Facebooktwitterlinkedinmail

Αντιμέτωποι με μεγάλες εκπλήξεις βρίσκονται οι πολίτες της χώρας, μόλις ενημερώνονται για τις νέες τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ακυρώνοντας αρκετοί από αυτούς τα καλοκαιρινά τους σχέδια για διακοπές σε κάποιο νησί, καθώς ειδικά για τη μέση ελληνική οικογένεια οι τιμές είναι απλησίαστες. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα διαμορφώνεται για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών και τις μετακινήσεις τους, όπως και για τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απαθής, παρακολουθεί το φαινόμενο, κάνοντας «συστάσεις» στους ακτοπλόους να μην προχωρήσουν σε άλλες αυξήσεις. Στο μεταξύ, είναι η τρίτη φορά από τον Μάρτιο που οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προχώρησαν σε αυξήσεις την 1η Ιουλίου, επικαλούμενες το αυξημένο κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων, και έτσι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σε κάποιες περιπτώσεις συγκριτικά με πέρυσι και συνολικά, έχουν αυξηθεί ακόμα και 40%.

Χθες το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας εργατικά κέντρα, ναυτεργατικά σωματεία και φορείς νησιωτών με σημείο αιχμής την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδο, στον οποίο εξέθεσαν τα αιτήματά τους, όπως και την αγωνία και τις ανάγκες των επιβατών, των νησιωτών, των ναυτεργατών. Ο πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί) Θανάσης Ευαγγελάκης μετά το τέλος της συνάντησης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, χαρακτηρίζοντας τον κ. Κατσαφάδο «προκλητικό», καθώς, όπως ανέφερε, ο υφυπουργός τους είπε ότι «το υπουργείο συμμερίζεται την αγωνία για τα ακριβά εισιτήρια, διανύουμε ιδιαίτερες συνθήκες με τις αυξήσεις στο πετρέλαιο και έχουμε κάνει αυστηρές συστάσεις στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας να μην αυξήσουν άλλο τα εισιτήρια».

«Δεν μπορεί η λαϊκή οικογένεια να βλέπει καθημερινά να λεηλατείται το εισόδημά της από τις δυσβάσταχτες αυξήσεις σε ενέργεια, προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, να θέλει να πάρει μια ανάσα ξεκούρασης και να χρειάζεται να πληρώσει μια 4μελή οικογένεια χωρίς αυτοκίνητο 728 ευρώ για ένα ταξίδι στη Ρόδο, για τη Σάμο 565 ευρώ, την Ικαρία 468 ευρώ, τη Λέσβο 456 ευρώ», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας χθες στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ανέφερε ότι πλέον μιλάμε για αυξήσεις ύψους 35%-40% και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν έως και το 60%. «Η κατάσταση αυτή απομακρύνει κατά πολύ τη δυνατότητα του μέσου Ελληνα να επισκεφθεί τα νησιά μας, φέτος το καλοκαίρι», τόνισε, δίνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μια τετραμελής οικογένεια, με ένα αυτοκίνητο, για να μετακινηθεί και μόνο σε κάποιο νησί χρειάζεται τουλάχιστον 1.200 ευρώ. Οπως υποστήριξε, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση ασφυξίας, τόσο στους νησιώτες και στις νησιωτικές επιχειρήσεις όσο και στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τον τριπλασιασμό του κόστους των καυσίμων, και για όλα αυτά η κυβέρνηση έχει σημαντικές και μεγάλες ευθύνες, καθώς γνώριζε εδώ και πολύ καιρό για τις αυξήσεις που έρχονται.

«Παρ’ όλα αυτά», σημείωσε, «έμεινε απαθής και δεν μπήκε καν στη διαδικασία να τις συζητήσει. Αρκείται σε αόριστες παραινέσεις για μείωση των τιμών, αλλά δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση των αυξήσεων». Τέλος, επισήμανε ότι με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, τα εισιτήρια θα μπορούσαν να είναι πιο φθηνά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ακτοπλοϊκού κόστους.