Facebooktwitterlinkedinmail

ρώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη υπογράφουσα την Αννέτα Καββαδία, με θέμα «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν απορίες για το γεγονός ότι «ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκλήθη σε απολογία από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και ειδικότερα από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών».

Ωστόσο, όπως τονίζουν, ανάλογη κλήση σε απολογία, δεν έχει πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι σε νεοναζιστικές ομάδες που έχουν προβεί σε σειρά πολύ σοβαρών εγκληματικών πράξεων.

«Η εν λόγω είδηση προκαλεί απορίες και εγείρει εύλογα ερωτηματικά, καθώς το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, το οποίο ιδρύθηκε το 2000 (Ν.2800/2000), είναι «αρμόδιο για την πρόληψη και καταστολή σοβαρών ενεργειών ή απειλών. Δηλαδή πρόκειται για τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο ασχολείται με σοβαρές απειλές κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν:

«Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως, από όσο έχει γίνει γνωστό, καμία δράση του συγκεκριμένου Τμήματος Προστασίας του Κράτους (όπως για παράδειγμα ανάλογη κλήση σε απολογία), δεν έχει πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι σε νεοναζιστικές ομάδες που έχουν προβεί σε σειρά πολύ σοβαρών εγκληματικών πράξεων, για τις οποίες – ενυπόγραφα μάλιστα – έχουν αναλάβει την ευθύνη. Προκύπτει δηλαδή, εξ όσων έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, ολιγωρία του Τμήματος Προστασίας του Κράτους απέναντι σε δραστηριότητες που, πράγματι, αφορούν τη δημόσια πολιτική συμπεριφορά ή που προσχηματικά επικαλούνται αυτήν, ενώ στην πραγματικότητα, συνιστούν συγκαλυμμένη εγκληματική δράση συμμορίας».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης για προστασία και διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, για τα οποία η Αριστερά έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες», ενώ τονίζουν ότι «δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται επιλεκτικά, εκ μέρους των διωκτικών και δικαστικών αρχών, ήσσονος σημασίας ενέργειες, ενώ άλλες, πολύ σοβαρότερες, να αντιμετωπίζονται σαφώς ηπιότερα».

Ακόμα επισημαίνουν ότι «τυχόν παράνομες πράξεις, κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε πολιτικής διαμαρτυρίας, μπορούν κάλλιστα να αντιμετωπισθούν στο σύνηθες πλαίσιο της δράσης της ελληνικής αστυνομίας και της ελληνικής δικαιοσύνης, χωρίς αδικαιολόγητες υπερβολές».

Τέλος ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

Αν θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες εκ μέρους της ηγεσίας των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, ώστε όντως το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος να ασχολείται με ενέργειες οργανωμένων ομάδων – π.χ. με σαφή φασιστικά και νεοναζιστικά χαρακτηριστικά – οι οποίες αποδεδειγμένα επιδιώκουν την υπονόμευση και την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, και όχι με δημόσιες πολιτικές πράξεις διαμαρτυρίας όπως συνέβη με την κλήση σε απολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη;
Σε ποιες άλλες ενέργειες, όπως για παράδειγμα κλήσεις σε απολογία, ζητήθηκε η συνδρομή του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών τα τελευταία χρόνια;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Καββαδία Αννέτα
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Ακριώτης  Γιώργος
Αναγνωστοπούλου Σία
Βαγιωνάκη Ευαγγελία
Βάκη Φωτεινή
Γεννιά Γεωργία
Γκιόλας Γιάννης
Δέδες Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Θεοφύλακτος Γιάννης
Θεωνάς Γιάννης
Θηβαίος Νικόλαος
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Εύη
Κασιμάτη Νίνα
Καστόρης Αστέριος
Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα
Κουράκης Τάσος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κυρίτσης Γιώργος
Μαντάς Χρήστος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Mουσταφά Μουσταφά
Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)
Μπαλτάς Αριστείδης
Μπαλωμενάκης Αντώνης
Ντζιμάνης Γιώργος
Ξυδάκης Νικος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Ρίζος Δημήτρης
Σκούφα Ελισσάβετ
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρίγος Αντώνης
Τζαμακλής Χαρίλαος
Τσίρκας Βασίλης
Φίλης Νίκος
Χριστοδουλοπούλου Τασία
Ψυχογιός Γιώργος

tvxs.gr