Facebooktwitterlinkedinmail

Στη συζήτηση για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση επανήλθε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζοντας ότι θωράκιση της πολιτικής και η ενίσχυση της κοινωνίας στο επίκεντρο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και θυμίζοντας ότι τόσο το 2001 όσο και το 2008 που επιχειρήθηκε διευρυμένη αναθεώρηση δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ 3 ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι στις προτάσεις της κυβέρνησης έχει ληφθεί υπόψιν η εμπειρία των δέκα ετών οικονομικής κρίσης, η οποία όπως είπε «δεν είχε μόνο οικονομικά αίτια αλλά και θεσμικά», ενώ υπογράμμισε το ζήτημα της καθιέρωσης θητειών αλλά και το ζήτημα της υποχρέωσης ο πρωθυπουργός να είναι αιρετός.

Επεσήμανε πως οι μεταρρυθμίσεις και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε διαφορά ζητήματα προέκυψαν αφενός από τη κρίση αλλά και από τα λαϊκά αιτήματα που ήρθαν στο προσκήνιο κατά την περίοδο τη δημοσιονομική προσαρμογής της χώρας και αφορούν όχι μόνο τα οικονομικά ζητήματα αλλά αφορούν και το πεδίο της Δημόσιας Διοίκηση και τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται το κράτος.

«Το συνταγματικό δίκαιο είναι το δίκιο της πολιτικής» ισχυρίστηκε ο υπουργός για να πει ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι πανάκεια « το Σύνταγμα δεν προκαλεί τα προβλήματα γιαυτό και μία συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σχετικά τη στάση των πολιτικών δυνάμεων στη συζήτηση για την αναθεώρηση ο υπουργός τόνισε ότι « θα πρέπει να συζητάμε επί της ουσίας των προτάσεων και όχι να λένε επειδή διαφωνούμε στο ζήτημα Χ και ψ δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ζήτημα».

Νέα επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον προκάλεσε να διευκρινίσει εάν τελικά είναι υπέρ της κατάργησης του άρθρου 86 που αφορά στην ασυλία των βουλευτών.

Επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σημειώνοντας πως « αυτό κατά τη γνώμη μου – η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων- δεν μπορεί να να αποτελεί σοβαρή πρόταση για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα Ο μοναδικός δρόμος για την αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης την Ελλάδα είναι να δώσουμε το βάρος μας το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Μάλιστα έκανε λόγο για εμμονή του αρχηγού της Ν.Δ. να ανοίξει στον ιδιωτικό τομέα τα πανεπιστήμια. «Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως κακομαθημένο παιδί δεν έχει στόχο να κάνει αντιπολίτευση θέσεων η αρχών αλλά θέλει να υπονομεύσει όποια προσπάθεια θεσμικού εξορθολογισμού της κυβέρνησης» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Τζανακοπουλος και υπογράμμισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, όπως εκείνη με την πΓΔΜ και την εκκλησία.

Συνεχίζοντας την επίθεση στην Πειραιώς είπε πως έχει διαφωνία με τον πυρήνα της πολιτικής για ισχυρό κοινωνικό κράτος αλλά κινείται στην αντίληψη που θέλει να ανοίγει διαρκώς την ιδιωτική πρωτοβουλία ακόμα και στο σκληρό πυρήνα του κοινωνικού κράτους και για αυτό το λόγο επιθυμεί να επαναφέρει τον κανόνα ένα προς πέντε στο ελληνικό Δημόσιο.

«Εάν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τον εαυτό του τόσο σημαντικό ώστε κάποιος -οποιοσδήποτε -να έχει προσωπική αντιπαλότητα μαζί του δικό του πρόβλημα. Δεν υπάρχει προσωπική σύγκρουση αλλά πολιτική» ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικράτειας απαντώντας σε ερώτηση για το ένα η αντιπαράθεση είναι προσωπική και αφορά στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όταν ρωτήθηκε για το εάν τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να ανοίξει η συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως « ήδη από τον Ιούλιο του 2016 ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανοίξετε την ατζέντα βάζοντας στο δημόσιο διάλογο σαφή και συγκεκριμένη πρόταση. Μάλιστα για αρκετό καιρό λειτούργησε η εθνική επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος και νομίζω ότι η επιλογή να ανοίξει τώρα η συζήτηση για το Σύνταγμα δεν έχει καθόλου χαρακτήρα πολιτικού ή επικοινωνιακού τέχνασματος».

Αναρωτήθηκε δε «ποια θα ήταν η καλύτερη στιγμή να ανοίξει η συζήτηση για το Σύνταγμα παρά η στιγμή της εξόδου της χώρας από τη δημοσιονομική προσαρμογή». Επέμεινε πάντως πως ο στόχος της αναθεώρησης είναι η δυνατότητα δημιουργίας κανόνων προστασίας και θωράκισης του πολιτικού συστήματος.

Τέλος, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνέχιση των συνομιλιών πολιτείας- κράτους ώστε να προχωρήσει ο εξορθολογισμός των σχέσεων των δυο πλευρών τονίζοντας πως η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης δεν είναι η μετωπική σύγκρουση με την εκκλησία αλλά ο διάλογος και η συνεννόηση ώστε να γίνουν βήματα μπροστά

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