Facebooktwitterlinkedinmail

Την πλειοψηφία που αναζητούσε προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, κατέκτησε η κυβέρνηση Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη σχετική διήμερη συζήτηση που προηγήθηκε κι η οποία ήταν σε πολύ υψηλούς τόνους.

Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν 151 βουλευτές. Εκτός των δικών του βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε στήριξη στο πρόσωπο των Ελ. Κουντουρά, Β. Κόκκαλη, Σπ. Δανέλλη, Θ. Παπαχριστόπουλου, Κ. Παπακώστα, Κ. Ζουράρι.

Αντίθετα, καταψήφισαν 148 βουλευτές.  Ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος απουσίασε για λόγους υγείας, απέστειλε επιστολή με την οποία δήλωσε ότι αν συμμετείχε στην ψηφοφορία δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η επιστολή, βάσει του κανονισμού δεν ελήφθη υπόψη

H Συμφωνία των Πρεσπών κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των υπουργών και των βουλευτών που πήραν τον λόγο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ήδη στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια, η οποία ενημερώνει για την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στην ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η επόμενη πρόκληση για την κυβέρνηση, καθώς έρχεται στο κοινοβούλιο ως νομοσχέδιο, αφού περάσει προηγουμένως από την επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Στόχος της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία να περάσει με τις ψήφους τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησαν κόμματα της αντιπολίτευσης, ως μόνη λύση για τη χώρα, καταψηφίζοντας την πρόταση της κυβέρνησης.Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -με δήλωσή του- έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και «στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία(«μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικής κατοχυρωμένης θητείας», είπε χαρακτηριστικά), έχοντας -όπως είπε ο κ. Τσίπρας- ως «μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών:

Αλέξης Τσίπρας
Την Ελλάδα της προόδου κόντρα σε αυτή τη συντήρησης οραματίστηκε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο της. Ο Αλέξης Τσίπρας σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη πως έχει «έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης» τονίζοντας παράλληλα πως το κόμμα της Πειραιώς έχει κάνει μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την άκρα δεξιά.

«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ παράλληλα εξήγησε ότι παρότι είχε τη δυνατότητα να μην το κάνει πήρε το ρίσκο να ζητήσει καθαρές λύσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διανθισμένη με βαρείς χαρακτηρισμούς, εξαπέλυσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης έκανε λόγο για «γυρολόγους πολιτικούς που «παζαρεύουν μια νέα στέγη» και υποστήριξε ότι «ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό».

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «κυβέρνηση κουρελού» και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι εκλογές είναι η μόνη λύση για τη χώρα.

Φώφη Γεννηματά
«Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας» στην κυβέρνηση είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, ζητώντας με επιτακτικό τρόπο την προσφυγή του ελληνικού λαού στις κάλπες.

«Κ. Τσίπρα τελειώσατε, φύγετε τώρα… αυτό είναι το μόνο που μπορείτε να προσφέρετε στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «φοβάται την κρίση του ελληνικού λαού».

Δημήτρης Κουτσούμπας
Βαρύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε μία σειρά από λόγους για τους οποίους πρόκειται να καταψηφίσει την κυβέρνηση στη σχετική ψηφοφορία.

Πάνος Καμμένος
Προσωπική έκκληση προς τον πρωθυπουργό να κάνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο Πάνος Καμμένος, που δήλωσε στη Βουλή ότι «αναγκάζεται να καταψηφίσει την πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης».

Επιτέθηκε και στη Νέα Δημοκρατία, καλώντας την να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το όνομα της ΠΓΔΜ. Τόνισε ότι η Βουλή «είναι ναός της δημοκρατίας και μέσα στη Βουλή τα αδιέξοδα βρίσκουν λύσεις».

Σταύρος Θεοδωράκης
Αινιγματικός σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι στο θέμα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίστηκε στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του κόμματος της Σεβαστουπόλεως επανέλαβε πως καταψηφίζει την κυβέρνηση και χωρίς να το ξεκαθαρίζει… άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τις Πρέσπες.

Βασίλης Λεβέντης
Την πεποίθησή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «και να κυρωθεί θα ακυρωθεί» εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Όπως είπε η κυβέρνηση θα είχε νικήσει «αν είχε κατέβει στον λαό και τον είχε πείσει».

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λεβέντη είναι ανεπίτρεπτο «το να απειλείται ένας βουλευτής», ωστόσο όπως είπε «τι μπορεί να κάνει η πλειοψηφία, τι μπορεί να κάνει ο πολίτης όταν βλέπει ότι η Βουλή προσπαθεί να κυρώσει μία συμφωνία για την οποία το 70% του λαού είναι αντίθετο».