Facebooktwitterlinkedinmail

Την αύξηση του διαθέσιμου αγροτικού εισοδήματος με μια σειρά από δράσεις, όπως η μείωση του κόστους παραγωγής, μέσων της χρήσης ΑΠΕ για παράδειγμα, της μειώσης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά την πάταξη της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των αγροτών με το υπουργείο και το κράτος, έθεσε ως βασικούς στόχους της η νέα πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Τετάρτης, στο υπουργείο. Εκτός αυτών, Αραχωβίτης, Κόκκαλης και Τελιγιορίδου, ανακοίνωσαν ότι το επόμενο διάστημα έρχονται παρεμβάσεις για τη συνεταιριστική περιουσία με ξέχωρο σχέδιο νόμου, την αγορά γάλακτος και τους ελέγχους με ΥΑ, αλλά και νέα προκήρυξη για τα Βιολογικά, με προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, ανακοίνωσε ότι η πληρωμή της α’ δόσης ενιαίας ενίσχυσης, θα πληρωθεί στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ανέφερε ότι «μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα γίνει η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης των αγροτών. Το υπόλοιπο θα εξοφληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου».

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ανασκόπηση πληρωμών για τα παλιά προγράμματα (Βιολογικά, Δασώσεις κλπ.), από το έτος 2011 και έπειτα, που εκκρεμεί, γεγονός, που όπως είπε, «θα φέρει πληρωμές και θα συμπαρασύρει και άλλα προγράμματα, την εξισωτική κ.λπ.»

Για τον ΕΛΓΑ, ο υπουργός τόνισε ότι «θα παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του και με αλληλέγγυο σύστημα θα γίνει ο εκσυγχρονισμός του», σημειώνοντας παράλληλα ότι «θα γίνουν παρεμβάσεις ώστε να πάρουν αποζημιώσεις οι παραγωγοί καπνού, που υπέστησαν φέτος μεγάλες ζημιές».

Σχετικά με την αναμενόμενη νέα προκήρυξη για τα Βιολογικά σημείωσε ότι «γίνεται προσπάθεια να βγει με όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους» και σε κάθε περίπτωση πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για σωρευτικό ακατάσχετο αγροτών στα 15.000 ευρώ».

➤ Κατά προτεραιότητα σε οργανώσεις τα ακίνητα των εκκαθαρισμένων

Σταύρος Αραχωβίτης και Βασίλης Κόκκαλης προανήγγειλαν για τους επόμενους δυο μήνες ένα νομοσχέδιο που θα αφορά τη συνεταιριστική περιουσία των εκκαθαρισμένων. Όπως διευκρίνησαν μάλιστα βασική γραμμή του σχεδίου, θα είναι τα αδρανή αυτά ακίνητα να δίδονται με μίσθωση και διαφανείς διαδικασίες, κατά προτεραιότητα σε ενεργούς συνεταιρισμούς.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός, κ. Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, για τα οποία, όπως τόνισε «την επόμενη εβδομάδα υπάρχει σχετική σύσκεψη από την οποία θα προκύψουν στοιχεία για το πώς εξελίσεται ο εξωδικαστικός.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε εξάλλου στις παρεμβάσεις που γίνονται όσον αφορά στο πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι «σε λίγες ημέρες ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα μπορεί να δίνει πιστοποιημένο υλικό στα φυτώρια ελιάς».

➤ Έρχονται παρεμβάσεις για το γάλα, στην Ήπειρο το πρώτο διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης

Στα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της αναφέρθηκε η έτερη υφυπουργός, κα Ολυμπία Τελιγιορίδου, προαναγγέλλοντας «μέτρα κατά των ελληνοποιήσεων με πιο αυστηρά ισοζύγια στο γάλα και για τους παραγωγούς». Παράλληλα, τόνισε, ότι μέχρι τέλη του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης, αυτό της Περιφέρειας Ηπείρου.

