Facebooktwitterlinkedinmail

Για σημαντικές ρυθμίσεις που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις μίλησαν οι αρμόδιοι υπουργοί σχετικά με το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, που θα κατατεθεί αύριο, Δευτέρα, στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε ένα συνολικό πακέτο παροχών, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες μέρες, και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να μην προχωρήσει στην πρόταση μομφής τη Δευτέρα, αλλά να προτιμήσει να διεξαχθεί πρώτα η συζήτηση για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων.

«Εάν το κάνει», είπε, «θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, διότι όταν ο λαός θέλει να ακούσει αυτά τα θετικά μέτρα (σ.σ. το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις), θα σταματήσει η συζήτηση για μια αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης. Να συζητήσουμε τα άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν εντός ολίγων ημερών. Έτσι, να γίνει μια αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης».

«Το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις, μαζί με την επιστροφή της ανάπτυξης και τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα σε εξαγωγές και μεταποίηση, δείχνουν πως η Ελλάδα επιστρέφει σιγά- σιγά σε μια κανονικότητα. Δεν θριαμβολογούμε. Αλλά πρέπει να ξέρει και ο πολίτης την πρόθεσή μας να αμβλυνθούν τα προβλήματα», σημείωσε.

Θέλουμε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη και όχι τους κακοπληρωτές, τόνισε ακόμη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προτού δώσει τη σκυτάλη στην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου για να αναφέρει τα βασικά σημεία της ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το καινοτόμο για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής», καθώς για πρώτη φορά θα έχουν το δικαίωμα να μειώσουν το κεφάλαιο της οφειλής.

Όπως εξήγησε το κούρεμα προσαυξήσεων θα είναι 85% και η νέα μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65% οφειλή θα μπορεί να εξοφλείται σε 12 δόσεις, με ελάχιστη τα 50 ευρώ. Στη ρύθμιση, τόνισε, θα μπορούν να ενταχθούν όλοι χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δεν προβλέπεται κούρεμα οφειλής αλλά διαγραφή των προσαυξήσεων 100% αν πληρώσουν άμεσα και 50% αν πληρώσουν σε δόσεις, ενώ για τους αγρότες η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, με ελάχιστη δόση 30 ευρώ.

Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και -όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου- η διαδικασία θα γίνεται μέσω πλατφόρμας στον ΕΦΚΑ που θα ανοίξει μετά την ψήφιση του νόμου, ίσως και την επόμενη μέρα.

eurokinissi

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στους 80.000 ασφαλισμένους που μέχρι τώρα είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλής, παρότι πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια. Όπως είπε η ρύθμιση είναι μεγάλο ευεργέτημα γι’ αυτούς, εξηγώντας ότι με μια μικρή παρακράτηση θα μπορούν να πάρουν σύνταξη.

Ειδικά για τους αγρότες, είπε αλλάζει το όριο της οφειλής, δηλαδή από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα το όριο οφειλής θα αυξηθεί στις 6.000 ευρώ.

Ακόμη, αναφερόμενη στις συντάξεις χηρείας τόνισε ότι ικανοποιούμε πλήρως τα αιτήματα, όπως μας είχαν εκφραστεί. Η υπουργός εξήγησε ότι αυξάνεται από το 50% στο 70% το ποσοστό της σύνταξης που θα λαμβάνεται, η ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τα 35 έτη για τα παιδιά και η λήψη της σύνταξης μέχρι τα 24 έτη των παιδιών.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στη θέσπιση πλαισίου για τις απολύσεις. «Για πρώτη φορά θεσπίζουμε το βάσιμο λόγο για τις απολύσεις, ότι δηλαδή θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες», είπε και υπογράμμισε πως πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο που ακουμπά την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών».

Για Εφορία

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς την Εφορία, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε με τη σειρά της πως πρόκειται για μια παρέμβαση που μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες.

Όπως εξήγησε, η ρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπει για πρώτη φορά δυνατότητα ρύθμισης έως 120 δόσεις με βάση τη φορολογική δήλωση και διευκρίνισε πως αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρηματίες. Όλα τα φυσικά πρόσωπα εν δυνάμει μπορούν να ενταχθούν, είπε.

Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ σε αυτήν την κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.

Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται, προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.

Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων από ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.

Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων, θα είναι τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις.

Οι έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ.

Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής της ρυθμιζόμενης οφειλής, θα προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής της αποπληρωμής σε λιγότερες δόσεις, θα προβλέπονται μειώσεις στις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Γενικότερα:

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι φορολογούμενοι, εκτός από αυτούς που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.

Οι οφειλέτες μπορούν, εάν θελήσουν, να εντάξουν στη νέα ρύθμιση και ήδη ρυθμισμένες οφειλές τους, ενταγμένες στις «πάγιες ρυθμίσεις» των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προβλέπεται αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.), ενώ θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

Στην περίπτωση όπου ο οφειλέτης δεν θα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα δύο συνεχόμενες δόσεις, θα χάνει τη ρύθμιση.

Όσα νομικά πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, διευκρίνισε. Όσα όμως νομικά πρόσωπα δεν έχουν ακόμη λάβει ακόμη έγκριση για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μπορούν να επιλέξουν είτε την ένταξή τους στη ρύθμιση είτε την παραμονή τους στον εξωδικαστικό.

Η κ. Παπανάτσιου εκτίμησε ότι η σχετική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία δύο μέρες μετά την ψήφιση και έθεσε ως πιο πιθανή ημερομηνία την 14η Μαΐου, εφόσον ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο.

Για τους ΟΤΑ

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τους δήμους και επισήμανε πως το νομοσχέδιο αποτελεί «μια ολοκληρωμένη παρέμβαση και για το πεδίο της αυτοδιοίκησης» και όχι μια αποσπασματική πρωτοβουλία.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρίτσης, αποτελεί «ρύθμιση ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα».

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως αποτελεί «πολύ σημαντική ρύθμιση και για τους ίδιους τους δήμους», καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι οφειλές προς τους δήμους ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ, ενώ συν τις οφειλές προς τα νομικά τους πρόσωπα ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

«Θα ενισχυθεί σημαντικά ο ρυθμός εισπραξιμότητας για τους δήμους», σημείωσε καθώς και ότι «αποτελούσε αίτημα του χώρου της αυτοδιοίκησης».

Η ρύθμιση αφορά οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και των πρόστιμα αυτών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (π.χ. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), που έχουν βεβαιωθεί στο παρελθόν ή θα βεβαιωθούν τους επόμενους δύο μήνες. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται μετά από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού προσώπου, το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ρύθμισης στο ΦΕΚ.

Οι οφειλές θα καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Το ποσοστό της απαλλαγής εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων της εξόφλησης. Όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, ενώ αν εξοφληθούν εφάπαξ η απαλλαγή είναι ολική (100%).

Εάν εξοφληθούν από δύο έως 24 δόσεις, το «κούρεμα» είναι κατά ποσοστό 80%, από 25 έως 48 δόσεις, απαλλάσσεται το 70%, σε 49 έως 72 δόσεις, η μείωση προσαυξήσεων είναι της τάξης του 60%, ενώ αν οι οφειλές εξοφληθούν από 73 έως 100 δόσεις, ο οφειλέτης διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (τουλάχιστον 20 ευρώ) εκτός της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.

Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρώτη δόση της καταβάλλεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Επίσης η ρύθμιση της οφειλής καταργείται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, δεν υποβάλει στο δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μαζί με τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. και το εκκαθαριστικό Φ.Π.Α., ή έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνσή με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί

efsyn