Facebooktwitterlinkedinmail

Έπειτα από αρκετές μέρες και κατόπιν πιέσεων και γενικής κατακραυγής, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν πως βρήκαν τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Έβρο. Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. τις προηγούμενες μέρες πως δεν μπορούσε να εντοπίσει τους πρόσφυγες, διαψεύδοντας ταυτόχρονα πως ήταν επί ελληνικού εδάφους.

Η «Εφ.Συν.» από την πρώτη στιγμή ανέδειξε με συνεχείς ανταποκρίσεις το θέμα με την κατάσταση των προσφύγων. Ήδη από τα μέσα Ιουλίου προχώρησε σε συνεχή δημοσιεύματα μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, όταν ξαναβρέθηκαν οι πρόσφυγες στη νησίδα του Έβρου:

Σε κάθε περίπτωση, οι χειρισμοί των ελληνικών αρχών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού Τύπου, οργανώσεων και χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εκδηλώνουν οργή και αγανάκτηση και διατυπώνουν σοβαρά ερωτήματα για την τουλάχιστον καθυστερημένη και αντιφατική στάση της ΕΛ.ΑΣ.

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών. Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με ανάρτησή του στο Twitter ενημέρωνε ότι οι πρόσφυγες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ η έγκυος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική όχθη του ποταμού, έπειτα από χρονικό διάστημα πάνω από μία εβδομάδα απ’ όταν βρέθηκαν στη νησίδα του Έβρου ανατολικά του οικισμού Κισσάρι – και αφού περίμεναν μάταια να τους διασώσουν οι αρχές οι οποίες ισχυρίζονται ότι δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν και ότι η νησίδα δεν ανήκε στην ελληνική επικράτεια.

Από το νέο σημείο απηύθυναν –ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου– νέα αγωνιώδη έκκληση στις ελληνικές αρχές να προβούν σε επείγουσα επιχείρηση διάσωσης και βοήθεια, καθώς μια από τις εγκύους της ομάδας είναι ετοιμόγεννη και χρειάζεται βοήθεια.

Η Οδύσσεια των προσφύγων

Στις 14 Ιουλίου οι πρόσφυγες μετέβησαν σε νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι, ενώ, όπως έχουν καταγγείλει, ένας Σύρος πρόσφυγας της ομάδας έχασε τη ζωή του στην ελληνική όχθη του Έβρου ύστερα από βίαιη επιχείρηση των ελληνικών αρχών και άλλοι δύο βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό, όταν έπεσαν στο ποτάμι από τη βάρκα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους προς τη νησίδα από τις ελληνικές αρχές.

Παρά το γεγονός ότι, όπως κατήγγειλαν, ήταν μάρτυρες φρικτών εγkλημάτων τα οποία θα έπρεπε να διερευνηθούν για να υπάρξει λογοδοσία των υπεύθυνων, οι ελληνικές αρχές δεν προχώρησαν σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, αγνοώντας την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε ανακοίνωση και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας, που ξεκίνησε επείγουσα εκστρατεία συλλογής υπογραφών.

Αντιθέτως, όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες, οι ελληνικές αρχές τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία στις 26 Ιουλίου, αφού πρώτα τους χτύπησαν βίαια και τους κράτησαν παράνομα για ώρες σε χώρο κράτησης στην ελληνική όχθη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι πρόσφυγες κρατήθηκαν στην Τουρκία σε κέντρο κράτησης. Ύστερα από μερικές ημέρες οι τουρκικές αρχές τους πίεσαν να ξαναπεράσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, διαφορετικά θα τους απέλαυναν στην Συρία. Τους χώρισαν σε δύο ή περισσότερες ομάδες και τους σκόρπισαν σε διαφορετικά σημεία της περιοχής, όπου δεν είχαν τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω, καθώς τους περίμενε η απειλή των τουρκικών αρχών για επαναπροώθηση στη Συρία, ούτε τη δυνατότητα να φτάσουν στην ελληνική όχθη, όπου τους περιμένει η δολοφονική βία των ελληνικών αρχών και το σοβαρό ενδεχόμενο να τους γυρίσουν πίσω.