➤ Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

Την πολιτική βελτίωσης του εισοδήματος των αγροτών με μία σειρά πιο εξειδικευμένα μέτρα παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στη σημερινή του πρώτη συνάντηση με τους δημοσιογράφους του αγροτικού ρεπορτάζ, με τη συμμετοχή των υφυπουργών, Ολυμπίας Τελιγιορίδου και Βασίλη Κόκκαλη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το εισόδημα του αγρότη. Γι’ αυτό χρειάζεται μια σειρά δράσεων και πολιτικών. Αυτές τις δράσεις θα τις δείτε να εξαπλώνονται κατά τομέα. Θα έχουμε το επόμενο διάστημα διαφορετικές παρεμβάσεις για ζωική παραγωγή, αλιεία, φυτική παραγωγή και τρόφιμα.»

Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που είτε βρίσκονται σε επεξεργασία είτε θεσπίζονται άμεσα, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

 • Είμαστε πανέτοιμοι να πληρώσουμε το 70% της βασικής ενίσχυσης μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
  • Γίνεται ανασκόπηση πληρωμών του 2011 και του 2012, ώστε να εκκαθαριστούν μέσα στον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η ανασκόπηση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και των επόμενων ετών (2013-2015)
  • Είναι σε επεξεργασία το μέτρο για το ακατάσχετο των αγροτών. Ουσιαστικά, αυτό που ο κάθε πολίτης έχει στην πραγματικότητα κατοχυρωμένο είναι το ακατάσχετο 1.250 ευρώ το μήνα. Θέλουμε αυτό το ποσό να ισχύει σωρευτικά για τους αγρότες για έναν χρόνο.
  • Σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο πρόκειται να ενεργοποιηθούν και να διευκολυνθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες, που εντάσσονται σε προγράμματα, είτε αυτό αφορά την έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής είτε την εγγυητική επιστολή προς τις τράπεζες.
  • Ετοιμάζεται το νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα δίνεται προτεραιότητα στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών από υγιή αγροτικά συνεργατικά σχήματα. Αυτό θα δώσει στις οργανώσεις των παραγωγών τη δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό πάγιο κεφάλαιο και εγκαταστάσεις
  • Αναζητούνται όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για να προκηρύξουμε το νέο Μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε διαθέσιμα 100 εκατ. ευρώ και θέλουμε να το αυξήσουμε όσο είναι δυνατόν περισσότερο.
  • Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προκηρυχθεί το πρώτο διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης. Η Ήπειρος βρίσκεται σε προτεραιότητα.
  • Βρισκόμαστε στην επεξεργασία υπουργικής απόφασης για την παραγωγή και διακίνηση του γάλακτος. Κεντρικό στοιχείο θα είναι η υποχρέωση τήρησης ισοζυγίου γάλακτος και από τους παραγωγούς.
  • Η παραγωγή ελαιολάδου φέτος μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Σε σχέση με το 2016, που ήταν μια καταστροφική χρονιά, όμως, υπάρχει αυξημένη παραγωγή. Γι’ αυτό το θέμα, της κλιματικής αλλαγής και των ασθενειών που προκύπτουν από αυτήν, έχει ανοίξει μια συζήτηση σε επίπεδο Κομισιόν και καταθέτουμε τεκμηριωμένες απόψεις, κλιματολογικά δεδομένα κ.ά.
  • Προωθείται η μεσογειακή διατροφή και τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, μέσω του τουρισμού
  • Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την αλιεία με κεντρικό πυρήνα τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων που αποτελούν την «τράπεζα» της αλιευτικής δραστηριότητας. Όσον αφορά το εργαλείο της βιντζότρατας, θα εφαρμοστεί αυστηρά το θεσμικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει.
  • Η ορθή εφαρμογή των σκευασμάτων φυτοπροστασίας είναι το πρώτο και πιο σημαντικό. Με θέματα δημόσιας υγείας δεν παίζουμε. Τόσο η πολιτεία όσο και οι παραγωγοί έχουν ευθύνη για το τελικό προϊόν που παράγεται. Η πολιτική μας θα είναι, πρώτον, η ενημέρωση των αγροτών διαμέσου των γεωπόνων και, δεύτερον, η έρευνα για νέες μεθόδους αντιμετώπισης κυρίως του δάκου μειώνοντας το κόστος.