Facebooktwitterlinkedinmail

Η αποκάλυψη της Εφημερίδας των Συντακτών σχετικά με τροπολογία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με την οποία “πάγωναν” τα πρόστιμα και οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων, επιβεβαιώνει πως η ΝΔ δεν είναι τίποτε άλλο παρά το κόμμα της αυθαιρεσίας.

Η επίμαχη τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, υπογραφόταν από τους βουλευτές της περιφέρειας υπολοίπου Αττικής της ΝΔ Γιώργο Βλάχο και Θανάση Μπούρα, αλλά και από τον γνωστό και μη εξαιρετέο για τις… κλωτσιές του ανεξάρτητο, τότε, βουλευτή της ίδιας περιφέρειας Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος είναι πλέον βουλευτής του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη. Με την τροπολογία αυτή, οι 3 βουλευτές ζητούσαν να ανασταλεί “η βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη προστίμων και εκδοθεισών διοικητικών πράξεων βάσει του νόμου 998/1979 για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών”.

Ο κ. Οικονόμου, άλλωστε, είναι ο ίδιος που, δύο χρόνια πριν, είχε καταθέσει στη Βουλή ερώτηση με την οποία ζητούσε την εξαίρεση της περιοχής του Ματιού από τους δασικούς χάρτες!

Τα παραπάνω αναδεικνύουν πως το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη έχει διαχρονική σχέση τόσο με την οικοδόμηση πελατειακών δικτύων όσο και με την οικοδόμηση αυθαιρέτων. Ταυτόχρονα, ακυρώνουν τις υποκριτικές αιτιάσεις της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, σύμφωνα με τις οποίες ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητούσε κατεδαφίσεις από το 2007.

 

Για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων (σημεία από τη συνέντευξη του Σ. Φάμελλου)

– Με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης την προηγούμενη βδομάδα έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να δοθεί συγχωροχάρτι στην αυθαιρεσία.

– Ο περιορισμός τα τελευταία δέκα χρόνια των προϋπολογισμών και του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση, που πέρα από μνημονιακή υποχρέωση υπηρετήθηκε με ζήλο και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, έχει αντίκτυπο και στις κατεδαφίσεις. Η επιλογή της μείωσης και του περιορισμού της δημόσιας διοίκησης οδήγησε στην αύξηση της αυθαιρεσίας και στην αμφισβήτηση της αξίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

– Βρήκαμε φακέλους 25ετίας σε κάποια συρτάρια στον έλεγχο που κάναμε όταν ζητήσαμε να δούμε πού βρίσκονται όλες αυτές οι πράξεις. Έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες δόμησης των περιοχών, που επλήγησαν, να φέρουν όλα τα πρωτόκολλα και τις αυτοψίες που έχουν κάνει στις μάντρες και στις περιφράξεις. Αυτό που θέλει η κοινωνία μας, και το ζήσαμε στην περίπτωση της Μάνδρας, είναι να γνωρίζει πλήρως και τις ευθύνες αυτών που υπέγραψαν για πιθανές αυθαιρεσίες.

Για την Αν Αττική: Η πολεοδόμηση απαιτούσε εισφορά σε γη, καθώς και χαρακτηρισμό αν μια έκταση είναι δασική ή όχι. Το ΥΠΕΝ από το 2017, πολύ πριν από τις πυρκαγιές, λόγω των δασικών χαρτών διαπίστωσε ότι υπήρχαν πολεοδομικές μελέτες από το 1992 και το 1994 που δεν τελείωσαν ποτέ, γιατί τα συμφέροντα ήταν πολλά και δεν υπήρχε πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα.

