Facebooktwitterlinkedinmail
«Παρών» θα δηλώσουν οι βουλευτές της ΝΔ στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ αυτή είναι μια απόφαση υπεύθυνη και σοβαρή, η οποία ελήφθη μετά από πολλή σκέψη και πάντα στηριζόμενη στη δήλωση του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη που δείχνει ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει κινούμενη στη στρατηγική της Συμφωνίας Αλήθειας με τους πολίτες.
Στους τυχοδιωκτισμούς και στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα που εγκλωβίζει τη χώρα στα αδιέξοδα η ΝΔ δεν θα μπορούσε να είναι συμμέτοχη, τόνιζαν οι “γαλάζιοι” κύκλοι.  
Το Ποτάμι με ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας απόφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία. 
Εκτός από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, “ναι” στην ρύθμιση για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, αν και άσκησε ιδιαίτερα σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης στην συζήτηση στην Ολομέλεια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εντός των κομματικών οργάνων διατυπώθηκαν ενστάσεις και διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ψήφιση της τροπολογίας, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Η Ένωση Κεντρώων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ψηφίσει “ναι” στην ρύθμιση και προσανατολίζεται πλέον από το “παρών” έως την αποχή.
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του χαρακτήρισε “ανήθικο” και “επικίνδυνο” τον Αλέξη Τσίπρα καθώς όπως σημείωσε “για άλλη μια φορά, παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Με τους πολιτικούς του τακτικισμούς εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών.  Αποδεικνύει, ακόμα μια φορά, ότι είναι και ανήθικος και επικίνδυνος”. 
Όπως ανέφερε στη δήλωση του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “ανήθικος γιατί παρουσιάζει μια εφάπαξ παροχή ως 13η σύνταξη, την ίδια στιγμή που δρομολογεί νέες μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή αγνοεί προκλητικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική στήριξη. Τους μακροχρόνια άνεργους, τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας και δεν πληρώνει τις οφειλές προς τους ιδιώτες.
Επικίνδυνος γιατί παραγνωρίζει μια αδήριτη πραγματικότητα. Ότι με βάση το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται  σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο. Αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό.
Σε αυτή την τυφλή πορεία, ο κ. Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους. Οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στηριγμένοι μόνο στην αλήθεια και την ενότητά μας.
Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία, γιατί δεν αντέχει το βάρος των ευθυνών του. Αν αναζητεί διέξοδο ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση.  Αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει στην πατρίδα μας”, καταλήγει στη δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.     
Χατζηδάκης: Η τροπολογία να κατατεθεί μετά την αξιολόγηση – Τότε θα την ψηφίσουμε
Να αποσύρει η κυβέρνηση την τροπολογία για το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και να την καταθέσει εκ νέου τον προσεχή Μάρτιο, όταν και θα έχει κλείσει η αξιολόγηση και το πλεόνασμα θα είναι πλέον πιστοποιημένο ζήτησε η ΝΔ κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή διά στόματος του αντιπροέδρου της Κωστή Χατζηδάκη. 
“Σε μια τέτοια περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση θα στήριζε την τροπολογία σας”, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια, σημειώνοντας πως αυτή αποτελεί επίσημη θέση της ΝΔ. 
Ο “γαλάζιος” αντιπρόεδρος στην ομιλία του επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για τυχοδιωκτισμό και πως η κυβέρνηση “ενδιαφέρεται μόνο να περιορίσει την ήττα της στις εκλογές” ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν την ενδιαφέρουν οι συνταξιούχοι. 
Για την στάση της ΝΔ κατά την ονομαστική ψηφοφορία (“παρών” αποφάσισε να δηλώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ο Κωστής Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης και σημείωσε ότι πρόκειται για υπεύθυνη στάση