Facebooktwitterlinkedinmail

8 καλλιτέχνες χαράσσουν διαδρομές μεταξύ ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και ηχητικού installation

Το ΒΟΟΖΕ υποδέχεται την ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “7+1 χωροΣυνθέσεις” των Βασίλη Βαφειάδη, Γιάννη Γκόγκου, Θανάση Καραμήτα,  Βασίλη Καρκατσέλη,  Milos Milosavljevic,  Δημήτρη Μπάκα, Σταύρου Παναγιωτάκη, Vladimir Savic. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 23 Φεβρουαρίου 2019, 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019.

8 καλλιτέχνες, επιχειρούν να συνθέσουν, στους χώρους του BOOZE, μια διαφορετική σχέση ανάμεσα στη ζωγραφική, την γλυπτική, τη φωτογραφία και τη μουσική.

Οι ζωγράφοι, Βασίλης Βαφειάδης, Γιάννης Γκόγκος, Θανάσης Καραμήτας, Milos Milosavljevic, Σταύρος Παναγιωτάκης, ο γλύπτης Vladimir Savic, ο φωτογράφος Βασίλης Καρκατσέλης και ο συνθέτης – Sound artist Δημήτρης Μπάκας παρουσιάζουν 8 διαφορετικές προτάσεις, αξιοποιώντας την ατμόσφαιρα του Πολυχώρου και τη δυνατότητα «συνομιλίας» των έργων μεταξύ τους, με το περιβάλλον και το κοινό. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Ευθυμιάδης.

Τα έργα των καλλιτεχνών αποτελούν δείγματα της πρόσφατης δουλειάς τους, προβάλλοντας την αισθητική και  την αντιληπτική τους ευρύτητα με την οποία αντιμετωπίζουν την τέχνη, διαφαίνονται οι τεχνοτροπικές τάσεις που ακολουθούν, οι ανησυχίες τους και οι κατευθυντήριες επιδιώξεις τους με στόχο την επίτευξη μιας προσωπικής γραφής.

Η ζωγραφική του Βασίλη Βαφειάδη, του Γιάννη Γκόγκου και του Σταύρου Παναγιωτάκη είναι ”ανθρωποκεντρική”, έχοντας την ανθρώπινη μορφή ως κυρίαρχη αναφορά.

Οι “άνθρωποι ” του Βασίλη Βαφειάδη, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος, συστήνονται δίχως να αποκαλύπτουν τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά τους, αλλά υπάρχουν ως χρωματικές αφηρημένες φιγούρες μέσα σε αόριστους χώρους.

Οι μορφές του Γιάννη Γκόγκου, αφαιρετικές και εξαϋλωμένες, μας συνδέουν με το αρχέγονο και το “πρωτόγονο”. Ο ζωγράφος εμμένει υπό μορφή σπουδής, σε συγκεκριμένους τύπους, που επεξεργάζεται συνεχώς, αναζητώντας την οντολογική τους υπόσταση.

Η ζωγραφική του Σταύρου Παναγιωτάκη οργανώνεται επίσης με την ανθρώπινη μορφή να καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνθέσεις, χρησιμοποιώντας στιγμιότυπα της αστικής καθημερινότητας. Μέσα από τις χρωματολογικές εντάσεις και την ελεγχόμενη κατανομή του φωτός, τα στοιχεία της σύνθεσης τοποθετούνται πάνω στον καμβά ως μορφές, που αντιτίθενται στο μονοσήμαντο τρόπο αντίληψης της εφήμερης πραγματικότητας.

Ο Θανάσης Καραμήτας δημιουργεί έργα που “βυθίζονται” μέσα σε ένα αφηρημένο και έντονο χρωματικό περιβάλλον, προσκαλώντας τον θεατή σε μια διαδικασία πολλαπλών αναγνώσεων. Η αφαιρετική γραφή του παρουσιάζει μια σύγχρονη δημιουργική πρόταση που απηχεί την τέχνη του σύγχρονου μοντερνισμού.

Οι πίνακες του Milos Milosavljevic αποτελούν σύνθεση γεωμετρικών σχημάτων, γραμμών και χρωμάτων σε ένα αρμονικό ζωγραφικό τοπίο, και σπουδή στη γεωμετρική αφαίρεση.

Ο γλύπτης Vladimir Savic οικειοποιούμενος παλαιότερες τεχνικές, διαμορφώνει ένα προσωπικό ύφος με έντονες μινιμαλιστικές και αφαιρετικές τάσεις. Οι ανάγλυφες μορφές στα έργα του παίζουν μεταξύ του αναγνωρίσιμου και του αφηρημένου.

Η εγκατάσταση, εικαστική-ηχητική, του συνθέτη – Sound artist Δημήτρη Μπάκα εξετάζει την σχέση του εκθέματος α) με τον χώρο και β) με τον εαυτό του, με τα οντολογικά του ιδιώματα (μορφή, λειτουργικότητα), αναδεικνύοντας το αντικείμενο ως έκθεμα μορφής και ως εργαλείο για ακρόαση ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας έτσι μια κατάσταση συνεχούς επαναπροσδιορισμού της σχέσης του με τον χώρο και το κοινό.

«Προ και μετά-φωτογραφίες» είναι ο τίτλος της έκθεσης του εικαστικού – φωτογράφου Βασίλη Καρκατσέλη. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τρεις ενότητες/σχόλια από το έργο του με βάση τη φωτογραφία, το δήθεν ρεαλιστικό και αδιαμεσολάβητο αυτό μέσο έκφρασης, καθώς για τον δημιουργό, το που αρχίζει και πότε τελειώνει μία φωτογραφία παραμένει ως βασικό ερώτημα.

Στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης “7+1 χωροΣυνθέσεις” στο ΒΟΟΖΕ, το κοινό έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει το έργο πέντε ζωγράφων και ενός γλύπτη όπως αυτοί προσεγγίζουν τη σύγχρονη τέχνη, ενός ανήσυχου φωτογράφου με εικαστικό βλέμμα και ενός συνθέτη που μετουσιώσει ήχους σε εικαστικό γεγονός.

 

Πληροφορίες:

7+1 χωροΣυνθέσεις – Ομαδική έκθεση.

Εγκαίνια: 23 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια: 23.02 – 10.03.2019

Επιμέλεια: Γιάννης Ευθυμιάδης

Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 21:00 (Καθημερινά)

:BaseGallery & :OVERVIEW-Ikon

Τοποθεσία: Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

Ελεύθερη είσοδος