Facebooktwitterlinkedinmail

 Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑNT1:

Βασικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το 2019 και το 2020 αποτελούν το εξιτήριο της χώρας από τα μνημονιακά προγράμματα και το καθεστώς επιτροπείας και θα επιτρέψουν στη χώρα να βγει στις αγορές,  να σταθεί στα πόδια της και να διαπραγματευτεί με άλλους όρους την επόμενη μέρα.
 
Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, η επίτευκη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, που να περιλαμβάνει δηλαδή και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι ρεαλιστικό στόχος. Απώτερη επιδίωξη η «διατηρήσιμη και όχι ευκαιριακή» έξοδος της χώρας στις αγορές.
 
Αναφερόμενος στη σημασία της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αν η κυβέρνηση υποχωρούσε στις πιέσεις τις αντιπολίτευσης να κλείσει τη συμφωνία άρον άρον θα έπρεπε να πάρει 42 φορές περισσότερα μέτρα με δεδομένη την πρόβλεψη που έκανε το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο του 2016 για 0,1% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016.
 
Επίσης για άλλη μια φορά επέρριψε την ευθύνη των καθυστερήσεων στο ΔΝΤ. Επιπλέον σημείωσε ότι η επίτευξη του συγκεκριμένου πλεονάσματος δίνει πλεονέκτημα στην διαπραγμάτευση στην ελληνική κυβέρνηση: «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε» είπε χαρακτηριστικά.
 
Πάντως χαρακτήρισε τον γερμανό ΥΠΟΙΚ «σεβαστό αντίπαλο», ενώ θετικά σχόλια επιφύλαξε για την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, καθώς όπως είπε «είναι μια πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης» και πως «είναι ανοιχτό μυαλό , κι αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση».
 
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής υποστήριξε ότι η Γερμανία έκανε και συνεχίζει να κάνει «τεράστια λάθη» αλλά είναι αισιόδοξος ότι θα σταματήσει να τα κάνει.
 
Ερωτώμενος για τις ιδιωτικοποίησεις, με αφορμή τον ΟΛΘ, σημείωσε ότι στις αποκρατικοποίησεις η κυβέρνηση πέτυχε υψηλότερα τιμήματα από τους προηγούμενους, ενώ εν προκειμένω για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανέφερε πως το σημαντικό είναι οι επενδύσεις ύψους 170 εκ ευρώ που θα γίνουν την επόμενη πενταετία.
 
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα των ποσοστών που εμφανίζει η κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και αναφορικά με το επιχείρημα της ΝΔ ότι εξ αυτού του λόγου είναι απονομιμοποιημένη και πρέπει να πάει σε εκλογές (επιχείρημα που όπως θύμισε ο Ν. Χατζηνικολάου χρησιμοποιούσε κι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση) αντέτεινε ότι οι προηγούμενοι δεν ήταν απλώς απονομιμοποιημένοι στις δημοσκοπήσεις αλλά στο δρόμο καθώς ένα εκατομμύριο πολίτες διαδήλωναν στο Σύνταγμα.
 
Για τη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είπε ότι δε θα μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό αν δεν είχε αποδοχή, ή έστω «κατανόηση». Και πρόσθεσε ότι στους λόγους που ο κόσμος δείχνει κατανόηση, συμπεριλαμβάνονται αφενός το ότι φροντίζει για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες που για τους προηγούμενους ήταν «αόρατοι» και «πλέμπα», αφετέρου ότι (ο κόσμος) ξέρει ότι «ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια, ούτε είμαστε πορφυρογέννητοι».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τη στάση του αναφορικά με το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, δεν απέφυγε τις αιχμές ακόμη και για τον Κώστα  Καραμανλή, καθώς όπως είπε όλη την εβδομάδα εκείνη που η κυβέρνηση δεχόταν επίθεση από παντού και όπου ακόμη και «οι σιωπηλοί και οι μουγγοί μιλήσανε» ο ίδιος δεν είπε ποτέ ότι θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ.
 
Αναλυτικά σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:
 
Για την καθυστέρηση της αξιολόγησης και τις ευθύνες της κυβέρνησης
«Εύλογο ερώτημα, θα ήταν δύσκολο να το απαντήσω λίγες εβδομάδες πριν. Σήμερα δεν είναι δύσκολο, πριν από λίγες μέρες βγήκε το πρωτογενές πλεόνασμα… «Λίγες ημέρες πριν βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι 4,2%. Το ΔΝΤ προέβλεπε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% (όταν δηλαδή έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση).
 
«Σαράντα δύο φορές λιγότερο από αυτό που ήρθε πραγματικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση έλεγε, ‘κλείστε, γιατί δεν κλείνετε, γιατί καθυστερείτε;’. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται, τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα. Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της», είπε ακόμη.
 
 «Αυτή την αξιολόγηση, δεν πρέπει να τη βλέπουμε μόνο ως την πορεία του προγράμματος αλλά είναι συνολική συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «μας ζητούσαν αύξηση των ομαδικών απολύσεων και Lock Out».
 
Κερδίσαμε τα αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις, και πετύχαμε μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Πήγαμε σε μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα αλλά και το χρέος».
 
Σχετικά με την δήλωσή του ότι δεν θα πάρει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Κράτησα αυτή την δήλωση και τη σθεναρή στάση όταν δεν έκλεινα την αξιολόγηση όταν με πίεζαν. Πιστεύω ότι ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακός. Κάποια χάσαμε, όντως, κάποια κερδίσαμε όμως. τα αντίμετρα π.χ. Επίσης καταφέραμε μέσα από πολιτικοποίηση της διαδικασίες και συμμαχίες στην Ευρώπη να απομονώσουμε το ΔΝΤ».
 
Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «είπα πράγματι ότι δεν θα δεχθούμε μέτρα πέραν της συμφωνίας. Τα μέτρα που αφορούν την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν είναι υπό αίρεση. Μπήκαμε σε μια διαπραγμάτευση η οποία δεν αφορά το πρόγραμμα αυτό καθαυτό, αφορά και το χρέος».
 
Όπως πρόσθεσε «μας ζητούσαν επιπλέον 2% μέτρα και εργασιακό μεσαίωνα. Φτάσαμε σε εξ επίτηδες – λέω εγώ – δυσμενείς προβλέψεις και σε κόντρα μεταξύ των δύο. Το Βερολίνο και το ΔΝΤ. Για να πούμε δεν δεχόμαστε τίποτε από τα δύο και θα έβγαινε το Ταμείο και ο κ. Σόιμπλε και θα έλεγαν ότι «φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις»».
 
«Να μην υποβαθμίζουμε τα αντίμετρα»
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμη πως «δεν είναι σωστό να υποβαθμίζουμε τα αντίμετρα. Είναι 2% του ΑΕΠ, % το 2019 και 1% το 2020 ακριβώς όσα μέτρα μας επιβάλλουν. Είναι κοινωνικά μέτρα που έπρεπε να υπάρχουν (φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ, το ΕΦΚΑ κλπ και επιδοματικά, όπως ενοικίου, πρώτο και δεύτερου παιδιού, δωρεάν παιδικοί σταθμοί κλπ)».
 
Τόνισε δε πως και οι χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος κλπ συζητούν μέτρα «εφόσον είναι εντός του στόχου, αυτονόητο είναι αυτό». Επανέλαβε ότι «πρέπει να βγούμε από τα Μνημόνια, δεν αντέχει άλλο η χώρα 8ο, 9ο έτος επιτροπείας» και σημείωσε ότι ταμέτρα έχουν ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2019.
 
Τα μέτρα και 1% το 2019, και 1%+1 την 1.1 του 2020, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με την προϋπόθεση τα αντίμετρα να είναι στο 3,5%.
 
Τα λάθη του ΔΝΤ
Στην Ευρώπη διεξάγεται συζήτηση για το μέλλον της, για τα λάθη στην Ελλάδα. Την χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωο, με ευθύνη τον κυβερνήσεων, όχι όμως των πολιτών.
 
Το ΔΝΤ λένε για τα λάθη τους, και για τον πολλαπλασιαστή λιτότητας στο 1ο και στο 2, τώρα και ο Σόιμπλε λέει ότι η Ελλάδα κάνει πιο σοβαρές εκτιμήσεις από ότι το ΔΝΤ.
 
Οι εκλογές στην Ευρώπη
Έχουμε εκλογές σε πολλές χώρες. Είχαμε Γαλλία, μετά στην Γερμανία. Συζητούν όλοι για την παρουσία του ΔΝΤ. Το κρίσιμο είναι τώρα. Για εμάς και την κυβέρνηση, να μπει τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε το 2010. Άνοιξαν ήδη χιλιάδες θέσεις εργασίας από 1/1/2016. Όταν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη θα πατήσουμε γερά στα πόδια μας.
 
Από την 1η Γενάρη του 2016 έχουμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Τα μέτρα που μου ασκούν κριτική, είναι το εξιτήριο για το πρόγραμμα.
 
Το 2010 είχαμε άλλη εικόνα ως χώρα, τώρα έχουμε διαφορετική. Έβλεπαν οι ξένοι το πάρτι. Στα εξοπλιστικά, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, την Siemens κ.α
 
Είναι προφανές ότι οι γενικές οφειλές της κυβέρνησης συνυπολογίζονται στο συνολικό πλεόνασμα, οι οποίες είναι και μειούμενες.
 
Το μέγεθος του 2016 ήταν θετικό, έστω και 0,05%. ας πούμε και κάτι θετικό. Ακόμη και το κακό ΔΝΤ λένε για ανάπτυξη 2,5%.
 
Θα έχουμε φέτος το καλοκαίρι πάνω από 30 εκατ τουρίστες. Εδώ και μήνες έχουν κρατήσεις, υπάρχουν ξένες επενδύσεις σε ξενοδοχεία. Πέφτουν εκατομμύρια σε ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ κ.α.
 
Αν δεν είχαμε το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε ακόμη καλύτερη συμφωνία με τους κινέζους για τον ΟΛΠ.
 
Το Πάσχα έγινε η μεγαλύτερη έξοδος της τελευταίας 7ετιας. Με νέους δρόμους, που άνοιξαν και με λιγότερα χρήματα μετά από 4 χρόνια κλειστούς δρόμους. Και το πετύχαμε από μετά από διαπραγμάτευση.
 
Για την δήλωσή του «go back μαντάμ Μέρκελ»
Πιστεύω ότι έπρεπε να κάνει πίσω. Ήταν απολύτως σωστό το σύνθημα. Όταν όμως γνωρίζεις έναν άνθρωπο προσωπικά είναι αλλιώς Η καγκελάριος, είναι πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και – τολμώ να πω – ότι είναι ανοιχτόμυαλη. Και το έδειξε αυτό στο προσφυγικό κυρίως.
 
Είμαι ο μόνος πρωθυπουργός που βγήκα και είπα ότι είχα αυταπάτες.
 
«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη»
«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ υπερασπίστηκε τις συμφωνίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι «πήραμε υψηλά τιμήματα στις αποκρατικοποιήσεις», ενώ ειδικότερα για τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, επισήμανε πως «εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους». 
 
Βεβαιότητα για το κλείσιμο της αξιολόγησης στις 22 Μαίου
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. τόνισε: «Έχουμε πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ, μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε και την τεχνική συμφωνία και σύντομα θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος».