Facebooktwitterlinkedinmail

Άρθρο του Χρήστου Σπίρτζη στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

Για εμάς, για τον ελληνικό λαό, για τον προοδευτικό κόσμο της χώρας η 3η του Σεπτέμβρη είναι η πολιτική διακήρυξη που εξέφρασε στη Μεταπολίτευση τον ριζοσπαστικό προοδευτικό κόσμο, τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης του «1-1-4» του Πολυτεχνείου και της Αλλαγής. Εξέφρασε την Αριστερά που η πλειοψηφία του λαού δεν την ήθελε στη γωνία μίζερη, διαμαρτυρόμενη και ηττημένη.

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ της 3ης του Σεπτέμβρη που αφορά στην εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική απελευθέρωση αποτελεί και σήμερα το ιστορικό αιτούμενο. Το ΠΑΣΟΚ το σοσιαλιστικό κίνημα του προοδευτικού κόσμου αλλοτριώθηκε, αλλοιώθηκε, μεταλλάχθηκε και στο τέλος παρέδωσε μέρος της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη επιχειρήθηκε να ξεθωριάσει, να απαξιωθεί και να μετεξελιχθεί σε μια επετειακή μόνο ημερομηνία που δεν σηματοδοτεί τίποτα για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ στην απαξίωση της 3ης του Σεπτέμβρη υπέστειλαν τη σημαία του ήλιου, το όνομα και κυρίως το περιεχόμενο. Συνεργάστηκαν και συνεργάζονται με το κατεστημένο και τις ακροδεξιές εκδοχές του. Ταυτόχρονα, επιχειρούν να παρουσιαστούν ως οι μοναδικοί πολιτικοί κληρονόμοι της, με άλλα ονόματα, άλλη πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση, ξεκομμένοι από την κοινωνία και τον προοδευτικό κόσμο.

ΣΗΜΕΡΑ μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων και την κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας, ήρθε η ώρα όχι απλώς να επανακτήσουμε για τον ελληνικό λαό όσα χάθηκαν αλλά και να βαθύνουμε την κοινωνική πολιτική, το κράτος δικαίου, να υλοποιήσουμε την οικοδόμηση παραγωγικών δομών και τους μηχανισμούς αναδιανομής πλούτου και, τελικά, να πετύχουμε το βάθεμα της δημοκρατίας μας.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ με τον Αλέξη να προχωρήσουμε από εκεί που το άφησε ο Ανδρέας. Ηρθε η ώρα να αλλάξουμε πραγματικά την Ελλάδα και την Ευρώπη με προοδευτικές συγκλίσεις, συνεργασία και όραμα. Ηρθε η ώρα να παλέψουμε:

√ Για μια Ελλάδα πρωτοπόρο στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, κέντρο των Βαλκανίων στο παραγωγικό, οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό γίγνεσθαι της περιοχής, με τη δημιουργία μόνιμων και σταθερών σχέσεων με τις βαλκανικές χώρες.

√ Για μια Ελλάδα πρωτοπόρο και ενεργή στη δημοκρατική αλλαγή της Ευρώπης, για την ανάσχεση της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.

√ Για μια Ελλάδα με ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο, με συλλογικές συμβάσεις που σταματούν τον εργασιακό Μεσαίωνα, με αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 750 ευρώ, με εξάλειψη της ανεργίας.

√ Για μια Ελλάδα με παραγωγικές δομές, με υποδομές στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και των υγιών παραγωγικών δυνάμεων.

√ Για μια Ελλάδα με χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

√ Για μια Ελλάδα με ένα δημόσιο και υγιές ασφαλιστικό σύστημα, με προστασία της αξιοπρέπειας του συνταξιούχου, με κατοχύρωση της 13ης και 14ης σύνταξης, με ένα δημόσιο και υψηλής ποιότητας σύστημα παιδείας και με ένα αξιοπρεπές σύστημα δημόσιας υγείας.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για μια Ελλάδα όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο τον Λαό της χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις, για μια κοινωνία δίκαιη, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του, για έναν άνθρωπο που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουργικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση. Το όραμα αυτό αλλά και η πορεία για την εκπλήρωσή του προσδιορίζουν την ιδεολογία και τη φυσιογνωμία μας.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ να αφήσουμε τις διαφωνίες του παρελθόντος και να καταλήξουμε στις προοδευτικές συγκλίσεις του μέλλοντος. Ηρθε η ώρα της συστράτευσης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης απέναντι στα νέα μνημόνια της ακροδεξιάς της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό είναι το πραγματικό και όχι το επετειακό μήνυμα την άλλη μέρα του τερματισμού του μνημονίου