Facebooktwitterlinkedinmail

Στα άκρα οδηγεί την τοξικότητα η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία στοχοποιεί την Ολλανδή ευρωβουλευτή Σοφί Ιντ Βελντ, βγάζοντας… εκτός συνόρων την «γαλάζια» γραμμή για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Με μια άνευ προηγουμένου κίνηση και χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς, η εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας επιτίθεται ευθέως στην εισηγήτρια της PEGA, στον απόηχο της δημοσιοποίησης του προσχεδίου – κόλαφος για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Έχοντας ως «δεκανίκι» ξανά τον πρόεδρο της ίδιας της PEGA και μέλος του ΕΛΚ, ο οποίος έσπευσε να υποβαθμίσει τη δουλειά της επιτροπής του, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατηγορεί την Σοφί Ιντ Βελντ για «μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ισχυριζόμενη ότι η Ολλανδή πολιτικός παραχώρησε μόνη της συνέντευξη Τύπου «αδιαφορώντας πλήρως για τις απόψεις των συναδέλφων της και την καθιερωμένη κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA, Jeroen Lenaers, το προσχέδιο που παρουσίασε η ευρωβουλευτής In t’ Veld δεν συνιστά την τελική εκδοχή της Επιτροπής και δεν αποτελεί, επί του παρόντος, τα συμπεράσματα ή την τελική θέση της Επιτροπής PEGA» αναφέρει σε άλλο σημείο της δήλωσής της.

Οι αποκαλύψεις του Documento και οι Ρώσοι ολιγάρχες

Η «γαλάζια» ευρωβουλευτής, μάλιστα, υποστήριξε ότι τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο βασίζονται στο δημοσίευμα του… Documento για να επαναλάβει τις γνωστές αιτιάσεις κατά του Κώστα Βαξεβάνη περί σύνδεσής του με χρηματοδότηση από Ρώσους ολιγάρχες.

«Το προσχέδιο προβαίνει σε συμπεράσματα, χρησιμοποιώντας υποθέσεις και σενάρια που στερούνται θεμελίωσης και πραγματικών στοιχείων» υποστηρίζει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για να περάσει τη γραμμή Μαξίμου ότι «στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα γεγονότα: Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την παραίτηση των υπευθύνων για τη νόμιμη επισύνδεση του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη».

Θυμήθηκε την προ ημερησίας, ξέχασε την άρνηση Μητσοτάκη

Έκανε, ακόμη, αναφορά σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων επισημαίνοντας ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ρωτήσουν τον πρωθυπουργό για το θέμα. Πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και μάλιστα συστάθηκε Ειδική Εξεταστική Επιτροπή, που διερεύνησε όλους τους ισχυρισμούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία παρατυπία».

Ξέχασε, ωστόσο, να αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβεται εδώ και πολλές ημέρες, αρνήθηκε να πάει στη Βουλη να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρνήθηκε να συναντήσει και τα μέλη της PEGA. Προτίμησε να προχωρήσει σε μια σειρά από συνεντεύξεις για να πλασάρει το δικό του αφήγημα.

Συνεχίζοντας στο γνωστό  αφήγημα, ενώ η PEGA εμμέσως πλην σαφώς έχει δηλώσει ότι δεν έλαβε απαντήσεις από την κυβέρνηση, η κ. Ασημακοπούλου υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση συνέβαλε ενεργά όλες τις έρευνες και παρείχε πρόσβαση σε πληροφορίες και επεξηγήσεις δια του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος συναντήθηκε με τα μέλη της Επιτροπής PEGA κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους. Η Ελλάδα συνέβαλε ουσιαστικά στη διεξαγωγή όλων των αναγκαίων ερευνών σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη».

«Η Ελλάδα έχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και έχει επιτελέσει με συνέπεια το καθήκον της ως προς την αγαστή συνεργασία της με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε θέματα κράτους δικαίου, ενώ θα συνεχίσει να εργάζεται στενά για να φέρει στο φως την αλήθεια σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορούμε και δεν θα ανεχτούμε αβάσιμες, συκοφαντικές και προσβλητικές κατηγορίες κατά του Πρωθυπουργού, της ελληνικής κυβέρνησης και εν τέλει της χώρας μας. Κατηγορίες που βασίζονται σε προσωπικές ή πολιτικές ατζέντες», καταλήγει σε επιθετικό τόνο η ευρωβουλεύτρια της Ν.Δ..

Όλη η ανακοίνωση

«Η Εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, Sophie In t’Veld, σε ένα «μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», παραχώρησε μόνη της συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας το κατηγορητήριο της, αδιαφορώντας πλήρως για τις απόψεις των συναδέλφων της και την καθιερωμένη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA, Jeroen Lenaers, το προσχέδιο που παρουσίασε η ευρωβουλευτής In t’Veld δεν συνιστά την τελική εκδοχή της Επιτροπής και δεν αποτελεί, επί του παρόντοις, τα συμπεράσματα ή την τελική θέση της επιτροπής PEGA.

