Facebooktwitterlinkedinmail
«Σήμερα λοιπόν, ολοκληρώνεται ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος», σημείωσε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο ελληνικό Δημόσιο, στους πολίτες και την πόλη της Αθήνας, όπως είπε. Και με αφορμή το γεγονός αυτό, το «ταξίδι», όπως το χαρακτήρισε, έστειλε το εξής μήνυμα: Θα είναι «ένα ταξίδι που θα σηματοδοτήσει την εξέλιξη των ελληνικών πολιτιστικών πραγμάτων στα χρόνια που έρχονται, χρόνια πιο δημιουργικά, πιο παραγωγικά και πιο αισιόδοξα για την χώρα μας».
Στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τη χαρά του για το αποψινό γεγονός, χαρά που είναι κοινή για όλους όμως, «όπως φαίνεται και από τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει η σημερινή εκδήλωση». Και συνέχισε: «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παραδίδει στο ελληνικό δημόσιο μια εστία πολιτισμού που έχει τεράστια αξία για την πόλη μας. Αξία σε πολλαπλά επίπεδα».
Ξεκινώντας από την οικονομική αξία της δωρεάς, «τα 617 εκατομμύρια που το ίδρυμα δαπάνησε για την ανέγερση του κέντρου και την διαμόρφωση του χώρου, είναι μια ανιδιοτελής προσφορά που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί έγινε σε συνθήκες μεγάλων αντικειμενικών δυσκολιών για την χώρα και την οικονομία. Σε συνθήκες, δηλαδή -συνέχισε- που η δημόσια δαπάνη για πολιτιστικές υποδομές ήταν εκ των πραγμάτων περιορισμένη.
Στις συνθήκες αυτές, οι δωρητές, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επέλεξαν να τοποθετήσουν τους πόρους τους, όχι σε μια επικερδή για τους ίδιους πολιτιστική επένδυση, όπως θα είχαν κάθε δυνατότητα. Αλλά στη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού την διαχείριση του οποίου αποδίδουν στο δημόσιο. Και παράλληλα ανέλαβαν να στηρίξουν οικονομικά την λειτουργία του Κέντρου για τα επόμενα πέντε χρόνια».
Με τον πρωθυπουργό να τονίζει χαρακτηριστικά, «το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήρθε να προσφέρει, σε μια εποχή που περισσότεροι ήρθαν για να πάρουν. Και θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι Έλληνες πολίτες στο σύνολό τους, εκτιμούν βαθύτατα την τεράστιας σημασίας πρωτοβουλία αυτή».
Αλλά, σημείωσε με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη συνέχεια της ομιλίας του, «αν όμως η οικονομική αξία του έργου είναι σημαντική, ή πολιτιστική του αξία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Γιατί σε μια χώρα που ο πολιτισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, οι δυνατότητες που δημιουργούνται με αυτό το Κέντρο Πολιτισμού, είναι τεράστιες και πολλαπλασιαστικές. Όχι μόνο για πολιτιστικά γεγονότα διεθνούς εμβέλειας που θα προβάλλουν την Αθήνα και την χώρα μας.
Αλλά», πρόσθεσε, «και για την προβολή και την στήριξη της εγχώριας πολιτιστικής μας παραγωγής, που από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και αποτελέσματος βρίσκεται σε ψηλό επίπεδο, αλλά έχει κάθε δυνατότητα να πατήσει σε ακόμα ψηλότερα σκαλοπάτια.
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα γίνει το καταφύγιο των μεγάλων καλλιτεχνικών ονείρων, αλλά ταυτόχρονα και το ορμητήριο μιας διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτεχνικής παραγωγής που θα εκκινεί από την χώρα μας για να εκτιμηθεί από ολόκληρο τον κόσμο.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το Κέντρο δίνει την δυνατότητα σε ακόμα μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας να έρθει σε επαφή με πολιτιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε ένα ευρύ φάσμα, να συνδέσει πιο στενά τον πολιτισμό με την ζωή του, να καλλιεργήσει την αισθητική και την σκέψη του.
Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε εποχές που ο πολιτισμός και η ευαισθησία αποτελούν απάντηση σε πάρα πολλά και σκληρά ερωτήματα. Και επομένως ο πολιτισμός δεν είναι πλέον πολυτέλεια, ψυχαγωγία και ελεύθερος χρόνος. Είναι πραγματική ανάγκη – αν θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα και την ελπίδα σε έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο κόσμο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στο εξής μάλιστα, ο χώρος θα αποκτήσει μεγαλύτερη σπουδαιότητα, με τη μεταφορά, εκεί, δύο οργανισμών που «συνδέονται στενά με την νεότερη πολιτιστική παράδοση της χώρας μας: Της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Η μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε σύγχρονες, τεχνολογικά αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, η ριζική βελτίωση της προσβασιμότητας και των υπηρεσιών της, θα δώσει μια μεγάλη ώθηση στο ερευνητικό και μελετητικό έργο, γύρω από την γραπτή πνευματική παράδοση της χώρας μας.
Ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στο να κερδηθεί άλλο ένα στοίχημα: το να είναι το πολύτιμο αυτό υλικό, προσβάσιμο σε ολοένα και ευρύτερο κοινό, αλλά και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και η εκδοτική και πολιτιστική δραστηριότητα της Βιβλιοθήκης. Έτσι, αυτή η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, από αρχειοθετημένο υλικό θα μετατραπεί, με γρήγορα βήματα, σε γνωστικό εργαλείο για την εκπαίδευση, σε όλες της τις βαθμίδες αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.
Όσον αφορά την Εθνική Λυρική Σκηνή, έρχεται στο καινούριο της σπίτι, φέροντας μαζί μια εξαιρετική προίκα: το γεγονός ότι μέσα από πολλές δεκαετίες δουλειάς, έχει καταστήσει μια από τις πιο απαιτητικές μορφές τέχνης, αγαπητή, προσιτή και δημοφιλέστατη σε ευρύτατα στρώματα κοινού, ακόμα και σε πολύ νέους ανθρώπους. Η μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ανοίγει νέες δυνατότητες», ανέφερε με έμφαση ο πρωθυπουργός, «δυνατότητες για τεχνικά και καλλιτεχνικά αναβαθμισμένες παραγωγές, τόσο στο κλασσικό όσο και στο πρωτοποριακό πεδίο. Αλλά και δυνατότητες για προσέλκυση ενός ευρύτερου αριθμητικά κοινού, που είμαι βέβαιος ότι είναι έτοιμο να αγκαλιάσει και να στηρίξει αυτή την προσπάθεια».
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στην αξία του Κέντρου Πολιτισμού ως αρχιτεκτονικού σημείου. «Με την εξαιρετική αρχιτεκτονική του αισθητική, που φέρει την σφραγίδα του Ρέντζο Πιάνο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναδεικνύεται σε ένα καινούριο στολίδι, όχι μόνο για το παραλιακό μέτωπο και την περιοχή της Καλλιθέας, αλλά για ολόκληρη την Αθήνα. Ένας υπερτοπικός πόλος έλξης για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη μας, αλλά και για όλους αυτούς που την επισκέπτονται και θέλουν να ζήσουν την πολιτιστική της ατμόσφαιρα. Ένας μοναδικός συνδυασμός του Δημόσιου χώρου με τα δρώμενα του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Ένα ακόμα στοιχείο κύρους της ταυτότητάς μας και της εικόνας μας στον διεθνή χώρο.
Αλλά ταυτόχρονα», συμπλήρωσε, «ένα έργο για τους πολλούς. Όχι για την ελίτ. Ένα έργο για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά. Για όλους αυτούς τους λόγους, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» έχει κερδίσει ήδη την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου, από τις πρώτες στιγμές της λειτουργίας του».
Ειδική αναφορά στις ανησυχίες κάποιων πολιτών για την τύχη του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και του περιβάλλοντος χώρου έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην απάντησή του επικαλέστηκε όμως, την τύχη που είχαν οι αναξιοποίητες σήμερα, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά όμως και ιδιωτικές πρωτοβουλίες στο χώρο του Πολιτισμού, οι οποίες μόλις υπερχρεώθηκαν, πέρασαν στο Δημόσιο.
