αυγούστου και έπειτα, ανοίξαμε μια νέα σελίδα. Με στόχο να αποδείξουμε πια ότι όχι μόνο η Ελλάδα εκτός μνημονίων, αλλά και η Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού στα εργασιακά δικαιώματα, και της ισότητας, δεν είναι ουτοπία» είπε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα νομοθετήσει σύντομα στη Βουλή τα τα μέτρα, που εξήγγειλε ο ίδιος από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, φέτνοντας «και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τής διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους».

Εδώ και δυο χρόνια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μας λένε ότι όχι μόνο δε θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο… Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του “τέταρτου μνημονίου” που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα.
Ξεχώρισε την ψήφιση του προϋπολογισμό του 2019, λέγοντας ότι «τότε θα αποδειχθεί ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα. «Θυμάστε τη μεγάλη φασαρία με τα αντίμετρα; Τότε που όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα; Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με ένα προϋπολογισμό που δε θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα» υποστήριξε.

Σχετικά με τα εργασιακά επανέλαβε ότι έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα, όπως η μείωση της ανεργίας, αλλά μένουν και πολλά να γίνουν, «διότι ο πυρήνας των προγραμμάτων προσαρμογής δεν ήταν ποτέ η δημοσιονομική εξισορρόπηση, αλλά μείωση των μισθών, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η κανονικοποίηση της ακραίας εκμετάλλευσης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας».

Στόχος, όπως είπε για ακόμα μία φορά, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση της ντροπιαστικής μισθολογικής διάκρισης έναντι των νέων με τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό και η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις για την ΠΓΔΜ»
Επίσης, ο πρωθυπουργός μίλησε για μια «βαθιά προοδευτική πολιτική» με τον σχεδιασμό-υλοποίηση θεσμικών τομών και κομβικό στοιχείο την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και «πατριωτική πολιτική» με τη ισχυροποίηση της θέσης της στο διεθνές πεδίο στο οποίο εντάσσεται η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ως «μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δύο λαούς».

Μάλιστα, διαμήνυσε ότι η εάν η ΠΓΔΜ την απορρίψει, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει.

«Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει» σημείωσε τονίζοντας την ανάγκη αλλαγή του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Οι προτεραιότητες ΣΥΡΙΖΑ σε αυτοδιοικητικές
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη το κυβερνών κόμμα «να γίνει η κινητήριος δύναμη προοδευτικών συγκλίσεων, ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά φρίκη και τον κοινωνικό κανιβαλισμό»

Παρουσιάζοντας τις δύο βασικές προτεραιότητες της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είπε τα εξής:

Πρώτον, να συγκροτήσουμε και να στηρίξουμε συνδυασμούς και υποψηφίους με ριζοσπαστικό και αριστερό πρόσημο. Συνδυασμούς και υποψηφίους, που είναι γειωμένοι στις τοπικές κοινωνίες, τα κινήματα και τους αγώνες.

Δεύτερον, να αναζητήσουμε συμμαχίες και προγραμματικές συγκλίσεις με συνδυασμούς και υποψηφίους του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ανθρώπους έντιμους, με γνώση, έργο και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.
Ως προς τις Περιφέρειες είπε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από σχετική συνεδρίαση και της Κ.Ε, στους υποψηφίους που θα στηρίξει.

«Αν ψηφίσεις Μητσοτάκη, στην Ευρώπη θα βγει Όρμπαν»
Στο ευρωπαϊκό μέτωπο ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τη συμφωνία του Πέδρο Σάντσεθ και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσα από το Progressive Caucus.

Για τη στάση των δύο κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών είπε ότι «δεν είναι η ώρα ούτε για παράλληλους μονολόγους, ούτε για φθηνούς βοναπαρτισμούς.

»Αλλά και από την πλευρά των Σοσιαλιστών, έχει έρθει η ώρα της μεγάλης απόφασης. Ή θα συνεχίσουν την συντηρητική τους μετάλλαξη και άρα θα γίνουν χαλάκι για την άνοδο της ακροδεξιάς. Ή θα τιμήσουν τις ιστορικές τους ρίζες και θα δώσουν τη μάχη στο πλάι των προοδευτικών δυνάμεων», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, απέναντι στο σοβαρό ενδεχόμενο μιας ισχυρής αντιδραστικής στροφής της Ε.Ε., απαιτείται επαγρύπνηση από τις προοδευτικές δυνάμεις.