Το προσχέδιο της Ευρωβουλευτή, In t’Veld βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα δημοσίευμα σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης που περιλαμβάνει μια λίστα με πρόσωπα που φέρεται να έχουν παρακολουθηθεί από spyware. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το μέσο ενημέρωσης, του οποίου ο εκδότης “συνδέθηκε” με τη χρηματοδότηση Ρώσων ολιγαρχών με σκοπό την απόκτηση τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα. Το προσχέδιο προβαίνει σε συμπεράσματα, χρησιμοποιώντας υποθέσεις και σενάρια που στερούνται θεμελίωσης και πραγματικών στοιχείων.

Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα γεγονότα:

Από την πρώτη στιγμή, η Ελληνική Κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την παραίτηση των υπευθύνων για τη νόμιμη επισύνδεση του Ευρωβουλευτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε Προ Ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ρωτήσουν τον Πρωθυπουργό για το θέμα. Πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και μάλιστα συστάθηκε Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που διερεύνησε όλους τους ισχυρισμούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία παρατυπία.

Η ελληνική Κυβέρνηση πρωτοστατεί πανευρωπαϊκά με νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση της χρήσης spyware στην Ελλάδα. Έχει, ήδη, θεσπίσει μια δεύτερη βαθμίδα δικαστικού ελέγχου, αποσκοπώντας στην ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) για πολιτικά πρόσωπα. Παράλληλα, οι δικαστικές και ανεξάρτητες αρχές του ελληνικού κράτους διεξάγουν τις δικές τους έρευνες.

Τέλος, η Ελληνική Κυβέρνηση συνέβαλε ενεργά όλες τις έρευνες και παρείχε πρόσβαση σε πληροφορίες και επεξηγήσεις δια του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος συναντήθηκε με τα μέλη της Επιτροπής PEGA κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους. Η Ελλάδα συνέβαλε ουσιαστικά στη διεξαγωγή όλων των αναγκαίων ερευνών σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη.

Η Ελλάδα έχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και έχει επιτελέσει με συνέπεια το καθήκον της ως προς την αγαστή συνεργασία της με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε θέματα κράτους δικαίου, ενώ θα συνεχίσει να εργάζεται στενά για να φέρει στο φως την αλήθεια σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα.

Δεν μπορούμε και δεν θα ανεχτούμε αβάσιμες, συκοφαντικές και προσβλητικές κατηγορίες κατά του Πρωθυπουργού, της ελληνικής κυβέρνησης και εν τέλει της χώρας μας. Κατηγορίες που βασίζονται σε προσωπικές ή πολιτικές ατζέντες».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η πρώτη αντίδραση στο προσχέδιο έκθεσης της PEGA, με την επιτροπή να δείχνει το μέγαρο Μαξίμου πίσω από τις υποκλοπές, κατηγορώντας, επίσης την κυβέρνηση ότι δεν πραγματοποίησε καμία έρευνα για το σκάνδαλο.

Με μια ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για προσχέδιο – κόλαφο για το σκάνδαλο υποκλοπών, το οποίο «εστιάζει στις στενές σχέσεις του Μαξίμου με το σκοτεινό κέντρων των υποκλοπών και στις υπόγειες διαδρομές των εμπλεκόμενων εταιριών που φτάνουν μέχρι την ΕΥΠ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει τις δηλώσεις της εισηγήτριας της επιτροπής Σόφι Ιν’τ Βελτ, η οποία υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη να αρθεί το απόρρητο που επικαλείται ο πρωθυπουργός.

«Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να κρατήσει στο σκοτάδι τις ευθύνες του για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όλοι πλέον έχουν καταλάβει το πλήγμα στη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου από τη σκοτεινή διακυβέρνησή του» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση

«Νέα πανωλεθρία Μητσοτάκη στην PEGA – Καμία έρευνα δεν έγινε για την διαλεύκανση της υπόθεσης»

Κόλαφο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις πρακτικές του αποτελεί η παρουσίαση του προσχεδίου της Έκθεσης της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις υποκλοπές.

Η έρευνα της PEGA, σε αντίθεση με την “παρωδία” στην οποία εξελίχθηκε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με εντολή Μητσοτάκη, εστιάζει στις στενές σχέσεις του Μαξίμου με το σκοτεινό κέντρων των υποκλοπών και στις υπόγειες διαδρομές των εμπλεκόμενων εταιριών που φτάνουν μέχρι την ΕΥΠ. Και επισημαίνει ότι καμία έρευνα δεν έχει γίνει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αντιθέτως έχει αρχίσει η καταστροφή των στοιχείων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εισηγήτρια της Έκθεσης από τις Βρυξέλλες, είναι επιτακτική ανάγκη να αρθεί άμεσα το απόρρητο που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης για να εμποδίσει την έρευνα. Ενώ τονίζεται ξεκάθαρα, όπως ακριβώς έχει επισημάνει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ότι η χώρα δεν είναι δυνατόν να οδηγηθεί σε εκλογές με “ανοιχτό” το θέμα των υποκλοπών.

Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “Είναι μια ανησυχητική ιστορία γύρω από ένα περίπλοκο και αδιαφανές δίκτυο σχέσεων πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων με εύνοια, νεποτισμό και πολιτική επιρροή”.

Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να κρατήσει στο σκοτάδι τις ευθύνες του για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όλοι πλέον έχουν καταλάβει το πλήγμα στη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου από τη σκοτεινή διακυβέρνησή του.