Facebooktwitterlinkedinmail

Την καταβολή χρημάτων από το στοίχημα ζητούν οι ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα Super League, Super League 2 και Basket League.

Με διαρροές που έρχονται στο φως τις τελευταίες ώρες να αναφέρουν πως μπορεί να υπάρξει ακόμα και αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος της Super League, αντιπροσωπεία της διοργανώτριας αρχής αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη (3 Αυγούστου) με κυβερνητικά στελέχη που χειρίζονται το θέμα της καταβολής των χρημάτων.

Σημειώνεται ότι επιτροπή της Super League 2 είχε ήδη συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι τα χρήματα που αφορούν στη φορολογία των κερδών τυχερών παιγνίων για το 2022 έχουν ήδη δοθεί στις ΠΑΕ και πλέον θα δοθεί προκαταβολή για το 2023 (όχι άμεσα, αλλά) στις αρχές του 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοργανώτρια αρχή της Super League 2 προειδοποίησε ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, δύσκολα θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της νέας σεζόν.

Η ανακοίνωση της Super League 2

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κύριο Λευτέρη Αυγενάκη, πραγματοποίησε χθες η Επιτροπή Εργασίας της Super League 2, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Λεουτσάκο, τους Αντιπροέδρους κ.κ. Σταμούλη και Πρίτσα, και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Χανιά κ. Ροκάκη, ΠΑΕ Νίκη Βόλου κ. Παπακωνσταντίνου, ΠΑΕ Αναγέννηση Καρδίτσας κ. Παπαδημητρίου.

Ο κ. Αυγενάκης ενημερώθηκε από την Επιτροπή για το πρόβλημα βιωσιμότητας της κατηγορίας και του παραδόθηκε, εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου 2022-2023, επιστολή με τα εξής αιτήματα:

1) Μεσολάβηση για την άμεση καταβολή του bonus της ΕΡΤ, το οποίο θα έπρεπε να έχει καταβληθεί δέκα (10) ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος της Super League 2, αγωνιστικής περιόδου 2021-2022, στις 10.5.2022.

2) Μεσολάβηση για την αύξηση της προσφοράς της ΕΡΤ Α.Ε. για την παραχώρηση των τηλεοπτικών μας δικαιωμάτων.

3) Άμεση καταβολή του υπολοίπου ποσού από την φορολογία των κερδών τυχερών παιγνίων για την σεζόν 2021-2022.

4) Προκαταβολή από την φορολογία των κερδών τυχερών παιγνίων για την σεζόν 2022-2023.

Εν συνεχεία, η Επιτροπή συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τον οποίο επίσης ενημέρωσε για τα προβλήματα που υφίσταται η κατηγορία εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ο Υπουργός με τη σειρά του υπογράμμισε ότι τα χρήματα που αφορούν στην φορολογία των κερδών τυχερών παιγνίων για το 2022 έχουν δοθεί στις ΠΑΕ και πλέον θα δοθεί προκαταβολή για το 2023 στις 15.1.2023.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, γίνεται κατανοητό, ότι δυσκολεύει αισθητά η διεξαγωγή του πρωταθλήματος 2022-2023 και θα διεξαχθεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο.

ΕΣΑΚΕ: Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στα χρήματα που δεν έχουν πάρει οι ομάδες από τη φορολόγηση των κερδών από τυχερά παιχνίδια.

Σε αυτήν ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών σημειώνει μεταξύ άλλων τονίζει ότι η ελληνική επαγγελματική καλαθοσφαίριση «διεκδικεί τα δικαιώματα της και ίση αντιμετώπιση σε σχέση με τον υπόλοιπο ελληνικό αθλητισμό».

Ταυτόχρονα, ο ΕΣΑΚΕ πετά το μπαλάκι στην κυβέρνηση, καθώς εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η τελευταία θα φροντίσει να λάβει το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ «εκείνα που δικαιούται».

Η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ

Το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ στα 30 χρόνια ζωής του έχει προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό και τους Έλληνες φιλάθλους μεγάλες χαρές και συγκινήσεις και 17 ευρωπαϊκούς τίτλους.

Ακόμη από την οικονομική δραστηριότητα του ελληνικού επαγγελματικού μπάσκετ έχει δημιουργηθεί εργασία με κατοχυρωμένα δικαιώματα για εκατοντάδες επαγγελματίες και το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει εκατομμύρια ευρώ φόρων.

Η ελληνική επαγγελματική καλαθοσφαίριση δεν προβάλλει παράλογες και αναιτιολόγητες απαιτήσεις αλλά διεκδικεί τα δικαιώματα της και ίση αντιμετώπιση σε σχέση με τον υπόλοιπο ελληνικό αθλητισμό από την φορολογία των κερδών από τυχερά παιγνία.

Επίσης, οι ομάδες της Basket League που αγωνίστηκαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της απελθούσας σεζόν, 2021-22, δεν έχουν πάρει το μερίδιο που τους αναλογεί από την φορολογία των κερδών από τυχερά παίγνια.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση κατανοεί το αίτημα μας και θα φροντίσει να αποκατασταθεί η ισότιμη αντιμετώπιση και το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ να λάβει εκείνα που δικαιούται.

→ Την πρόσληψη του Μαρκ Κλάτενμπεργκ ανακοίνωσε η Super League, συνεχίζοντας τη διαμάχη με την ΕΠΟ: «Ανακοινώνεται η πρόσληψη του κ. Μαρκ Κλάτενμπεργκ ως Τεχνικού Συμβούλου και Εκπαιδευτή Διαιτησίας της κορυφαίας διασυλλογικής κατηγορίας επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο κ. Κλάτενμπεργκ θα είναι ο υπεύθυνος για θέματα διαιτησίας της Super League 1, ο οποίος θα εφαρμόσει και θα υλοποιήσει το εγχείρημα της Επαγγελματικής Διαιτησίας, διατηρώντας τις αρμοδιότητές του, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου».