Facebooktwitterlinkedinmail

Ακάματος κατακτητής, δαιμόνιος στρατηγός, εφευρετικός κυβερνήτης και ασύλληπτος πολέμαρχος, ο μογγόλος στρατηλάτης επηρέασε την ιστορία της οικουμένης όσο ελάχιστοι, μένοντας έτσι στο πάνθεο των κορυφαίων κατακτητών της ανθρωπότητας.
Σε ηλικία μόλις 20 ετών, ξεκίνησε να δημιουργήσει μια μεγάλη στρατιά για να ενώσει κάτω από τον ζυγό του τις ανεξάρτητες φυλές της Νοτιοανατολικής Ασίας, έργο που τελεσφόρησε πέρα από κάθε φιλοδοξία: η Μογγολική Αυτοκρατορία ήταν η μεγαλύτερη που θα έβλεπε ποτέ ο κόσμος πριν από την εμφάνιση της βρετανικής.
Ο αιμοβόρος κατακτητής συνέδεσε βεβαίως το όνομά του με πρακτικές φρίκης και τρόμου που σπάνια έχουν βρει όμοιό τους στον πλανήτη, γινόμενος συνώνυμο του ανείπωτου φόβου.
Όποια κι αν είναι πάντως η ιστορική ετυμηγορία, ο Τεμουτζίν αποτελεί αναντίρρητα μια από τις κορυφαίες στρατιωτικές προσωπικότητες που περπάτησαν ποτέ στην οικουμένη…

Πέθανε μετά την ολοκληρωτική του νίκη επί του βασιλιά της βορειοδυτικής Κίνας, και άφησε στους απογόνους του, κράτος μεγαλύτερο σε έκταση από την Ευρωπαϊκή ήπειρο, το οποίο απλώνονταν από τη σημερινή Ουγγαρία ως τη Μαύρη Θάλασσα, τη Βόρεια Κίνα και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Θεωρείται ως ο πλέον βάρβαρος ηγέτης όλων των εποχών, καθώς δεν δίσταζε να σφαγιάσει τον πληθυσμό μιας ολόκληρης πόλης, όπως το 1221 στο Μερβ της Περσίας, όταν μαζί με τους 700.000 κατοίκους οι στρατιώτες του θανάτωσαν ως τους σκύλους και τις γάτες.

Το όνομά του είναι συνώνυμο της κατάκτησης και της βάρβαρης, ασταμάτητης δύναμης: Ο Τζένγκις Χαν («ηγέτης των πάντων»- όνομα που απέκτησε αργότερα, καθώς το πραγματικό του ήταν Τεμουζίν) ένωσε τις μογγολικές φυλές και ίδρυσε την αυτοκρατορία των Μογγόλων, μία από τις μεγαλύτερες που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της ιστορίας, και η κληρονομιά του (εντός ή εκτός εισαγωγικών) επηρέασε τα δρώμενα στον πλανήτη για αιώνες μετά.
Ωστόσο, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι το ότι οι κατακτήσεις του Τζένγκις Χαν έχουν αφήσει υπαρκτό το σημάδι τους μέχρι σήμερα, και μάλιστα από γενετικής πλευράς, καθώς ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ανδρών που ζουν σήμερα στον πλανήτη μας φέρουν το γενετικό «αποτύπωμα» του – διάσημου για τη γονιμότητά του- Μογγόλου ηγέτη, ο οποίος πέθανε το 1227

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απασχολήσει αρκετούς ερευνητές τα τελευταία χρόνια, και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι έρευνα του 2003, σύμφωνα με την οποία το 8% των ανδρών σε 16 πληθυσμούς σε όλη την Ασία (από περιοχές που κάποτε ανήκαν στην αυτοκρατορία των Μογγόλων) και το 0,5% των ανδρών σε όλο τον κόσμο μοιράζονται σχεδόν ίδιες ακολουθίες χρωμοσώματος Υ – ένα χαρακτηριστικό του DNA που υποδεικνύει ότι η «γραμμή» τους ανάγεται στη Μογγολία της μακρινής εποχής του διάσημου κατακτητή.
Ο Τζένγκις Χαν λέγεται ότι είχε γίνει πατέρας εκατοντάδων παιδιών (κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι κατακτήσεις χάρη στις οποίες δημιουργήθηκε η αυτοκρατορία των Μογγόλων συνοδεύονταν από λεηλασίες και μαζικούς βιασμούς, προφανώς με την ενεργό συμμετοχή του ηγέτη). Ωστόσο, η γενεαλογία του χρωμοσώματος Υ υποδεικνύει μία μεμονωμένη πατρική γραμμή, σε ένα πολύ μεγαλύτερο οικογενειακό δέντρο – και για να υπάρξει ένα «αποτύπωμα» με μεγάλη διάρκεια χρειάζονται πολλές γενιές, οι οποίες εξαπλώνονται σε μια μεγάλη γεωγραφική έκταση. Συνοπτικά – κατά τον Μαρκ Τζόμπλινγκ, γενετιστή του University of Leicester, που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία με την Πατρίσια Μπαλαρέσκ του Paul Sabatier University- η υπόθεση έχει ως εξής: «Πολλοί άνδρες κάνουν πολλούς γιους. Αλλά αυτό που δεν συμβαίνει κανονικά είναι οι γιοι αυτοί να έχουν μεγάλη πιθανότητα να κάνουν και αυτοί πολλούς γιους. Πρέπει να έχεις κάτι που το ενισχύει αυτό» – και αυτό είναι η εδραίωση κοινωνικών συστημάτων που επιτρέπουν σε ισχυρούς άνδρες να κάνουν παιδιά με πολλές γυναίκες, κάτι που σήμαινε ότι και οι γιοι των πολύτεκνων ηγεμόνων είχαν τη δυνατότητα να είναι με τη σειρά τους πολύτεκνοι