Την περασμένη Κυριακή οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν ξανά στη νησίδα ανατολικά του χωριού Κισσάρι, στην ίδια νησίδα όπου είχε ξεκινήσει η εφιαλτική τους περιπέτεια πριν από τρεις εβδομάδες. Δυστυχώς, ένα πεντάχρονο κορίτσι από τη Συρία, η Μαρία A. βρήκε τραγικό θάνατο από δάγκωμα σκορπιού αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» το περασμένο Σάββατο, έθαψαν τελικά στη νησίδα το άψυχο κορμί της πεντάχρονης Μαρίας, αφού τις προηγούμενες μέρες οι γονείς της προσπαθούσαν να το συντηρήσουν στα κρύα νερά του ποταμού.

Τι προηγήθηκε: οι ισχυρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. και οι εκκλήσεις

Οι ισχυρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει όλο αυτό το διάστημα τους πρόσφυγες προσκρούουν στα στοιχεία που διαθέτουν οργανώσεις και Τύπος, μεταξύ των οποίων η «Εφ.Συν.» και το γερμανικό περιοδικό Spiegel. H παρουσία των προσφύγων στην νησίδα ανατολικά του χωριού Κισσάρι αποδεικνύεται από το γεωγραφικό στίγμα που έχουν στείλει μέσω του live location του WhatsApp, αλλά και από μεταδεδομένα φωτογραφιών που έχουν στείλει και δείχνουν τη χρονική στιγμή και το γεωγραφικό στίγμα όπου τραβήχτηκαν.

Ισχυρότερη απόδειξη ακόμη αποτελεί το γεγονός ότι Έλληνες που βρέθηκαν στην ελληνική όχθη απέναντι από τη νησίδα, άκουσαν τις κραυγές των προσφύγων από τη νησίδα και τις κατέγραψαν σε ηχητικό μήνυμα που έχει στη διάθεσή του το περιοδικό Spiegel.

Όπως αναφέρει σε σημερινή του ανάρτηση ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, «η ομάδα των 39 Σύρων στη νησίδα βρίσκεται πλέον 100% σε ελληνικό έδαφος. Πέρασαν σήμερα στην ελληνική όχθη του ποταμού. Τώρα βρίσκονται σε αυτήν την τοποθεσία σύμφωνα με τα μεταδεδομένα από τις φωτογραφίες τους. Γνώριζαν όλα τα fake news που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα και μοιράστηκαν περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες χθες το βράδυ και σήμερα. Αυτή η έγκυος λέει: “Είμαι έγκυος στον 8ο μήνα και χρειάζομαι γιατρό γιατί αιμορραγώ”».

Βίντεο από τους πρόσφυγες της νησίδας την ώρα που φωνάζουν προς την ελληνική πλευρά για να ακουστούν έχει δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.».

Επίσης, βίντεο από ομάδα των προσφύγων στην ελληνική όχθη του Έβρου ανέβασε στο Twitter η δημοσιογράφος Λίντσεϊ Χίλσαμ του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Channel4, που είχε αναδείξει το θέμα με ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων την περασμένη Πέμπτη. Στο βίντεο φαίνεται η ομάδα των προσφύγων στην ελληνική όχθη του ποταμού το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου, ανάμεσά τους η Μπαϊντά, η πρόσφυγας που έστελνε απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια την περασμένη εβδομάδα.

► Την άμεση εκκένωση των Σύρων προσφύγων, ζήτησε σήμερα και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), καλώντας Ελλάδα και Τουρκία «να διευκολύνουν την παροχή βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους εκκενώσουν από αυτή τη νησίδα με ασφάλεια και να εξασφαλίσουν δίκαιη και πλήρη πρόσβασή τους στις διαδικασίες ασύλου», όπως δήλωσε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, Διευθύντρια του IRC Greece.

«Αυτό το τελευταίο περιστατικό στα σύνορα του Έβρου καταδεικνύει τη βαρβαρότητα των επαναπροωθήσεων, που γνωρίζουμε ότι λαμβάνουν χώρα στα σύνορα όλης της Ευρώπης», σημείωσε η κ. Καλογεροπούλου.