«Έρχομαι τώρα και στην ανάγκη να διασκεδάσω στις ανησυχίες, στις οποίες αναφέρθηκε ο Ανδρέας (σ.σ. ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρ. Δρακόπουλος) πριν και να πω ότι είναι αληθινές», αναγνώρισε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός.
«Τα emails που μας διάβασε είναι αληθινά και ενδεχομένως να είναι πολλά. Οφείλεται αυτή η ανησυχία στο γεγονός ότι πράγματι, πολλές εκ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, για τις οποίες ο ελληνικός λαός ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια παραμένουν αναξιοποίητες, ερείπια σχεδόν. Όμως θα ήθελα να πω πως δεν είναι σωστό να δημιουργούμε την εντύπωση ότι το Δημόσιο, η ελληνική Πολιτεία, οι πολίτες που πρέπει να απαιτούν από την Πολιτεία και τις κυβερνήσεις τους, δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ένα στολίδι σας και αυτό, να το αξιοποιήσουν και γιατί όχι ακόμα και να το κάνουν και καλύτερο.
«Διότι», επεσήμανε, «δεν είναι μονόδρομος, δεν είναι αν θέλετε ευθύγραμμη πορεία. Μπορώ να σας δώσω και αντίστροφα παραδείγματα στο παρελθόν. Δηλαδή όχι μονάχα παραδείγματα δημόσιων χώρων που εγκαταλείφθηκαν, αλλά και χώρων που η ιδιωτική πρωτοβουλία αξιοποιώντας τον δημόσιο χώρο, το δημόσιο χρήμα, προκειμένου όμως να υλοποιήσει ιδιοτελή σχέδια, τα λειτούργησε, τα αξιοποίησε -και ιδιαίτερα στον χώρο του Πολιτισμού- και όταν τα φέσωσε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα παρέδωσε ξανά στο Δημόσιο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. ‘Άρα λοιπόν θα ήθελα να διαβεβαιώσω: τεράστια η ευθύνη, και υποχρέωση για την σημερινή αλλά και για τις επόμενες κυβερνήσεις, για την ελληνική Πολιτεία στο σύνολό της, τεράστια η υποχρέωση και η πρόκληση να μπορέσει να λειτουργήσει και να κρατήσει την αίγλη και να την πολλαπλασιάσει, θα έλεγα, αυτού του σημαντικού δημόσιου χώρου, αυτού του σημαντικού χώρου Πολιτισμού», έκλεισε τη σχετική αναφορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Εν κατακλείδι, «σήμερα λοιπόν, το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» ξεκινά το ταξίδι του. Ένα ταξίδι που θα σηματοδοτήσει την εξέλιξη των ελληνικών πολιτιστικών πραγμάτων στα χρόνια που έρχονται, χρόνια πιο δημιουργικά, πιο παραγωγικά και πιο αισιόδοξα για την χώρα μας.
Στην πορεία αυτή, αυτός εδώ ο χώρος έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένα νέο φωτεινό πολιτιστικό σημείο, που θα σταθεί επάξια δίπλα στους μεγάλους διεθνείς χώρους πολιτιστικής παραγωγής και για το οποίο όλοι και όλες μας θα είμαστε υπερήφανοι.
Αυτό που χρειάζεται είναι η αγάπη και η στήριξη όλων μας. Την έχει ήδη κατακτήσει επάξια» είπε και απευθυνόμενος προς τους δωρητές, τους ευχαρίστησε εκ μέρους ολόκληρου του ελληνικού λαού και της καλλιτεχνικής μας κοινότητας, όπως ανέφερε. Και ευχόμενος σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας που ξεκινά, καλή δύναμη και καλή επιτυχία, εξέφρασε «τη βεβαιότητα ότι η δουλειά που θα γίνει εδώ, θα ξεπεράσει σύντομα τα σύνορα της χώρας μας και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για το ελληνικό, αλλά και για το ευρωπαϊκό και το διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι»
ΑΠΕ ΜΠΕ