Facebooktwitterlinkedinmail

Συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά την κρίση που ξέσπασε τη Δευτέρα στην Αζοφική Θάλασσα, στα ανοιχτά της Κριμαίας (σ.σ. η οποία από το 2014 προσαρτήθηκε στη Ρωσία), όταν οι ρωσικές αρχές άνοιξαν πυρ και συνέλαβαν τρία  σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας και τα πληρώματά τους.

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό κατήγγειλε «επίθεση» των ρωσικών δυνάμεων που χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των πλοίων του, ενώ από την πρώτη στιγμή η Μόσχα έκανε λόγο για «προκλητική ενέργεια» της Ουκρανίας που συνδέεται με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, οι 24 Ουκρανοί ναυτικοί κρατούνται και ήδη η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε την κράτηση δύο εξ αυτών για 60 μέρες.

«Ομολογίες»
Χθες η ρωσική τηλεόραση πρόβαλε βίντεο στο οποίο τρεις από τους 24 συλληφθέντες «ομολογούν» την προκλητικότητα των κινήσεών τους. Οι δηλώσεις αυτές ήδη καταγγέλλονται από την ουκρανική πλευρά ότι έχουν δοθεί καθ’ υπαγόρευση των ρωσικών υπηρεσιών.

Ένας από τους ναύτες, ονόματι Βλαντιμίρ Λεσοβόι, δηλώνει ότι ήταν επικεφαλής μιας στρατιωτικής ναυτικής μονάδας και αποτελούσε τμήμα ναυτικής αποστολής. «Σκοπίμως αγνόησα τις παρακλήσεις που μας έρχονταν μέσω ασυρμάτου», λέει, προσθέτοντας ότι στο πλοίο υπήρχε οπλισμός.

Ένας δεύτερος Ουκρανός, ο Αντρέι Ντρατ, λέει στην κάμερα ότι επέβαινε στην κανονιοφόρο «Νικοπόλ» έχοντας εντολή να πλεύσει από την Οδησσό στη Μαριούπολη: «Ειδοποιηθήκαμε από τη Ρωσική Ακτοφυλακή ότι παραβιάζουμε τον ρωσικό νόμο. Μας ζήτησαν κατ’ επανάληψη να  αποχωρήσουμε από τα ρωσικά χωρικά ύδατα». Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Σεργέι Τσιμπίζοφ.

Ο αρχηγός του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού σχολίασε ότι οι τρεις άνδρες έχουν εξαναγκαστεί να πουν ψέματα. «Γνωρίζω τους ναύτες αυτούς. Υπήρξαν πάντοτε έντιμοι επαγγελματίες στις δουλειές τους και ό,τι έχουν πει δεν είναι αληθές», είπε ο Ιχόρ Βοροντσέκο.

Κίεβο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, η χώρα του βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την «απειλή» της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του ξεσπάσματος «ενός ολοκληρωτικού πολέμου» με τη Ρωσία.

«Ο αριθμός των (ρωσικών στρατιωτικών) μονάδων που σταθμεύουν κατά μήκος όλων των συνόρων μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύρραξη με τη Ρωσία απειλεί τη χώρα», είπε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων μάχης στην περιοχή των συνόρων τριπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

«Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσική Ομοσπονδία», επανέλαβε ο Ποροσένκο.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε τη Δευτέρα την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις παραμεθόριες περιοχές της επικράτειας.

Μόσχα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε την Ουκρανία εναντίον οποιασδήποτε «απερίσκεπτης» ενέργειας και εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του στην καγκελάριο της Γερμανίας, ζητώντας της να ασκήσει πίεση στο Κίεβο.

Κατά την άποψη του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι κινήσεις της κυβέρνησης στο Κίεβο είναι «προφανές» ότι συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης στην Ουκρανία.

Η Μόσχα, που διαβεβαίωσε ότι ενήργησε «συμμορφούμενη απόλυτα προς το διεθνές δίκαιο», κατηγορεί το Κίεβο ότι αναζητεί «πρόσχημα» για να αξιώσει την «ενίσχυση των κυρώσεων» της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας. Οι κυρώσεις αυτές επιβλήθηκαν το 2014.

Το ζήτημα της επιβολής νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε τις «παράνομες» ενέργειες της Μόσχας και απαίτησε από την Ε.Ε. να «κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία», ειδικά σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που δεν έχουν «εφαρμοστεί ακόμα πλήρως».

Παράλληλα χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αργεντινή.

«Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η επιθετικότητα», είπε ο Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στη χώρα του ότι είναι πολύ «υποχωρητικός» έναντι της Μόσχας