Τον Μάιο του 2016 εγκρίθηκε ο νόμος για τους Δασικούς Χάρτες, το 2017 αναρτήθηκε το 35% σε όλη την Ελλάδα, τώρα βρισκόμαστε στο 47%, θα φτάσουμε στο 55% στο τέλος της χρονιάς και το 2019 θα έχουμε τελειώσει. Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση δεν είχε γίνει ποτέ, δεν την είχε τολμήσει κανένας. Το Παρατηρητήριο για την Αυθαίρετη Δόμηση και η αλλαγή αρμοδιοτήτων θεσπίστηκαν τον Οκτώβριο του 2017, δεν είναι κάτι που κάναμε τώρα. Δουλεύουμε δύο χρόνια για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια, όπως και το Κτηματολόγιο και τη χάραξη του Αιγιαλού.

– Μέσα στον Αύγουστο θα δεσμευτεί και ο προϋπολογισμός για τα αντιπλημμυρικά έργα και στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

 

Από τα ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων: Η κατεδάφιση 3.200 κτισμάτων θα ξεκινήσει άμεσα στην Αττική», «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να καταπολεμήσει ‘το χάος’ των αυθαίρετων κτισμάτων και της άναρχης δόμησης», «Η Ελλάδα θα κατεδαφίσει χιλιάδες παράνομα κτίρια στον απόηχο της πιο φονικής πυρκαγιάς»: αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους των εγκυρότερων διεθνών μέσων ενημέρωσης από τα ρεπορτάζ που δημοσίευσαν για τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη, στο Λαύριο. Κοινό στοιχείο πολλών από τα ρεπορτάζ που ακολουθούν, η «βιομηχανία» νομιμοποίησης αυθαιρέτων τις τελευταίες δεκαετίες. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των πυρόπληκτων (απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής)

Στο πλαίσιο της ΠΝΠ της 26ης Ιουλίου 2018, που αφορά στα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, σχετικά με την παροχή χρηματική ενίσχυση για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των πληγέντων.

Η χρηματική ενίσχυση προς τους δικαιούχους ανέρχεται στα χίλια διακόσια ευρώ (1.200 €) ανά κατοικία, ποσό το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ και αφορά στην κάλυψη αναγκών για υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσης τους στο διαδίκτυο. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για την καταβολή της εφάπαξ ενίσχυσης των πυρόπληκτων (ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών)

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοινώνει ότι μέχρι την Τρίτη 7 Αυγούστου 2018 είχε καταβληθεί η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, στους ακόλουθους αριθμούς πληγέντων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής:

– Σε 426 φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν λάβει συνολικά1.957.001,98 ευρώ

– Σε 27 επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν καταβληθεί συνολικά 184.000 ευρώ.

Κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα, συνεχίστηκε και την Τρίτη 7 Αυγούστου 2018, η διαδικασία αιτήσεων, για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής.

Μετά και τη χθεσινή όγδοη ημέρα της σχετικής διαδικασίας, κατατέθηκαν τρεις χιλιάδες εκατόν τριάντα (3.130) συνολικά αιτήσεις. Από τις 3.130 αιτήσεις, οι 1.157 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, οι 1.136 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 524 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 313 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 

Για τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων (σημεία από τη συνέντευξη της Ολ. Γεροβασίλη)

 

– Η διαδικασία επιλογής Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων έχει γίνει με όλα τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας. Αυτό δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν ούτε από τους θεσμούς και γι αυτό άλλωστε προσπαθούν να την ακυρώσουν. Ως τώρα σε αυτές τις θέσεις τοποθετούνταν πολιτικά πρόσωπα της απόλυτης αρεσκείας του υπουργού που άλλαζαν μαζί του. Εμείς αλλάζουμε τη διαδικασία στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης. Πλέον δεν θα είναι πολιτικό πρόσωπό ο Διοικητικός Γραμματέας αλλά το ανώτερο πρόσωπο της διοίκησης και θα εκπροσωπεί τη συνέχειά της.

Εμείς πιστεύουμε στη συνέχεια του κράτους και στην αποκοματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Η ΝΔ θέλει κομματικά στελέχη από το Μητρώο Στελεχών της στη δημόσια διοίκηση και το υποστηρίζουν ευθαρσώς στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα βαφτίζουν την κομματική διαδρομή στην Αριστερά ανικανότητα, ενώ την διαδρομή στη δεξιά, αριστεία. Αυτό θυμίζει τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας και αυτό με φοβίζει περισσότερο από όλα.

– Εντοπίσαμε τεχνικές αδυναμίες σε κάποιες από τις προκηρύξεις οι οποίες διορθώθηκαν μέσω της επαναπροκήρυξης. Η διαδικασία επιλογής έχει ξεκινήσει από την άνοιξη θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

 

Για την πρόληψη των έντονων καιρικών φαινομένων (ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής)

Τη δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων, προωθεί η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο. Την ανακοίνωση αυτή έκανε η Περιφερειάρχης Αττικής μετά από συνάντηση εργασίας που είχε με τους έγκριτους και διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες, Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ανάγκη ενός νέου και συμβατού με τις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με τον ρόλο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τη χορήγηση Ιθαγένειας και ταξιδιωτικών εγγράφων λόγω επενδύσεων

(ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

 

Οι δηλώσεις της Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων της ΕΕ, Věra Jοurová, τουλάχιστον όπως μεταφέρθηκαν από τα διεθνή και ελληνικά Μέσα ενημέρωσης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καθώς οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν τύχει ευρείας διάδοσης σε όλο τον κόσμο, διευκρινίζουμε τα εξής:

Α) Η Ελλάδα δεν ανήκει στα κράτη μέλη της ΕΕ που χορηγούν ιθαγένεια λόγω επένδυσης, αγοράς ακινήτου και λοιπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Β) Η μόνη θεσμική αλλαγή που έγινε (το 2017), αφορά τη δυνατότητα αίτησης για πολιτογράφηση μετά από επτά χρόνια παραμονής στη χώρα σε όσους κατέχουν άδεια παραμονής σε αυτή, λόγω επένδυσης ή αγοράς ακινήτου. Ότι δηλαδή ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες πολιτών που κατέχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής. Οι προϋποθέσεις αποδοχής της αίτησης είναι ακριβώς ίδιες με αυτές που ισχύουν και για τους άλλους αιτούντες (συνεχής διαμονή στη χώρα, καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας κ.λπ.), ενώ το ίδιο ισχύει και για τη διαδικασία πολιτογράφησης τους.

Επομένως, οι δηλώσεις της Επιτρόπου, αν αυτές μεταφέρονται σωστά από τα Μέσα, είναι εσφαλμένες ή ενδεχομένως συγχέουν την παροχή άδειας διαμονής με αυτή της κτήσης ιθαγένειας. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναφερθεί το αυτονόητο, ότι οι άδειες παραμονής δεν «οδηγούν» σε χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατηρίων).

Ενισχύσεις ΥΠΕΣ σε ΟΤΑ

 

  1. Με τρεις νέες αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων Δήμων της Αττικής, συνεχίζεται η προσπάθεια στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές κατοίκων, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα έργα αποκατάστασης βασικών υποδομών, καθώς και για την παροχή κρίσιμων υπηρεσιών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις, ενισχύονται: ο Δήμος Μαραθώνα με 300.000 ευρώ. Ο Δήμος Μεγαρέων με 200.000 ευρώ και ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με 300.000 ευρώ. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες αποφάσεις για την έκτακτη οικονομική των τριών Δήμων, συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ.

Οι οικονομικές ενισχύσεις επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεων των αντίστοιχων Δημοτικών Συμβουλίων για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απρόβλεπτες ανάγκες που προέκυψαν από τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις, ο Δήμος Μαραθώνα θα προβεί στην πρόσληψη 30 ατόμων, ο Δήμος Μεγαρέων στην πρόσληψη 90 και ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου στην πρόσληψη 40 ατόμων.

2. Την ένταξη στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» (ΚΥΑ 13022 -ΦΕΚ 1377Β/24-4-2018) 25 νέων έργων, πλήρως χρηματοδοτούμενων, στο πλαίσιο των Προσκλήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, συνολικού προϋπολογισμού 121.806.914,57 ευρώ, υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.